Just nu i M3-nätverket
Jump to content
HansErik

W 10 Print Screen

Recommended Posts

När jag vill ta en skärmbild och trycker på tangenten Print Screen så blir resultatet i png-format. Kan jag inte ställa in så jag automatiskt får en i jpg? Bilden hamnar också i one-drive - går det inte att styra så den hamnar på en disk/ i en mapp jag själv kan välja? Nu skriver jag från ny dator men använder samma inloggningsdata så jag hoppas det inte blir nåt krångel med vem som skriver. :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Lagring till OneDrive är inte standard utan det ska bara bli så om du själv har ställt in det.

Hur man återställer standardplatsen: https://support.office.com/sv-se/article/Spara-sk%c3%a4rmbilder-automatiskt-i-OneDrive-d04df71c-1cb0-4ad6-9f9c-b08494d79d6a?ui=sv-SE&rs=sv-SE&ad=SE

 

Om man använder Skärmklippverktyget i stället för PrintScreen-tangenten så får man fler valmöjligheter.

En genomgång av olika sätt: https://www.laptopmag.com/articles/capture-screenshots-windows-10

 

Varför gillar du inte png-formatet förresten? Det är ett modernare format som brukar ge bättre kvalitet och mindre filer än jpg.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jag har i alla år använt Gadwin Print screen som har lått åtkomliga olika inställningar av format etc. Men nu på denna nya dator var det inte Gadwin som  svarade på PS utan windows tog print screenen och lade den i OneDrive/bilder/shorts.i png-format. Jag har inte ändrat inställning efter det jag fick datorn. Är van med jpg och när jag gjort nåt i t ex Photoshop 7.0 sparar jag normalt i jpg och kompression 4-5. Likaså räcker grafikkort för mig med max 2 gb. Anser att jag inte ser nåra skillnader i kvalitet på skrivbordet ån om jag skulle ha bmp, png etc och lägre kompression. Ger också större lagringskapacitet. Ska jag göra kort så blir det förstås en annan sak. Jag har gjort en del kopior i png resp jpg och png blir ungefär dubbelt så stora. Ska bli intressant att se om jag kan återställ enligt din länk ovan.

Share this post


Link to post
Share on other sites

PNG är ett icke förstörande format till skillnad mot jpeg (jpg).

Alltså bilden är i sitt ursprung, men med viss liten komprimering och lämplig innan bildbearbetning att användas i tex. Photoshop, Gimp eller andra bildredigeringsverktyg, alt. att användas istället för GIF.

PNG: https://sv.wikipedia.org/wiki/PNG

Ej att förväxlas med BMP, Targa, Tiff eller andra bildformat som också är utan förstörande komprimering men däremot ypperliga att spara bilder i dessa format, fast det tar mer plats än Jpeg naturligtvis .

PNG är inte optimalt att spara foton i, men det har sina klara fördelar inom övriga områden tex. bildskärmsklipp etc.

 

Sparar man en bild i jpeg-formatet så försvinner viss information från originalet och varje gång man sparar om samma bild så blir det sämre kvalitet därefter.

Därför i tex. Photoshop så används under redigeringsarbetet ett format som kallas för PSD (eller RAW om kameran stöder det, fast detta är något helt annat) som inte är förstörande och till sist när man är klar med sin redigering kan man sedan spara resultatet som en jpeg,

Jpeg kan sparas om i mer eller mindre förstörande komprimeringsgrad (läs kvalitet) och givetvis blir filstorleken därefter.

Men det är aldrig en bra idé att hela tiden spara om samma bildfil som jpeg - även om originalet är från just jpeg.

 

Förklaringar: SamLogic Software:Vilket bildformat är bäst för e-post: JPEG, GIF eller PNG?

Mvh :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jag har i alla år använt Gadwin Print screen som har lått åtkomliga olika inställningar av format etc. Men nu på denna nya dator var det inte Gadwin som  svarade på PS utan windows tog print screenen och lade den i OneDrive/bilder/shorts.i png-format.

Har du installerat Gadwin PrintScreen då?

https://gadwin.com/printscreen/

 

Men om du är van vid inställningar så tycker jag att du kan pröva Skärmklippverktyget som ingår i Windows. Du får först starta programmet och sen inifrån det gör du ditt skärmklipp.

Share this post


Link to post
Share on other sites

I inställningarna för Gadwin PrintScreen kan du välja vilken tangent/tangentkombination som ska användas för programmet så om PrintScreen-tangenten inte funkar för att starta programmet kan du välja en annan..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now×