Just nu i M3-nätverket
Jump to content
Sign in to follow this  
jannejanne

ANSWERED Vad ligger felet? Datorn misslyckas med att starta

Recommended Posts

Datorn har moderkort Gigabyte EP35-DS4 och ett Nätaggregat från Corsair TX650W

Grafikkortet är nått år gammalt, ett ASUS Geforce GT610. Ersatte ett trasigt grafikkort från XFX.

Likadant "nya" hårddiskar, bara något år gamla.

 

Det "började" för några månader sedan med att datorn startade , slog ifrån, och gick sedan igång.

Jag ser "starten" på att Lysdioder i Chassifläktarna som tändes, släcktes och sedan tändes för gott "när datorn startade" några sekunder senare.

 

Jag misstänkte att startknappen inte släppte direkt utan låg kvar sluten och gav återstart innan startknappen släppte helt.?????

 

Så blev det värre. Den bara startar och stoppar (lysdioderna i chassifläktarna tänds och släcks snabbt med kanske 1/2 sekunds mellanrum).

 

Tänkte att nu har "startknappen" hängt sig totalt. Så jag testade Startknappenn med en Multimeter. Sluten ca 1 Ohm.

Släppt så tar det säkert 1 sekund innan oändligt motstånd. Motståndet växer 1 Ohm, 1 MOhm 5 MOhm osv

Så jag bytte ut startknappen mot en tangentbordsswitch från Kjell&Co.

1 Ohm sluten , oändligt direkt när jag släppt trycket.

 

Men det hjälpte inte.

Datorn startar och slår ifrån.

Den bara startar och stoppar (lysdioderna i chassifläktarna tänds och släcks snabbt med kanske 1/2 sekunds mellanrum).

 

Någon som känner igen symptomen ?

Själv har jag två misstankar:

Moderkortet är slut ?

Nätaggregatet är slut ?

Vad tror ni på eforum ?

Ideer ?

 

Skrivet på en annan dator....

Edited by jannejanne

Share this post


Link to post
Share on other sites

Då blir det att ta en titt efter dåliga kondensatorer på moderkortet, saknas dåliga sådana på moderkortet, byt nätaggregat, och hjälper det inte med bytt nätaggregat så blir det till ändå till slut moderkortet.

Som jag ser det.

Det som talar för moderkortet är att jag redan har varit tvungen byta ett ungefär samtida Gigabyte moderkort på en annan dator.

Edited by jannejanne

Share this post


Link to post
Share on other sites

Då blir det att ta en titt efter dåliga kondensatorer på moderkortet, saknas dåliga sådana på moderkortet, byt nätaggregat, och hjälper det inte med bytt nätaggregat så blir det till ändå till slut moderkortet.

Som jag ser det.

 

Nätaggregatet kan du tjuvkoppla som på bilden i länken. Snurrar då fläkten i aggregatet är det nog inte det som är problemet.

 

http://deron.meranda.us/create/case-modding/avocet/water-pump/atx-power-bypass.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nätaggregatet kan du tjuvkoppla som på bilden i länken. Snurrar då fläkten i aggregatet är det nog inte det som är problemet.

 

http://deron.meranda.us/create/case-modding/avocet/water-pump/atx-power-bypass.jpg

Inte säkert att det fungerar även om du testar med att tjuvkoppla det.

 

När det blir belastat när det är inkopplat så kan det slå ifrån av att det ej orkar, fläkten gör några varv sen stannar den.

 

Har haft flera Corsair som varit kass eller gett upp, och en del tillverkas inte av dom heller utan köps in med deras namn på.

 

Låna ett nätagg om du har möjlighet och prova först för att ringa in ev. felet.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kanske långsökt men jag har haft (eller har någonstans?) en hårddisk som hade en felande diod vilken gav kortslutning till följd att nätaggregatet "knäade".

Lödde bort dioden och körde några år till.

 

Går att testa genom att ta bort strömförsörjningen till alla hårddiskar (den gamla hederliga modellen) och pröva att starta.

Visst, datorn kommer inte att starta upp utan disk men fläktar och lysdioder mm ska fortsätta att fungera.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Det var i varje fall inte hårddiskarna för som jag skrev i #3 har jag redan fått byta ut ett Gigabýte EP45 moderkort till ett ASUS i en annan dator.

 

Så jag i den datorn bytte jag ut Radeon grafikkort till det ASUS Geforce GT610 som satt i datorn som inte startade.

Satte in hårddiskarna från datorn som inte startade

och kunde kopiera över viktiga filer med mc (midnight commander) i Mint 17.3 till en USB hårddisk och bokföringen dessutom till två USB minnen.

Så bokföringen ligger på 3 olika ställen. För säkerhets skull. För visserligen brukar jag backa upp några ggr per år.

Men de sista månaderna var inte uppbackade.........

Edited by jannejanne

Share this post


Link to post
Share on other sites

Har till slut plockat ut Corsair TX650W nätaggregatet och ersatt det med ett nätaggregat från Cooltek.

Datorn gick igång direkt när jag startade den från en Linux Mint 17.3 DVD.

Hårddiskarna sitter ju i den nya datorn numera.

 

Det var Corsair TX650W nätaggregatet som "rasat" och hindrade datorn att starta ! :thumbsdown:

 

Tack för alla tips !

Edited by jannejanne

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  



×