Just nu i M3-nätverket
Jump to content

System-fil-fel på CNBJ2530.DPB


grer

Recommended Posts

Hej!

 

Jag tror att jag denna gång vänder mig till de verkliga Windows-experterna eftersom jag redan trängt in på djupet av lösningen på min fråga... Men först en introduktion.

 

I min Windows 8.1 dator, som har gått bra i bara några få år, har plötsligen Internet Explorer 11 lagt av och vill inte starta mer. I och för sig inget konstigt med det men mina försök att få igång det har totalt misslyckats. Jag har också försökt avinstallera IE11 men det är tveksamt om det alls är möjligt... Jag föreställde mig att därefter kunna installera en ny IE11 - men se, det gick inte...

 

Efter allt mitt läsande på supportsidor och olika forum, inte minst Eforum, fann jag plötsligen "Windows System File Checker tool" som verkade hoppingivande... Efter att ha jobbat mig igenom hela system-testen, som fann fyra fel, varav detta är utdrag ur loggfilen:

 

2017-09-18 21:55:33, Info       CSI    00000642 [sR] Cannot repair member file [l:36{18}]"Amd64\CNBJ2530.DPB" of prncacla.inf, Version = 6.3.9600.17415, pA = PROCESSOR_ARCHITECTURE_AMD64 (9), Culture neutral, VersionScope = 1 nonSxS, PublicKeyToken = {l:8 b:31bf3856ad364e35}, Type = [l:24{12}]"driverUpdate", TypeName neutral, PublicKey neutral in the store, hash mismatch

 

Alla fyra är tämligen likalydande, det enda som skiljer alla fyra åt är siffrorna i "CSI    00000642 [sR]" - men för övrigt är det enda jag tagit fasta på filnamnet CNBJ2530.DPB.

 

Jag har följt SFC-testen enligt anvisningarna i:

https://support.microsoft.com/en-us/help/929833/use-the-system-file-checker-tool-to-repair-missing-or-corrupted-system - men jag har inte vågat fullfölja med "How to manually replace a corrupted system file with a known good copy of the file".

Först tycker jag mig behöva svar på en del frågor - och detta återfaller i viss mån till det jag började skriva här ovan!

 

Vid sökning i Windows efter CNBJ2530.DPB hittar jag tre stycken på olika adresser, två som innehåller 1,85 MB samt en som innehåller bara 12 byte - är inte det konstigt? Hur många CNBJ2530.DPB ska min dator innehålla egentligen? En HP med Win10 innehåller endast två, båda på 1,85 MB...

 

Filen med bara 12 byte gör mig misstänksam varför jag undrar om den alls ska vara där eller om den också borde innehålla 1,85 MB???

 

Jag stannar där medan jag och förhoppningsvis någon annan "där ute" kommer på vad jag ska göra nu, hälsar grer

Link to comment
Share on other sites

1) Jag gissar på hårddiskskada.

2) Är det en bärbara dator så ökar risken för 1), stationär dator minskar risken för 1)

3) Är det en mekanisk hårddisk (ej SSD) så ökar risken för 1), SSD så minskar risken för 1)

Link to comment
Share on other sites

prncacla.inf har så vitt jag förstår med Canon-skrivare (prn=printer) att göra och orsakar knappast problem med Internet Explorer. Men du kan se om det åtgärdas med kommandona:

dism /online /cleanup-image /checkhealth

dism /online /cleanup-image /restorehealth

 

Det hjälpte i alla fall en person i denna tråd: https://social.technet.microsoft.com/Forums/windows/en-US/26f35def-6f55-4c07-9ba8-73e2d402e6cc/sfc-scannow-cannot-repair-member-file?forum=w8itprogeneral

 

Men det hjälper inte alla och det sågs som en bugg med okänd orsak för ett par år sen: https://superuser.com/questions/755680/windows-cant-repair-even-with-sfc-scannow

Även om det hjälpte en person att byta till Windows standardtema.

 

Om ditt problem med Internet Explorer började för bara ett par veckor sen föreslår jag att du allra först prövar med en systemåterställning till en tidpunkt just innan problemet började. Kan ju ha varit i samband med Windows-uppdateringarna för ca en vecka sen.

Link to comment
Share on other sites

Om systemåterställningspunkter: Jag har en Windows update, kritisk, 13/9

samt autom. återst. den 7/9. Det lutar väl åt 13/9 då den senaste Windows uppdateringen gjordes...? Ska jag prova?

