Just nu i M3-nätverket
Gå till innehåll

"Lojalitet först" på latin


Mazzor

Rekommendera Poster

Hejsan! Skickade ett PM först då jag inte såg fastnålningen, ber om ursäkt för det mbgtmari! Det var i alla fall denna mening jag skulle behöva ha översatt. Eftersom det inte är en basic mening som t.ex "veni vid vici" har jag svårt att hitta en korrekt översättning. Det enda jag har googlat mig fram till är "prima fide" eller "prima fides". Vet dock inte hur korrekt den översättningen är så skulle verkligen behöva hjälp frn ett proffs!

Tack på förhand// Erik

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Bra att du skapade en tråd. Den korrekta översättningen är primum fides, eller med versaler: PRIMVM FIDES

 

primum är ett adverb som man bl a hittar i den från Antiken härstämmande etiska regeln för läkare: Primum non nocere.

https://sv.wikipedia.org/wiki/Primum_non_nocere

 

Fides har flera betydelser varav en är "lojalitet". I nedanstående klosterregler hittar man hela uttrycket "primum fides":

http://www.abbaye-saint-benoit.ch/Bibliotheque/bossuet/volume005/032.htm

 

Ecce enim hujus capitis decreto distincte et ordine memorantur, ut vidimus, primum fides, deinde spes, tertio ipsa dilectio, qua « incipimus diligere Deum, ut omnis justitiæ fontem : » ex qua denique

« ea pœnitentia » consequatur, « quam ante Baptismum agi oportet. »

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Tack så otroligt mycket för hjälpen! Hade varit relativt oskönt att tatuera in något som betyder någonting helt annat. Du är en klippa och gjorde verkligen min dag! Tack åter igen!

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Det var så litet så men jag överdrev när jag kallade mitt citat av Bossuet för "klosterregler". "Regler för en god kristen" hade räckt. « primum fides, deinde spes, tertio ipsa dilectio »: "först lojaliteten/tron, därefter hoppet och det tredje själva kärleken" behöver man förresten inte ens vara kristen för att sätta främst i sitt liv.

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Arkiverat

Det här ämnet är nu arkiverat och är stängt för ytterligare svar.

×
×
  • Skapa nytt...