Just nu i M3-nätverket
Gå till innehåll
iPelle

Varför slutar makaroner att koka efter ett tag?

Rekommendera Poster

Hej.

Alla har vi nog kokat makaroner och undrat över varför makaronerna slutar koka och börjar sjuda i stället

 

Exempel:

 

Man sätter spisplattan på Max 6

 

Fyller till hälften en 2 liters rostfri kastrull med vatten som får koka upp. Alltså 1 liter.

 

Man häller i en normalstor kaffemugg med kalla snabbmakaroner (3 minuter) som kyler ner vattnet någon minut innan det börjar koka igen.

 

Efter några minuter slutar vattnet att koka och börjar sjuda. Varför då, plattan står fortfarande på max 6.

När jag häller av vattnet  så är det  3-4 dl.

 

Således borde makaronerna kok hela tiden.

 

Finns det någon makaronexpert här på forumet som kan förklara fenomenet.

 

Tack.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Kan det inte vara någon termostat som drar ner värmen efter en stund?

Det finns säkert termostatreglerade spisplattor, men jag har då aldrig hört talas om några.

Jag är säker på att min platta med Max 6 på hela tiden levererar samma värme på plattan.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Så är det inte på min nuvarande spis eller på någon jag har haft tidigare, utan jag har alltid varit tvungen att ändra vredet till en lägre effekt för att det inte ska stormkoka. Brukar koka pasta på läge 10 av 12 på förra spisen och 7-8 av 9 på nuvarande.

 

Vatten avdunstar bra även när det håller 90-95 grader (sjudning), men att hälften skulle koka bort på 10-15 minuter vid den temperaturen låter inte normalt.

 

Har du prövat vad som händer om du ställer in läge 5 efter att makaronerna har kokat upp?

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Så är det inte på min nuvarande spis eller på någon jag har haft tidigare, utan jag har alltid varit tvungen att ändra vredet till en lägre effekt för att det inte ska stormkoka. Brukar koka pasta på läge 10 av 12 på förra spisen och 7-8 av 9 på nuvarande.

 

Vatten avdunstar bra även när det håller 90-95 grader (sjudning), men att hälften skulle koka bort på 10-15 minuter vid den temperaturen låter inte normalt.

 

Har du prövat vad som händer om du ställer in läge 5 efter att makaronerna har kokat upp?

Du förstår tydligen inte frågan och problemet.

Om mitt makaronvatten slutar att koka med plattan på max 6, då lär inte vattnet koka mer om jag sänker värmen. Tvärtom.

Kokande vatten har inte med mängden vatten att göra utan med temperaturen.

 

Om vi bara häller i vatten i kastrullen med plattan på Max 6 så vet vi att vattnet börjar koka så småning om och det gör det alltid vid 100 grader såvida man inte har en tryckkokare som får vattnet att koka redan vid 90 grader.

När vattnet nått kokpunkten fortsätter vattnet att koka tills inget vatten finns kvar utan att börja sjuda efter ett tag.

Eftersom makaronerna omges av vatten så borde samma sak ske ???

Redigerad av iPelle

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

En tryckkokare ger högre tryck och högre koktemperatur. Dvs vattnet kokar vid 100+ grader, inte 90. 

https://sv.wikipedia.org/wiki/Tryckkokare

 

Din ursprungsfråga: Jag känner inte igen beteendet eftersom jag alltid brukar justera temperatur och komma på att jag skall hälla i lite olja precis innan det börjar koka.

 

Men jag kan tänka mig 2-3 saker som skulle kunna ge den effekt du beskriver.

1. Kokpunktshöjning: När temperaturen stiger kan makaronerna lösas upp lite grand och avge t.ex salt eller stärkelse . Då kan man tänka sig att kokpunkten stiger

https://sv.wikipedia.org/wiki/Kokpunktshöjning

 

2. Något slags kemisk reaktion (njaa..). Om pastan genomgår något slags kemisk reaktion med hjälp av energin från det kokande vattnet så skulle det sänka temperaturen lite grand. Eller om det kostar energi att absorbera vatten.

