Just nu i M3-nätverket
Gå till innehåll
besprutad

Problem med ram och DIMM slots

Rekommendera Poster

besprutad

Jag har precis köpt nya datordelar. Vissa har jag kunnat återanvända från min förra dator som PSU och hårddiskar.
Mina dator består av:
 
Intel i7 7700k 4.2 ghz cpu
Geforce 1060 6gig grafikkort
Corsair vengence 3000mhz DDR4 ram
z270-a PRO moderkort
corsair PSU 650w
Samsung SSD och en samsung hårddisk

Till problemet:

Efter att jag satt ihop datorn så startade den utan problem. Jag kunde gå in i bios och se att datorn hittade alla delar och allt verkade fungera som det ska, alla fläktar igång och så vidare. RAM-minnet lästes på 2133mhz för att det är standard för moderkortet, man behöver aktivera något som heter xmp för att kunna köra dem på 3000mhz.
Det uppstod ändå problem ganska tidigt då jag skulle installera win10 från USB-sticka. Processen gick till "installing features and drivers" och sen så blev det bluescreen och datorn startades om. Jag provade igen och igen men samma sak hela tiden med olika felmeddelanden. Jag googlade och kom fram till att prova att ta ut ett minne, vilket hjälpte, jag lyckades installera windows med ett minne och datorn kunde starta och även starta om utan problem. Jag lät datorn vara avstängd några timmar och sedan kom jag tillbaka och då kunde jag inte ens starta datorn in i bios. På moderkortet lyste det en lampa som indikerade att det var något fel på RAM-minnet. Jag provade att ta ut ett minne i taget samt att flytta runt, samt återställa cmos. Det fungerade då jag satte minnet i DIMM3 (den ska enligt manualen sitta i 2an och 4an eller bara 2an om man har ett minne). Jag lyckades komma in i bios i alla fall då minnet satt i DIMM3 men jag fick bluescreen igen och nu kan jag inte starta datorn i DIMM3 heller. 

Någon som har någon idé på vad felet kan vara? Vad ska jag prova här näst? Jag tänker själv att jag ska resetta cmos igen

Olika felmeddelanden/bluescreens: PAGE_FAULT_IN_NONPAGE_AREA, 0x8007025D, DPC_WATCHDOG_VIOLATION, 0XC0000005, 0X80070006

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
Flyfisherman

Hej och välkommen till Eforum.

 

Är det detta moderkort MSI Z270-a PRO moderkort? https://www.msi.com/Motherboard/Z270-A-PRO.html

Intel i7 7700k CPU är väl Kaby Lake och då kollar du på moderkortets minnessupport för Kaby Lake (under fliken Compability - Memory support):  https://www.msi.com/Motherboard/support/Z270-A-PRO#support-mem-4

Om dina Corsiar minnen finns med i listan över minnen som moderkortstillverkaren har med.

 

Finns dom inte med i den listan kan du också kontrollera med Corsair memory finder att Corsair minnena till ditt moderkort passar: http://www.corsair.com/en-us/memory-finder

 

Det kan också vara så att din BIOS behöver uppdateras och jag ser att  idom senaste BIOS versionerna har dom förbättrat minnesstöden:

https://www.msi.com/Motherboard/support/Z270-A-PRO#down-bios

 

Men det kan vara vanskligt att uppdatera BIOS om minnena inte skulle fungera korrekt, för den processen får inte avbrytas, särskilt inte pga. krasch.

Jag har för mig att på vissa moderna moderkort kan man uppdatera BIOS utan installerade minnen och i så fall är det så du bör göra om du skall göra detta, alltså plocka ur alla minnesstickor först.

Se i manualen hur du skall göra vid BIOS uppdatering: https://www.msi.com/Motherboard/support/Z270-A-PRO#down-manual

 

Men annars kan det mycket väl vara så att dina minnen inte stöds till 100% eller att dom är skadade pga. statisk elektricitet (ESD-skador).

Använd ESD handledsband ansluten till olackad del eller skruv på chassit.

Mvh

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
Flyfisherman

Hej,

Jag har kollat i moderkortsmanualen länkad ovan.

Nix du måste absolut ha minst en minnessticka installerad.

I Bios menyn längst till höger > man börjar med att återställa BIOS från start >  tryck [F6] för att ladda "Bios Optimized Defaults" > sedan tryck  [F10]  för Save & Exit > tryck [Enter] och Yes.

 

Om det fortfarande är problem:

Prova en annan minnessticka och för att få reda på om någon är dålig, så kör ett minnestest enligt denna instruktion:

Guide - Minnestest

 

I övrigt så bör minnena matcha moderkorts-tillverkarens QVL (qualified memory list) enligt mitt tidigare inlägg ovan, men detta är inte alltid hela sanningen.

Och om du anser att datorn är stabil nog för att hålla en Bios uppdatering så kan du testa en sådan, dock att du kört minnestesten först och du bör endast ha en minnessticka inkopplad.

Mvh

 

[Edit] Jag blandade ihop minnena och CPU med första inlägget ang. att man inte behöver minnena, men jag var heller inte säker.

Nu är jag helt säker: Asus har på vissa modeller möjlighet att uppdatera Bios utan att ha en processor (CPU) installerad: https://rog.asus.com/technology/republic-of-gamers-motherboard-innovations/usb-bios-flashback/

Dock måste man alltid ha minst en minnessticka inkopplad.

På dessa Asus moderkort har man Bios s/w installerad på en Fat32 formaterad usb-sticka som ansluts bak på en särskild USB2-Bios port kallad Bios-Flashback.

Sedan trycker man in en röd Bios-flash knapp och då sköts Bios uppdateringen helt automatiskt.

Och jag kom precis på att jag har exakt en sådan funktion på mitt Asus Z97-Deluxe moderkort.

 

Anledningen att jag beskriver detta är att du inte talat om om det är MSI, Gigabyte eller ett Asus Z270 Pro du har, även om jag tror att det är ett MSI

 

Mvh.

Redigerad av Flyfisherman

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Skapa ett konto eller logga in för att kommentera

Du måste vara medlem för att kunna kommentera

Skapa ett konto

Skapa ett nytt konto på vårt forum. Det är lätt!

Registrera ett nytt konto

Logga in

Redan medlem? Logga in här.

Logga in nu×
×
  • Skapa nytt...