Just nu i M3-nätverket
Gå till innehåll

Använd inte CCleaner 5.33 och CCleaner Cloud 1.07


Cecilia

Rekommendera Poster

Som IDG rapporterar idag har Piriform blivit hackade och koden till CCleaner och CCleaner Cloud ändrades så att CCleaner version 5.33.6162 och CCleaner Cloud version 1.07.3191 innehåller en bakdörr. Det är därför viktigt att alla som har den versionen ser till att installera den senaste, 5.34.

https://techworld.idg.se/2.2524/1.688985/ccleaner-bakdorr

http://www.piriform.com/news/release-announcements/2017/9/18/security-notification-for-ccleaner-v5336162-and-ccleaner-cloud-v1073191-for-32-bit-windows-users/

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Som tur är hade jag en äldre version 5.32.xxx och som jag sällan använder, men jag har nu trots detta avinstallerat denna.

Visst, hacket gäller inte denna version, men så sällan som jag använder CCleaner och då oftast för att att komma åt Startup manager (eller vad det heter där det är lätt att stänga av Windows uppstart-processer) och nån gång ytterst sällan ibland för att göra en filstädning aldrig registerstädning, så gör jag inget med det i princip.

Överlag så registerstädar jag aldrig någonsin, risken är större med att göra detta och få ett instabilt system.

Rätt onödigt i alla fall för mig.

 

Framtiden får utvisa om jag känner att behovet av någon funktion finns.

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Nu har det kommit ut mer information om händelsen och om man har haft den skadliga versionen installerad, dvs har haft en bakdörr till sin dator, var det möjligt för hackarna att installera andra skadliga program i datorn, även om det inte har kunnat påvisas att det har skett, och det är därför bra att kontrollera datorn med flera antivirusprogram och liknande.

 

Det kan också ha möjligt för hackarna att komma åt information som fanns i datorn och det kan vara bra att byta lösenord, kolla om obehöriga har varit inne på mejlkonton etc.

 

Källor:

https://blog.avast.com/update-to-the-ccleaner-5.33.1612-security-incident

https://www.bleepingcomputer.com/news/security/avast-clarifies-details-surrounding-ccleaner-malware-incident/

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Arkiverat

Det här ämnet är nu arkiverat och är stängt för ytterligare svar.



×
×
  • Skapa nytt...