Just nu i M3-nätverket
Jump to content

Övervakningskamera


Avicii

Recommended Posts

Jag går i tankarna på att köpa en övervakningskamera, eller rättare sagt 2 st. Den jag kikar på är Netgear Arlo Pro - Smart Security System, som PC för Alla skrivit om.

https://pcforalla.idg.se/2.1054/1.631515/overvakning-kamera-test/sida/7/7-netgear-arlo-pro

Det står att den (centralenheten) ansluts via WiFi, men också att den kräver en ledig port i routern. Antar att centralenheten kan anslutas på båda sätten? Tyvärr ser den ut att bara ha stöd för 2.4GHz bandet. Kan nog leva med det.

Om jag ansluter den via WiFi, behöver jag ange centralenhetens MAC adress i routern, då jag har aktiverat routern för trådlöst MAC-filter.

 

Någon med övervakningskamera som har tankar kring det?

Och hur kommunicerar kamerorna med centralenheten?

 

post-9397-0-06998300-1500204917_thumb.png

Link to comment
Share on other sites

Trevligt, jo det är som mycket annat lite av en djungel med detta ämne. Men det system du har tittat på, ser ju helt okej ut, verkar dock lite knöligt kanske att det är nästan bara molnbaserat, står inte så mycket om upplösning nattetid, och hur långt kameran når? Ska du använda dom ute eller inne?

 

Har själv kameror hemma, använder en Synologi-nas för nätverket, backup och serverfunkion, och så har jag Dlinkkameror, som är direkt kopplade mot denna nas via tråd och kör inspelning 24/7, kan ta enstaka bilder när som helst om behovet finns, och app för att kunna se alla på mobilen via Synology´s server, om bara mitt eget nätverk hemma och mobilen fungerar, så fungerar allt utan problem dygnet runt, kör man kamera utomhus bör kameran kunna nå minst 10 m nattetid för att man ska kunna se något nattetid. Jag kör som sagt inte med wifi mellan kameror och nas, utan har valt tråd istället, både ute och inne, det är lite säkrare med kommunikationen , beroende på avstånden mellan kamera och mottagarenheten. Är inte så kul när man kör via wifi, och upptäcker att wifi´n tappar kontakten då och då.

 

Dessa Arlo går på uppladdningsbara batterier tydligen, då måste dom ju sitta tillräckligt åtkomligt för att kunna tas ner för laddning, även om det bara verkar behövas varje halvår, men ändå. Dom sitter tydligen fästa med magnetfäste, bara hoppas på att den magneten är tillräckligt stark. En av flera tester som är rätt så färska finns här

Dagtid både inne och ute fungerar dom flesta märkena bra, det är nattetid som många kameror brukar få bekänna färg, utomhus, krävs minst 10 m mörkerseende , annars får man svårt att urskilja något vettigt längst bort.

När man läser vidare i länken jag bifogar, står det plötsligt att kamerabatterierna inte alls räcker upp mot 4-6 månader, som Pc För Alla har uppgift om, utan tydligen bara ca 7-8 dagar, vad stämmer egentligen? Och det ska tydligen ta upp mot ett par timmar att ladda igen, om detta stämmer, så kan man inte åka bort en vecka utan att kamerorna antagligen slutar att fungera när man inte är hemma, inte så bra kanske. Är man sällan borta så länge, då gör det kanske inget.

 

Men dom verkar ju små smidiga, snygga,och fungerar bara det trådlösa, och att man slipper ladda upp dom för ofta, "tycker en gång i veckan är för snålt",, så är det säkert ett bra paket, möjligen priset då, men centralenheten är ju en engångskostnad, vad sedan varje kamera kostar om man vill bygga ut, vet jag inte.

 

Nåväl, några kommentarer och tankar härifrån, i slutändan, så fungerar detta paket säkert bra.

 

+

  • Utseende
  • Verkar smidiga
  • Helt utan kablage "bra om wifi, och batterikapacitet är okej"

 

-

  • Eventuellt priset
  • Behöver kamerorna laddas för ofta, är det inte så bra
  • För få möjligheter för att spara inspelningarna
Link to comment
Share on other sites

Tack för det utförliga svaret!

Jag bor i lägenhet, så det är för inomhusbruk.

De kommer att sitta ganska lättåtkomliga. Magnetfästen följer med, men det går att köpa till väggfästen som man gängar fast kameran i.

Batteritiden verkar lite si och så beroende på vilket test man läser. Just det test du länkar till skriver i början "Plus: Lång batteritid", men senare i texten 7-8 dagar. PC för Alla drog till med 4-6 månader. Går att köpa till laddningsbara batterier.

Då centralenheten ansluts med kabel till routern så behöver jag inte tänka mer på routerns aktiva MAC filter.

