Just nu i M3-nätverket
Jump to content

Brobyggnation


hup151_t

Recommended Posts

Vi ser ofta hisnande bilder/videon på bl a Youtube långa gångbroar som förbinder 2 punkter på vardera sidan av djupa raviner i otillgängliga bergs- och alpområden.. Nyligen har en  modern sådan bro färdigställts i Schweiz. Hur går det till att bygga dylika övergångar? En del kan vara så rangliga över verkliga djup att en kan nästan kräkas att enbart se bild på dem.

Link to comment
Share on other sites

Tja, enklaste lösningen är att på något vis få över en initial bärlina och sedan dra över de kraftigare kablarna över denna, på dessa hänga en rudimentär arbetsbro.

 

Inte så olikt denna lite enklare skapelse

men givetvis med lite mer säkerhetsutrustning.

Link to comment
Share on other sites

Tack - ja här går det lite enklare kanske även om huvudprinciperna bör vara desamma oavsett djup. Men jag tänker bl a på gamla munkar i Asien och indianer i Anderna för många år sen. De kanske t ex för utprovning av bärkraft och rankighet fångade in en del fiender som fick provgå.. :blink:

Link to comment
Share on other sites

De gamla historiska kulturernas byggnationer är ibland dolda i historiens dimmor, hur kunde de veta att det skulle hålla? Det är otroligt hur de kunde bygga en del saker på den tiden.

Mycket handlar nog om nedärvd kunskap, vetskap om saker och tings hållbarhet och praktiska test.

 

vad gäller brobyggarteknik idag finns det alla möjliga metoder. Sök och titta på youtube så hittar du många olika metoder. Hängbroar med enorma pelare, broar med bärkraft i fackverket där de skjuter nya delar framför sig tills de möts på mitten... ja det finns alltd.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.×
×
  • Create New...