Just nu i M3-nätverket
Gå till innehåll

Windows 10 kräver DirectX 9 – stödjer grafikkortet Ati Radeon HD 4200 detta?


Gitruh7

Rekommendera Poster

En av mina datorer är en HP Pro 3135 MT från 2011. Den är litet körd och borde kunna användas ett tag till. Jag funderar på att sätta i en ny hårddisk med Windows 10. Har varit in på Dustin och letat upp exakt den maskin jag en gång köpte. Kravspecifikationen för Windows 10 verkar med råge uppfyllas av den här maskinen även om det var en budgetdator för kontorsbruk:

 

https://www.dustinhome.se/product/5010550786/pro-3135?ssel=false&_ga=2.228467669.978103576.1512228697-255566121.1512228697

 

Processor: AMD Athlon II X2

 

Grafikkort: ATi Radeon HD 4200

Enda eventuella frågetecknet är om grafikkortet stödjer DirectX 9. 

En enligt namn och specifikationer till synes närmast identisk HP 3135 MT verkar stödja t o m DirectX 11.

 

https://icecat.us/p/hp/xt249ea-abdset/pcs-workstations-Pro+3135+MT-8622560.html

 

”Give your business a boost.

- Enhance your visual experience via graphics cards with DirectX® 11 support.”

 

Processor: AMD Athlon II X2

 

Grafikkort: AMD Radeon HD 4200 

Så då tycker man att man borde ha god marginal. Grafikkortet verkar ha samma beteckning men heta AMD i stället för Ati. Men kan detta innebära att grafikkortet i Dustins HP 3135 MT-maskin inte stödjer Direct X 9? Tycker detta borde vara konstigt i så fall. Någon som har någon åsikt?

 

På den här sajten verkar det som att ATi Radeon HD 4200 stödjer DirectX 10.1, och det räcker ju också:

 

http://https://www.flickr.com/groups/4195088@N21/discuss/72157687279260751/

 

Och finns det någon annan möjlig hake?

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

"Och finns det någon annan möjlig hake?"

 

Jo, det är en kontorsdator och inget annat, duger till enklare jobb och surf, inte mycket annat enligt mig.

 

Att du använt den lite har ingen betydelse, antingen fungerar den eller inte, det är ingen bil.

 

Sålde sådana beg. på firman för 300 komplett med skärm/mus/t-bord.

Svårt att bli av med dessa om personen skulle spela spel på den.

2gig ram för lite, om dessa är kvar.

 

DirectX är för spel och denna dator klara inte de nyare spelen.

SSD-Hdd gör skillnad vid uppstart inte mycket mer på denna dator.

 

Lägg pengarna på nyare grejer och sök på nätet vad du är ute efter för behov?

Ha den som reservdator är mitt råd.

 

Lite info om directX

https://sv.wikipedia.org/wiki/DirectX

http://www.tomshardware.co.uk/forum/id-2756506/directx-games-work-windows.html

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Håller med Vedex.

Lägg inte ned pengar och kosta på med ny hårdvara samt ett nytt Windows 10 som kostar minst en tusenlapp bara för Home-versionen.

Eftersom det är en kontorsdator, kanske inte ens chassit rymmer ett nytt grafikkort och dess nätaggregat kanske är för klent dessutom?

 

Vill du använda den som den är (kontors och surfdator) med nytt gratis och mer effektivt operativsystem på en gammal maskin, där det också finns möjlighet att installera gratis Open Office kontorssvit, så se denna tråd i Linux forumet: https://eforum.idg.se/topic/354974-operativsystem-s%C3%B6kes-till-%C3%A4ldre-laptop/

 

Ps. AMD Radeon HD 4200 stöder DirectX 9 och 10.1 ej högre samt Open GL 4,2

Mvh

 

[Edit] Senaste grafikdrivrutiner hittar du här, men eftersom det är ett gammalt grafikkort får du på ett Windows system nöja dig med att köra in Windows 8 grafikdrivrutiner även om det är på ett Windows 10 system (men inga garantier att det kommer att fungera), eller så väljer du annat lämpligt operativsystem till det du har inkl. Linux.

http://support.amd.com/en-us/download

post-73434-0-39421800-1512241051_thumb.png

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Jag får tacka Vedex och Flyfisherman för svaren.