 

3. Något slags yteffekt. Dvs ungefär som punkt 1 men istället för ändrad kokpunkt så bildas ett oljelock eller ändrad ytspänning. Dvs något av en illusion. Det kokar och det bildas ångbubblor men de bryter inte ytan på det sätt vi ser som kokning. 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

En tryckkokare ger högre tryck och högre koktemperatur. Dvs vattnet kokar vid 100+ grader, inte 90. 

https://sv.wikipedia.org/wiki/Tryckkokare

 

Din ursprungsfråga: Jag känner inte igen beteendet eftersom jag alltid brukar justera temperatur och komma på att jag skall hälla i lite olja precis innan det börjar koka.

 

Men jag kan tänka mig 2-3 saker som skulle kunna ge den effekt du beskriver.

1. Kokpunktshöjning: När temperaturen stiger kan makaronerna lösas upp lite grand och avge t.ex salt eller stärkelse . Då kan man tänka sig att kokpunkten stiger

https://sv.wikipedia.org/wiki/Kokpunktshöjning

 

2. Något slags kemisk reaktion (njaa..). Om pastan genomgår något slags kemisk reaktion med hjälp av energin från det kokande vattnet så skulle det sänka temperaturen lite grand. Eller om det kostar energi att absorbera vatten.

 

3. Något slags yteffekt. Dvs ungefär som punkt 1 men istället för ändrad kokpunkt så bildas ett oljelock eller ändrad ytspänning. Dvs något av en illusion. Det kokar och det bildas ångbubblor men de bryter inte ytan på det sätt vi ser som kokning. 

 

 

Jag har då aldrig behövt dra ner på värmen för att vattnet kokat över när jag kokar makaroner. Tvärtom slutar vattnet att koka och att det känner jag igen varje gång.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Har du en järnspis, alltså inte en med glashäll?

 

Då är plattan slut om det inte stormkokar i kastrullen?

 

Glashäll reglerar med termostat vilket inte en järnspis gör.

 

 

Hur är det med potatis?

 

Prova en annan platta som inte används så ofta med samma storlek om det finns.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Har du en järnspis, alltså inte en med glashäll?

 

Då är plattan slut om det inte stormkokar i kastrullen?

 

Glashäll reglerar med termostat vilket inte en järnspis gör.

 

 

Hur är det med potatis?

 

Prova en annan platta som inte används så ofta med samma storlek om det finns.

 

Jag kan koka allt utom makaroner på samtliga plattor. Det var därför jag startade en tråd om saken.  Det måste vara något speciellt med makaroner. Vi avslutar tråden.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Vad händer om du kokar normala makaroner, alltså sådana med ca 15-20 min koktid, händer samma sak då?

 

Förutom detta, så har vi induktionshäll hemma, och har inte märkt av detta "fenomen" som uppges här.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Vad händer om du kokar normala makaroner, alltså sådana med ca 15-20 min koktid, händer samma sak då?

Det vet jag inte. Människan är ett vanedjur och jag har kört med snabbmakaroner så länge dom funnits.

Detta problem är absolut ingen vetenskaplig utredning  utan en bra metod att samla forummedlemmarna kring ett vardagsproblem som kan engagera .

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Du har glömt att salta vattnet.

Fundera på detta: varför är det viktigt att salta vattnet?

Endast för smakens skull annars smakar makaronerna vatten.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

har inte helt klart för mig vad för typ av spis vi pratar om men jag kan tänka mig detta scenario.

 

1: Du värmer upp platta och kastrull till temperatur en bit över 100 grader under uppkoksfasen.

2: Du lägger i makaroner och sänker till sexan.

3: Restvärme i kastrull och platta håller vattnet kokande samtidigt som makaronerna tar upp energi

4: Och till slut kommer vi till en punkt där restvärmen + inkommande energi från plattan är för liten för att upprätthålla kokningen och det som tar energi i detta fallet är makaronerna.

 

OM du har mer vatten i kastrullen kan utgången bli annorlunda.

 

Ett annat exempel som kanske målar upp bilden lite klarare.

På min gamla spis där kunde jag koka upp ägg och vatten och sedan stänga av plattan. Restvärmen i plattan höll vattnet tillräckligt varmt för att kunna ta upp ett, eller två, löskokta ägg 4-5 minuter senare. Om fler ägg, då måste plattan vara på.

På nuvarande, induktion, måste plattan vara på eftersom restvärmen bara är ett uns högre än på en gasspis.

 

 

Dvs energi in är mindre än energi ut, temperatur sjunker.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

har inte helt klart för mig vad för typ av spis vi pratar om men jag kan tänka mig detta scenario.