 

Paketet med centralenhet och 2 kameror går att köpa för 3990- just nu, men jag ska ta mig en funderare.

Trådanslutna kameror känns säkrare. Precis som mitt hemmalarms IR detektorer är trådkopplade.

Link to comment
Share on other sites

Inomhus då är det lite enklare för dig min vän då ramlar flera av det negativa bort som jag tänkt på, dina tänkta kameror ska tydligen fungera nattetid upp till 8 meter då bör det räcka bra, mina dlink jag använder, går bara upp till drygt 5 m och det enligt mig inte tillräckligt.

 

Gällande batteritid, så har jag antagit att det gällde laddbara batterier generellt, men det kanske inte är så?

 

Nåväl, hur du än gör och bestämmer dig för, lycka till framöver.

 

Edit: Och eftersom du bara tänkt använda dessa kameror inomhus i din privata bostad, så behöver du inte bry dig om några lagar eller förordningar, du har ingen skyldighet heller att upplysa om detta.

Link to comment
Share on other sites

Inomhus då är det lite enklare för dig min vän då ramlar flera av det negativa bort som jag tänkt på, dina tänkta kameror ska tydligen fungera nattetid upp till 8 meter då bör det räcka bra, mina dlink jag använder, går bara upp till drygt 5 m och det enligt mig inte tillräckligt.

 

Gällande batteritid, så har jag antagit att det gällde laddbara batterier generellt, men det kanske inte är så?

 

Nåväl, hur du än gör och bestämmer dig för, lycka till framöver.

 

Edit: Och eftersom du bara tänkt använda dessa kameror inomhus i din privata bostad, så behöver du inte bry dig om några lagar eller förordningar, du har ingen skyldighet heller att upplysa om detta.

 Det är väl tom så att enligt EU 2016/679

http://ec.europa.eu/justice/data-protection/reform/index_en.htm

se tex Artikel 2 2. c) Privatpersoner undantagna från reglerna

vilket inneburet att det nu är fritt fram med en sk Dashkamera i bilen.

Och inga problem sätta upp övervakningskameror utomhus runt huset.

 

Förr var det ju ej tillåtet ha kamera i bilen utan tillstånd. Ett tillstånd man som privatperson inte fick.

När jag såg att tex en ny Tesla hade 12 kameror ombord som var aktiva alltid när bilen kördes (trots automatstyrningen ej inkopplad) så skrev jag till Datainspektionen och föreslog åtgärder mot ett företag i Göteborg och ett företag i Södertälje och givetvis mot Tesla.

Jag fick inget svar. Och när jag gick in på hemsidan och kollade vad de sade om kameror i bilar så stod det att "sidan var nere" eller nått liknande i väntan på omarbetning (?).

Nu är det "nya bullar" hos Datainspektionen.

http://www.datainspektionen.se/fragor-och-svar/kameraovervakning/omfattas-privatpersoners-kameror-av-kameraovervakningslagen/

så länge man inte sprider bilderna "till en vidare krets". Ex. över internet....

Det roliga är att när man skriver om Dashcams idag så gäller fortfande förbudet för fast monterade kameror. Min anmärkning: Fast monterade som i alla "automatstyrda" bilar ?

Söker man tillståndet när man köper en Tesla ? Vad händer om man inte söker tillståndet när man köper en Tesla ? Eller är det Tesla som sökt tillståndet ? #

Jag har redan skrivit till Datainspektionen en gång och fick inget svar.....

http://teknikensvarld.se/kamera-i-vindrutan-nu-tillatet-i-sverige-337163/

så nu får nån annan intresserad göra det.

 

# När jag läste om Teslas 12 kameror, alltid i drift när bilen kördes så fattade jag varför Google och Apple varit intresserade av automatstyrda bilar.

 

Så här var det förr

http://www.datainspektionen.se/Documents/integritetifokus/integritet-i-fokus-14-03.pdf

Link to comment
Share on other sites

Snälla jannejanne, håll dig till trådrubriken nu, och blanda inte in annat som inte har med denna tråd att göra.

 

Tråden har ingenting med bilkameror/dashcam att göra, utan handlar om vanlig kameraövervakning av sin privata bostad.

Och för övervakning av sin privata bostad, behövs inget specifikt tillstånd, såvida du inte har placerat kameran riktad mot allmänt utrymme eller mot grannens bostad/tomt. Och i denna tråd ska Sicurezza använda sina kameror just inomhus i en lägenhet, och då får han ha hur många han vill och han behöver inga tillstånd.

 

Edit: Gällande kameror utomhus, får man bara rikta dessa mot sitt eget hus och inom sin egen tomt, du får alltså inte rikta mot grannens hus/tomt eller annan allmän plats, gör du det, måste du ha tillstånd.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.×
×
  • Create New...