Just nu i M3-nätverket
Gå till innehåll

Mottagaren betalar samtal bara genom att svara...


Flyfisherman

Rekommendera Poster

Flyfisherman

Expressen: http://www.expressen.se/nyheter/polisen-varnar-svara-inte-pa-bluffsamtal/

Om man sedan ringer tillbaka kan det bli ett dyrt samtal

Ja det är väl självklart, särskilt när man ser ett obskyrt landsnummer man aldrig haft kontakt med tidigare.

 

Men detta ställer jag mig frågande till:

Det finns även viss risk att det kan vara ett mottagaren-betalar-samtal som man får betala för bara genom att svara.

Att Polisen går ut med tveksamma råd utan att veta hur det fungerar och skrämma upp folk i onödan på lösa grunder är ingen bra idé.

 

Ponera som jag tex. som ofta använder bluetooth öronsnäcka och svarar med en knapptryckning på denna när jag har fånen i fickan, skulle jag då riskera att bli debiterad?

Det har jag mycket svårt att tro på.

Rent praktiskt: hur skulle detta gå till att mottagaren bara genom att besvara ett samtal blir debiterad?

Ett sk. mottagaren-betalar-samtal kräver någon form av bekräftelse av mottagaren och det sker inte per automatik, vad jag vet.

 

Vore intressant att höra vad Telia, Tele2, Tre och dom övriga operatörerna har att säga om detta.

 

;)

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Har själv tagit för vana att inte svara utan att först kolla displayen, även om jag på jobbet använder headset med blåtand, så trycker jag inte bara på knappen, utan kollar först displayen, är det någon jag vill ha kontakt med, ringer jag upp, fick själv ett sådant samtal från Somalia igår, men kollade på displayen först, fick direkt info om att det var ett samtal från landsnummer Somalia, och svarande inte, blockerade istället numret.

 

Men skulle inte bli förvånad om tekniken finns att det med automatik kan bli kostnader om man svarar, mottagaren-betalar-samtal-per-automatik.

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Flyfisherman

Ja det har dom, men denna information är lika förödande klen som tidigare. Det beror väl mest på att dom tar det säkra före det osäkra och varnar, kanske i onödan?

Bara för att ett antal personer blivit uppringda och gjort anmälan men utan att Polisen vet någonting om hur detta bedrägeri går till och om det ens går att utföra och framför allt: har det ens förekommit penningtransaktioner och därmed ett bedrägeri?

  • Svara inte på ett utländskt nummer om du inte förväntar dig ett samtal.
  • Om du har ett missat samtal som inleds med ett utlandsnummer bör du inte ringa upp.

Tycker fortfarande det verkar "upphaussat".

Finns det reella fakta som stöder att man inte skall svara i telefonen?

 

För det är många med mig som inte har displayen framme hela tiden och även dom med fasta telefoner utan nummerdisplay?

Hur många är det som kanske blir uppskrämda av detta och känner sig otrygga, helt i onödan?

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Flyfisherman

Jag bemöter detta genom att påstå att det är fullständigt omöjligt att bli debiterad genom att bara svara i telefonen.

Nu är det dom (Polisen) som insinuerar detta att motbevisa och be om ursäkt.

 

Detta är inte första gången som liknande larm kommer:

Telia tillbakavisade detta en gång tidigare: https://www.telia.se/privat/aktuellt/2014/Augusti/Telia-tillbakavisar-polisens-uppgifter

 

Telia tillbakavisar polisens uppgifter

Publicerad: 2014-08-11 14:10

De senaste dagarna har media (till exempel Expressen och Värmlands Folkblad) hänvisat till en varning från polisen i Värmland om att kunder kan bli debiterade vid inkommande samtal. Det ska då handla om internationella bedragare som är i farten.

 
inDela

Det vill säga att man kan bli debiterad hundratals kronor så fort man svarar i telefonen och att man därför inte ska svara på okända nummer. Normalt sett ska man alltid följa polisens uppmaningar, men i det här fallet tillbakavisas dessa uppgifter bestämt av oss på Telia. Det är helt enkelt inte möjligt att bli debiterad när man svarar på inkommande samtal.

Telia har varit i kontakt med polisen i Värmland som bekräftar att detta är en uppfattning som finns inom polisen, men att de inte har någon källa som kan bekräfta att detta faktiskt har hänt. Däremot ska man vara oerhört försiktig med att ringa okända nummer i utlandet om man till exempel har ett missat samtal i sin mobil eller i sin nummerpresentatör.

 

 

 

Jag citerar:

"Telia har varit i kontakt med polisen i Värmland som bekräftar att detta är en uppfattning som finns inom polisen, men att de inte har någon källa som kan bekräfta att detta faktiskt har hänt."

 

Att det är en uppfattning inom Polisen? Är det samma visa denna gång också, vilket gör det hela ännu mer skrämmande, tyder på inkompetens.

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Det tycks alltid bli missuppfattningar i dessa fall men om polisen inte vet hur det fungerar så är det tämligen allvarligt. Blev själv uppringd från detta nummer och trots att jag satt med telefonen precis bredvid mig så hann jag knappt få tag i den och se "+252" innan samtalet bröts (svarade inte, bara tog telefonen).  Det hela bygger ju på att man ska ringa tillbaka, något som många säkert gör eftersom de inte går med på att ha missat ett samtal. 