 

(Kan väl tillägga att jag redan från start uppgraderade datorn till 4 GB RAM även om jag bara skulle ha den till ett gammalt bokföringsprogram och bankärenden. Man kunde ju tänka sig att banken körde några rörliga bilder som skulle kunna göra att datorn gick trögt med bara 2 GB, det var min tanke.)

 

Men till saken. Jag hade en liten följdfundering. Jag tycker att det är litet konstigt att Microsoft anger att Windows 10 bara kräver DirectX 9 och inte att själva grafikkortet måste stödja Windows 10. Så frågan är vad som händer om man kör Windows 10 på en dator med ett grafikkort utan drivrutiner för Windows 10. Är det så att datorn av denna anledning kan krascha även om man böra kör ett kalkylark? Eller är det bara så att vissa grejer inte syns på skärmen, ungefär som när Internet Explorer till skillnad från Chrome inte visar rörliga bilder på Twitter? Är så fallet är det inga problem för mig. Bara jag kan köra enklaste sortens bokföringsprogram och göra banktransaktioner.

 

Jag är också så pass oinsatt att jag inte exakt vet vad ett grafikkort gör. Behövs grafikkortet för alla sorters rörliga bilder? Kraschar datorn om datorn inte klarar av att visa rörliga bilder? Eller blir det som när Internet Explorer stöter på rörliga Twitter-bilder och bara säger att bildmaterialet inte kan visas? Min tanke var att jag skulle kunna logga in på banken även om någon eventuell reklambanner med rörliga bilder inte syns eller inte funkar, utan att datorn kraschar, ungefär som att Internet Explorer funkar för att kolla på E-forum, men inte funkar för att kolla på rörliga Twitter-bilder eller vissa funktioner på detta forum (som att klistra in text).

 

Min tanke med att köpa Windows 10 var att jag skulle slippa skaffa en Windows 7 eller Windows 8-skiva specifikt till min gamla komplement-dator för ekonomiska transaktioner och senare använda Windows 10-skivorna tillsammans med ett köpt licensnummer för en annan dator (som jag hade tänkt köpa senare). Det skulle vara praktiskt, tyckte jag. Och så skulle jag kunna öva mig på att installera operativsystem själv på en dator med litet ekonomiskt värde där det därför inte gör så mycket om något går snett.

 

Att installera Linux tror jag är för krångligt för mig. Det borde framgå av det jag skrivit ovan att detta ligger litet ovanför min nivå. Men det är kanske enklare att installera Linux nu än förr. Får kanske titta på Linux-länken. En nackdel med Linux är att man då måste skaffa ett separat antivirus-program. Microsofts eget antivirus duger om man bara gör bankärenden på datorn, tycker jag. Sedan vill jag också installera från skiva utan att ladda ner något via en dator som kan ha all möjlig skit i sig.

 

Övrigt: Att behålla datorn som reservdator blir knepigt då hårddisken är slut. Den har varit krasslig ett tag och nu lagt av helt. Så jag måste både byta hårddisk och installera ett operativsystem. Det blir litet billigare än en helt ny dator. Men frågan är om det är lönt. Hade det idag funnits en lika tokbillig ny dator som min gamla HP 3135:a hade jag inte funderat på att få den att funka, utom möjligen av nyfikenhetsskäl (för att se om jag klarar av att installera operativsystemet självt och tanka ner ner drivrutiner för ljud och liknande). En gammal dator utan större ekonomiskt värde kan ju vara lämplig att öva på. Då gör det inte så mycket om man förstör något. En hårddisk man misslyckas göra användbar kan man också formatera om och använda som backup-hårddisk.

