Just nu i M3-nätverket
Gå till innehåll

Rengöra undersidan av en Stekpanna


Dag Erlandsson

Rekommendera Poster

Dag Erlandsson

Jag undrar som rubriken lyder, hur gör man? På bilden har jag lyckats få bort 30% genom att med Ungsrengöring i 30 min lyckats med skrapa ”hacka” Bort dom svarta tjocka inbrända belägningarna på en gjutjärnspanna. Men hur får jag bort allt?

post-54989-0-41678400-1509877113_thumb.jpeg

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

1. Låta blästra den.

Typ https://gulasidorna.eniro.se/hitta:blästring/stockholm

 

Men  kostar kanske mer än en ny stekpanna.

 

2. Stålborste på vinkelslipen

 19-203_xl_1.jpg

Sen putsa lite till

20-234_xl_1.jpg

 

 

Förutsätter förstås att man har en vinkelslip.

 

3. Ovanstående prylar men avsedda för borrmaskin.

Förutsätter att man har en borrmaskin.

 

 

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

läste om att använda vinäger och låta stekpannan stå i det, men det känns osäkert i detta fall.

En slipning på någon mek. verkstad är nog det bästa och då blir den dessutom plan

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

En ny från Skeppshult kostar mindre än 600:- kanske under 500:- och dessutom är den perfekt.

Skall du lämna iväg denna på blästring? Ja då är du snart uppe i samma pengar om inte mer, och varför? För att hålla kvar något gammalt?

 

Köp en ny i så fall.

Lägg den nya på plattan och värm upp, sedan en slurk matolja (ej olivolja) helst Zeta rapsolja som tål matlagning.

Smörj in pannan, ta av pannan och stäng plattan, torka ur pannan.

 

Nu har du en gjutjärnspanna som är redo för pannkakor (vilka alltid måste stekas i en gjutjärnspanna).

 

Kom bara ihåg: en gjutjärnspanna får aldrig diskas, bara värm upp lite vatten på spisen (om det skulle behövas, men det är sällsynt) och spola av med hetvatten och en vanlig diskborste - utan diskmedel - tabu, sedan torka ur med hushållspapper och smörj in lite matolja med hushållspapper innan du ställer undan denna.

Och aldrig spola kallvatten på en het panna, då slår den sig i värsta fall.

 

Mmm nu blev jag sugen på pannkakor.. :)

Ps. Jag är luftvändnings expert..hehe :D

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Det går bra att diska en gjutjärnsstekpanna med diskmedel 

Nej det går inte bra, det avlägsnar allt fett som i sig är ett skydd mot korrosion.

Då måste man dessutom börja om från början att "steka in pannan" igen.

Inget diskmedel alls på en gjutjärnspanna, däremot på en teflonpanna skall och bör man använda diskmedel.

 

Om man har bränt fast och pannan är allmänt stökig, spola vatten i den, sätt den på plattan och låt vattnet koka upp några minuter, sedan är det bara att ta diskborsten (inget diskmedel) och göra rent, torka den torr med hushållspapper, smörja på lite matolja med lite hushållspapper och ställa undan.

 

Mvh

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Arkiverat

Det här ämnet är nu arkiverat och är stängt för ytterligare svar.

×
×
  • Skapa nytt...