 

1: Du värmer upp platta och kastrull till temperatur en bit över 100 grader under uppkoksfasen.

2: Du lägger i makaroner och sänker till sexan.

3: Restvärme i kastrull och platta håller vattnet kokande samtidigt som makaronerna tar upp energi

4: Och till slut kommer vi till en punkt där restvärmen + inkommande energi från plattan är för liten för att upprätthålla kokningen och det som tar energi i detta fallet är makaronerna.

 

OM du har mer vatten i kastrullen kan utgången bli annorlunda.

 

Ett annat exempel som kanske målar upp bilden lite klarare.

På min gamla spis där kunde jag koka upp ägg och vatten och sedan stänga av plattan. Restvärmen i plattan höll vattnet tillräckligt varmt för att kunna ta upp ett, eller två, löskokta ägg 4-5 minuter senare. Om fler ägg, då måste plattan vara på.

På nuvarande, induktion, måste plattan vara på eftersom restvärmen bara är ett uns högre än på en gasspis.

 

 

Dvs energi in är mindre än energi ut, temperatur sjunker.

 

Nja? Jag har hunnit med att bo på flera ställen  med ungefär samma spismodeller, med samma problem med makaronkokningen.

 

1.

När vattnet börjar koka så drar man inte ner värmen för kalla makaroner kyler av vattnet som förlänger koktiden och det vill man väl inte.

2.

Plattan står alltså på samma konstanta värme, även om du drar ner värmen så är den konstant (med nya värmen) förutsatt att vattnet kokar.

 

Ingen drar ner värmen för att få makaronerna att sjuda, då skulle innehållet i kastrullen se ut som en enda äcklig deg.

Prova att lägg i makaronerna i kallt vatten och sedan sätt på plattan så får du se en gegga du inte vill stoppa i munnen.

 

Proffsen hittar rätt koklängd exakt när makaronerna har rätt tuggmotstånd som då häller av kokvattnet och fyller på med kallt vatten en halv minut innan vattnet hälls av.

Sedan ner med en smörklick i kastrullen och på svag värme rör om så makaronerna inte bränner fast. Detta efterarbete gör att allt vatten dunstar bort ur makaronerna som får makaronerna att kännas som makaroner i munnen och inte som en sladdrig, slemmig  blöt deg.

3.

Varför slutar kokande vatten med makaroner att koka och gå ner till sjuda fast plattan har samma värme. Det är faktiskt det tråden handlar om.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

3.

Varför slutar kokande vatten med makaroner att koka och gå ner till sjuda fast plattan har samma värme. Det är faktiskt det tråden handlar om.

Du har i tråden fått minst tre teorier om varför det blir så .Du avstår från att kommentera .

 

Frågan är vad ditt syfte är.

 

LARSAS

Redigerad av LARSAS

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Du har i tråden fått minst tre teorier om varför det blir så .Du avstår från att kommentera .

 

Frågan är vad ditt syfte är.

 

LARSAS

Nej, jag har absolut inte fått några rimliga förklaringar på varför vatten slutar koka bara för att det ligger makaroner i vattnet, men det hade jag inte heller räknat med.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Nej, jag har absolut inte fått några rimliga förklaringar på varför vatten slutar koka bara för att det ligger makaroner i vattnet, men det hade jag inte heller räknat med.

[/quotE

 

Då är det underligt att du startat tråden . Syftet med tråden ?

 

LARSAS

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

 

Nej, jag har absolut inte fått några rimliga förklaringar på varför vatten slutar koka bara för att det ligger makaroner i vattnet, men det hade jag inte heller räknat med.

[/quotE

 

Då är det underligt att du startat tråden . Syftet med tråden ?

 

LARSAS

 

Jag visste inte när jag lade in tråden att du skulle in och spamma i inläggen.

Jag har fortfarande inte fått godtagbara teorier om varför vattnet slutar koka när det ligger makaroner  i vattnet.

 

Nu slipper du spamma mer i tråden.

Tack för mig.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Skapa ett konto eller logga in för att kommentera

Du måste vara medlem för att kunna kommentera

Skapa ett konto

Skapa ett nytt konto på vårt forum. Det är lätt!

Registrera ett nytt konto

Logga in

Redan medlem? Logga in här.

Logga in nu



×
×
  • Skapa nytt...