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Grafikkortet är ansvarigt för allt som skickas till bildskärmen så om det inte finns någon fungerande drivrutin alls blir det svart på skärmen. Men om det bara är en enkel grafikdrivrutin som fungerar kan det bli att man inte kan göra vissa bildskärmsinställningar och förstås inte spela på den.

 

Men en dator från 2011 brukar fungera med Windows 10. Det är väl bara datorer som tillverkades innan Windows 7 kom ut som Microsoft varnar för. Men för säkerhets skull kan du kolla upp på HP:s supportsidor för din datormodell om HP har skrivit något gällande Windows 10.

 

Företaget ATI köptes upp av AMD, så det är troligen anledningen till namnbytet på grafikkortet.

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Svar till Cecilia:

 

Tack skall du ha för intressant tips. Får försöka leta rätt på HP:s supportsidor och se om jag hittar något där.

 

Sedan får jag se om jag bestämmer mig för att göra ett försök att installera Windows 10 på den här gamla datorn. Kanske skulle man försöka sig på att bara behålla chassit och sätta in ett nytt moderkort och hårddisk. Det jag gillar med den här datorn är egentligen den löstagbara hårddisken med lås som jag efter en hel del pillande fick att fungera. Satte mig en gång i tiden i vilka chassi-moderkorts-beteckningar som fanns. Får väl i så fall sätta mig in i den biten igen. 

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Hej,

 

Du har en hårddisk som är slut - enligt dig själv (desaa har begränsad livslängd).

Du vill byta ut moderkortet och med det processor och minnen.

 

Om jag får tipsa så köp ett sk. uppgraderingspaket, där moderkort, processor och utvalda minnen som passar ingår.

 

Inet:.   https://www.inet.se/kategori/615/uppgraderingspaket

Dustin: https://www.dustinhome.se/group/hardvara/datorkomponenter/datorpaket/uppgraderingspaket/?ssel=false&gclid=EAIaIQobChMIivmQ0p_u1wIVQaQYCh1tyAx2EAAYASAAEgJFmPD_BwE&_ga=2.181748836.2142529059.1512318025-202009988.1512318025&_gac=1.216149538.1512318025.EAIaIQobChMIivmQ0p_u1wIVQaQYCh1tyAx2EAAYASAAEgJFmPD_BwE

Webbhallen: https://new.webhallen.com/se/category/2073-Uppgraderingspaket

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Får tacka för svaren.

 

 

Hej,

 

Du har en hårddisk som är slut - enligt dig själv (desaa har begränsad livslängd).

Du vill byta ut moderkortet och med det processor och minnen.

 

Om jag får tipsa så köp ett sk. uppgraderingspaket, där moderkort, processor och utvalda minnen som passar ingår.

 

Inet:.   https://www.inet.se/kategori/615/uppgraderingspaket

Dustin: https://www.dustinhome.se/group/hardvara/datorkomponenter/datorpaket/uppgraderingspaket/?ssel=false&gclid=EAIaIQobChMIivmQ0p_u1wIVQaQYCh1tyAx2EAAYASAAEgJFmPD_BwE&_ga=2.181748836.2142529059.1512318025-202009988.1512318025&_gac=1.216149538.1512318025.EAIaIQobChMIivmQ0p_u1wIVQaQYCh1tyAx2EAAYASAAEgJFmPD_BwE

Webbhallen: https://new.webhallen.com/se/category/2073-Uppgraderingspaket

 

Verkar vara ont om uppgraderingspaket till micro ATX. Invändigt är det micro ATX som passar.

 

 

 

Fanns ingen info för HP Pro 3135. Det innebär att man är ute på icke kartlagt område med Windows 10. Hade jag vetat att man kunde göra bankärenden och köra ett simpelt bokföringsprogram hade jag köpt Windows 10 och testat. Nu är alternativet Windows 7 eller ställa undan datorn och kanske bara använda den löstagbara hårddisk-enheten.

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Arkiverat

Det här ämnet är nu arkiverat och är stängt för ytterligare svar.

×
×
  • Skapa nytt...