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Flyfisherman

Jag har blivit uppringd från Indien, Malaysia, Kina dock aldrig från 252, men om så skulle vara - jag kommer då att svara enligt andra meningen i versen: Mor åt gröt

Ni som minns kanske kommer ihåg första delen av denna vers: Far åt...

 

Hehe :P

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Flyfisherman

Det finns en anledning (bland flera naturligtvis) att inte svara och den viktigaste; dessa uppringningar sker automatisk via en generator och när man svarar så beeper det till och en manuell röst kommer igång. Då sätts en flagga att det numret är aktivt och man kan förvänta sig flera påringningar framöver.

Svarar man inte, tickar nummergeneratorn vidare.

Det kan ske hundratals sådana automatiserade påringningar i timmen till olika nummer. Därför skall man inte vara brydd även om man har ett dolt nummer och får en påringning.

 

Det hela är utstuderat och mycket energi är nedlagt på detta, men så handlar det om stora pengar också.

Somalia kanske inte har den senaste tekniken för att utföra detta, men i andra länder där dessa fejk-samtal kommer från har den otvetydigt.

 

Men om du skulle svara så kan du i trygg förvissning tala om för personen i andra änden: att du kan första halvan av versen jag skrev om i inlägget ovan...

:D

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Det här med att mottagaren betalar. Det fanns förut i sverige. Men tjänsten las ner i början av 2000 eftersom så få använde det. Men det finns fortfarande collect call i olika länder. Står lite på wikipedia, men hur det fungerar i olika länder vet jag inte.

 

Kommer inte ihåg när det var, men är väl några år sen som jag läste en artikel på nätet, tyvärr hittar jag den inte. Kommer inte ihåg om det beskrev hur dom gjorde eller om det stod hur det kan göras.

 

Om ett land tillåter att man kan ringa collect calls till utlandet så det enda som skurkarna behöver göra är att komma åt så de kan kringgå den automatiska rösten som mottagaren får höra som säger att det är ett collect call. Så tekniskt går det nog att ringa så mottagen betalar, men för att den sortens samtal ska kosta mycket så gäller det ju att hålla mottagaren kvar i luren.

 

Så tekniskt går det nog, men tror inte det används så mycket eftersom dom måste ta sig in i teleoperatörers system. Och om dom kommer in i systemet så tror då inte att dom kan använda sig av mass-samtal som dom gör numera.

 

Har själv fått ett samtal här, men det var från seychellerna (248) för ca 1 timme sen.

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

jannejanne

På jobbet svarar jag alltid när någon ringer. Det kan vara en kund.

Hemma svarar jag bara när jag vet vem som ringer.

Är numret okänt kollar jag upp vem som är ägare till numret. Vanligen har en massa andra också sökt på numret. = Telefonsäljare

Ej intressant.

Sedan jag till 100% gick över till mobiler med oregistrade kontantkort så slipper jag nu alla telefonsamtal från

från säljare och rena bedragare som "Microsoft support" till skojare som vill förvandla min Privattelefon till ett Företagsabonnemang med hög abonnemangsavgift. Och lång bindningstid.

Typ 0700, Qall Telecom, Phonera osv.

Får man "Somaliasamtal" ja då är det på Jobbtelefonen eller för att man har ett telefonabonnemang.

För det ingår ju i avtalen Telefonbolagen har att kunna dela med sig av sin information om kunderna med sina "samarbetspartners."

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Om det nu är så att den som fått ett sådant här samtal ringer tillbaka och det är en robotröst som svarar - som det står i morgonens tidning - vem är det då som hovar in pengarna och hur går det till? För de ringer väl inte upp enbart för att vi ska få höga telefonräkningar utan någon annan måste ju tjäna på det?

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Jag har oregistrerat kontantkort och jag fick samtal, så alla kan få. Som flyfisherman sa i inlägg 9 så är det en generator som skapar numren. Enda dom behöver är några riktiga nummer som sen generatorn gör om. Visst de ringer då upp en massa nummer som inte finns, men tillräckligt många existerar för att det ska vara lönsamt att göra så.

 

Däremot så när det gäller vanliga (ohederliga) försäljare så använder de ju de nummer som finns på nätet så dom ska man slippa om man har oregistrerat kontantkort.

 

Det är betalsamtal det handlar om och såna har vi även i sverige. Man ringer tex en support och istället för att få en faktura så debiteras det på telefonräkningen. Här är ett företag där man kan få telefonnummer ifrån. Så den som innehar numret är den som tar pengarna.
Enligt den sidan så om man väljer att ha minutpris så får samtalet kosta som mest 1500 kr sen bryts det, om man väljer att ha per samtal så får samtalet kosta som mest 500. Och står på sidan att det går att få debitera högre. Och detta är då i sverige och här i sverige blir man ju upplyst i början av samtalet hur mycket det kostar.

 

Om man tittar rent juridiskt så är det nog möjligt att dessa samtal inte är brottsligt i juridisk mening för jag kan inte se att det är brottsligt att ringa nån. Och man kan ju ringa fel och lägga på, sen är det ju upp till den som fått samtalet om den ringer upp. Det som är fel i det är att man får ju inte veta att det är ett betalsamtal så där kan det ev bli tal om lurendrejeri, men tveksamt om dom skulle bli fällda i en domstol. 

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Arkiverat

Det här ämnet är nu arkiverat och är stängt för ytterligare svar.

×
×
  • Skapa nytt...