Link to comment
Share on other sites

Kör du den som är 13/9, eftersom det kan ju ha varit "Windows update". eller "kritisk", som kanske har hjälpt till att du fått felet, alltid bättre att ta en punkt längre bak i tiden när man tror sig veta bättre att maskinen verkligen har fungerat.

Link to comment
Share on other sites

Jag må kallas försiktig och jag har inga svårigheter att besinna mig så därför vill jag föreslå att vi återvänder till grundfrågan om de egendomliga yttringarna om och av filen CNBJ2530.DPB och varför det finns dessa olika varianter på förekomsten av dessa filer som jag redovisat i mitt första inlägg här ovan...

 

Jag tror det vore bäst att reda ut den saken först innan jag provar era förslag till lösning, hälsar grer

Link to comment
Share on other sites

Om du bara har två systemåterställningspunkter kan ju de snabbt skrivas över om du börjar göra saker i datorn och det var därför jag tyckte du skulle börja med det.

 

I vilka mappar har du CNBJ2530.DPB?

Annars fick du ju i inlägg 4 flera tips om att få bort det felmeddelandet i SFC-resultatet.

Link to comment
Share on other sites

Jag förstår, men det där med systemåterställningspunkter verkar knepigt och varje gång jag tittar efter så finns det bara 2 eller 3. Kan man ändra på det så att det finns flera?

 

Jag har ännu inte gjort något alls men om du menar att det är säkrast att börja med återställning så gör jag det.

 

Dessa tre platser innehåller en CNBJ2530.DPB:

 

Sökt fil CNBJ2530.DPB plats:
C:\Windows\System32\DriverStore\FileRepository\prncacla.inf_amd64_19fbb18075fefb90\Amd64

Sökt fil CNBJ2530.DPB plats:        12 byte <<<<<<<<???
C:\Windows\WinSxS\amd64_prncacla.inf_31bf3856ad364e35_6.3.9600.16384_none_9590ba64d5b91f79\Amd64

Sökt fil CNBJ2530.DPB plats:
C:\Windows\WinSxS\amd64_prncacla.inf_31bf3856ad364e35_6.3.9600.17415_none_95dd5540d57f8c01\Amd64
 

- eller, bör jag prova det här först

dism /online /cleanup-image /checkhealth
dism /online /cleanup-image /restorehealth
 

undrar grer

Link to comment
Share on other sites

Med så få återställningspunkter är det nog bäst att du börjar med en systemåterställning till den tidpunkt när Windows-uppdateringen påbörjades.
https://www.bleepingcomputer.com/tutorials/windows-8-system-restore-guide/#restore
Om du i bild nummer 2 under rubriken Restoring Windows 8 to a previous Restore Point väljer Configure (Konfigurera eller något liknande på svenska) bör du kunna ändra det utrymme som är reserverat för återställningspunkter.

 

Den där filen som är på 12 bytes är en gammal version (16384) som väl har ersatts av den undre (version 17415) så den har nog ingen betydelse, men därmed inte sagt att du ska ta bort den själv för det är möjligt att det fortfarande finns någon referens till den någonstans.

 

När systemåterställningen är klar kan du pröva med de två DISM-kommandona om du tycker det är viktigt att SFC inte rapporterar något fel.

Link to comment
Share on other sites

Nu har jag gjort den föreslagna systemåterställningen och därmed backat till den omtalade uppdateringen den 13/9. Att utföra detta är ju egentligen inget stort problem - men att samla ihop resterna efter åtgärden var även denna gång lite snärjigt... Virusprogrammet Avast startade visserligen men var skadat på något vis och gick varken att få stopp på eller att avinstallera, men det fick ge sig så småningom... Nu funkar det igen - samt alla de vanligaste programmen som jag hunnit prova.

 

Jag har också utökat återställningsutrymmet till 175GB.

 

Som grädde på moset fungerar även IE11 - helt oväntat och utan någon annan åtgärd! Och det får man ju vara tacksam för - eftersom det inte gick att avinstallera ens...

 

Nu behöver jag kanske inte brottas med de tre filerna längre (?) men vad du menar med att jag kan "pröva med de två DISM-kommandona om du tycker det är viktigt att SFC inte rapporterar något fel." - förstår jag inte riktigt. Menar du att jag bör avstå från det nu när IE11 verkar att funka?

 

I vilket fall som helst, tack för hjälpen Cecilia!

