Just nu i M3-nätverket
Gå till innehåll
glidan3

går det att på en 7700k att öka och minska effekten

Rekommendera Poster

glidan3

På min 3770K kan man ändra effekten i 3 lägen,min egentliga undran är kan jag få en 7700K att gå som en 7700 i effekthänseende.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
Flyfisherman

Hej,

 

All energistyrning på denna och många andra sker i BIOS Setup. Det i sin tur styr vilka klockfrekvenser och spänningar dom individuella enheterna skall ha.

Det hela beror på flera sker saker: processor, minnen och moderkort och nordbryggan på moderkortet.

 

Intel Core i7 7700K har en TDP på 95W jämfört med Intel Core i7 7700 som har en TDP 65W.

K-modellen betyder att den är upplåst för överklockning och den har dessutom redan en klockfrekvensens som klart överstiger den förra.

Ok. Dessa två är svåra att jämföra, men basfrekvens och turbo-frekvensens ger tillräckligt stora skillnader.

 

Som svar på din fråga: - Nja. men visst kan du testa. Dock får du inte aktivera Intel XMP memory profile i BIOS.

 

Får jag fråga en sak: varför har du överhuvudtaget en Intel 7700K modell om du inte avser att överklocka eller utnyttja minnenas XMP-profil fullt ut och därmed kan utnyttja hela processorns prestanda, inkl. minnenas hastighet till dess fulla potential?

 

Jag har faktiskt aldrig varit med om ett fall där någon vill sänka sin prestanda, när man redan har en bra och kraftfull processor.

 

Mvh

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
Flyfisherman

CPU:n går ju bara upp om det det är något/några program/processer/tjänster som kräver detta.
En modern (ja även flera år gamla) processorer på ett modernt operativsystem idag kör aldrig på maxfart om inte behovet finns.

Att processorn (CPU) kör på c:a 80-99% större delen av tiden är ju bara dumt, det tyder på att antingen är det för många processer/program igång eller så kör man alldeles för tunga program så processorn inte riktigt orkar med, alternativt har man för klen processor för dom applikationer man kör.
Högre energiåtgång krävs med större värmeutveckling som följd.

 

Med den processor du har Intel Core i7 7700k så är detta en relativt energisnål processor i den bemärkelsen, men oerhört kraftfull när det behövs.

På Intels processorer heter detta Speed step och på AMD:s processorer heter detta Cool'n'Quiet.

.
Klockfrekvensen ökar när behovet finns, för att genast gå ned när det är mindre belastning på CPU. Och detta sker på bara någon klockcykel, strömåtgång sparas och därmed energiuttag.
http://en.wikipedia.org/wiki/SpeedStep

 

Processorn stöds av operativsystemets energiinställningar i Windows mellan: Energisparläge, Balanserat och Hög prestanda.

Min rekommendation är att köra på balanserat, men vill du snåla ned rejält så kör på Energisparläge: dock blir detta en trött historia och påminner mer om att kasta pengarna i sjön och du vinner inte mer än några få watt.

 

För övrigt är Windows energisparläget särskilt utformat för bärbara datorer som oftast använder batteri istället för nätsladd.

Mvh.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
glidan3

Tack.När jag frågade hade jag en 3770K som drog 55w vid surfläge tex eforum nu har jag en 7700k som drar 35w.Det är så liten prisskillnad mellan k eller utan k så jag tog en chansning, som jag tror gick bra.Jag hade gärna haft kvar 3770k ett år till (jag tycker den spelar i samma liga som dom nya)men jag fick ett otal problem,Datorn ville inte bota,10-20 omstarter innan vi kom igång m.m.Jag ville prova senare förminskningar.Jag lade bud på Tradera på flera mkort men för ett sämre mkort än vad jag hade gick budena till 12-1300.Därför blev jag tvungen att byta.Onödig energi = mera fläkt=damm.Jag har en gammal lek när jag startar datorn.Jag räknar ifrån 0 -150 AMD 0-100 intel

samt min nya 0-25 till lösenord.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Skapa ett konto eller logga in för att kommentera

Du måste vara medlem för att kunna kommentera

Skapa ett konto

Skapa ett nytt konto på vårt forum. Det är lätt!

Registrera ett nytt konto

Logga in

Redan medlem? Logga in här.

Logga in nu×
×
  • Skapa nytt...