Link to comment
Share on other sites

Det finns en del rapporter om att det kan bli något fel på IE 11 efter uppdateringarna som kom ut för en dryg vecka sen så antagligen var det ett sånt problem du råkade ut för.

 

Internet Explorer går mycket riktigt inte att avinstallera eftersom det är en del av Windows, precis som Utforskaren och Anteckningar.

 

Så vitt jag har förstått så är felmeddelandet angående CNBJ2530.DPB vanligt i SFC-kontroller men har ingen påverkan på datorn. Jag skulle själv inte lägga tid på att försöka åtgärda det men du har hela tiden verkat vara intresserad av att göra något åt det.

Link to comment
Share on other sites

Nja, men som tekniker trodde jag att man borde ta fasta på vad som kommer ut av en avancerad test rekommenderad av Microsoft...

 

I vilket fall som helst - nu går mitt Win 8.1 ett tag igen...

Link to comment
Share on other sites

Hm, säg den glädje som varar beständigt...

 

Nu har IE11 slutat fungera igen - och går inte att starta på normalt sätt!

 

Det är väl just nu jag bör överväga att sluta använda skräpet - eller vad annars, undrar

 

grer

Link to comment
Share on other sites

Du har kanske fått in den där uppdateringen som förstör igen. I Windows Update ska det finnas en möjlighet att se vilka uppdateringar som har installerats, men jag vet inte hur det ser ut precis i Windows 8.1. Kan du hitta listan över installerade uppdateringar och se vad du har fått in för uppdateringar efter systemåterställningen?

 

Kan Internet Explorer starta om du letar upp själva programfilen för Internet Explorer och startar IE genom att dubbelklicka på den filen i stället för att starta IE från en genväg på skrivbordet eller i menyn?

Programfilen iexplore bör finnas i mappen C:\Program\Internet Explorer och/eller C:\Program (x86)\Internet Explorer och pröva båda om du har båda filerna.

Link to comment
Share on other sites

Det var ju synd att det inte gick att starta IE på det sättet för många har tydligen drabbats av att genvägarna till IE slutade att fungera.

 

Kb4038792 innehåller flera ändringar av IE. Se om det hjälper att avinstallera den uppdateringen.

Link to comment
Share on other sites

Självklart - det är väl en förutsättning för att det övriga ska fungera... Hur menar du?

Testa och se om du kan ta bort/avinstallera en av dom uppdateringar du fick sist, en i taget, tanken är att se om någon av dom kan vara den som kanske stör ditt IE?

 

Ett sådant här problem är inte så lätt att lösa, du kanske i slutändan får överväga att uppgradera från 8:an till 10:an!?

Eller helt låta bli IE och köra med en annan webbläsare, om du för övrigt trivs med 8:an, även om du på sikt måste uppdatera.

Link to comment
Share on other sites

Cecilia,

 

OK, jag har avinstallerat Kb4038792 - och "under, över alla under" var det visst någon som sa - men han hade nog inte Windows...

 

Nåväl, nu funkar IE ett tag igen - trots att det kom en ny uppdatering idag som heter KB4034663...

 

Den jag avinstallerade var en säkerhetsuppdatering - innebär detta möjligen en säkerhets-kompromiss?

 

När Windows 10 kom med buller och bång så avstod jag erfarenhetsmässigt från att byta direkt - jag brukar dröja nå't år eller två tills andra har hunnit "skölja av de värsta avarterna"... Kanske det är dags nu då att gå över till Windows 10? Den ligger här och väntar...

Link to comment
Share on other sites

Ja, det är inte bra att låta bli att installera säkerhetsuppdateringar. Min förhoppning var att när det var säkert att det var den uppdateringen som förstörde IE skulle gå att hitta andra som råkat ut för samma sak och då förhoppningsvis hittad en bättre lösning. Men tyvärr gör jag inte det.

 

Vad har du för antivirusprogram?

Ibland kan antivirusprogram störa uppdateringar så att de inte blir (helt) installerade.

 

KB4034663 är en augusti-uppdatering.

Link to comment
Share on other sites

Jag har Avast Free Antivirus som genom många år aldrig vållat mig några som helst kända problem. Det enda är att de är ganska tjatiga om sina alltid tillgängliga uppgraderingar som jag dock avstått ifrån...

 

Kan det vara så att jag står inför valet att ha tillgång till IE11 eller att ha fullgoda uppdateringar? Hur fullgoda dessa möjligen kan vara som kraschar en annan del av systemet...!?

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.×
×
  • Create New...