Just nu i M3-nätverket
Jump to content

Gör långfilm av alla telefonklipp


0lle

Recommended Posts

Fick i uppdrag av min fru att göra alla små filmklipp från grabbens första två år till en långfilm att bränna ut och ha på DVD.

Väldigt länge sedan jag pysslade med något dyligt och många konverteringsprogram har gått genom datorn innan jag lyckades få någonting värt att spara. Totalt 730 klipp på 23 månader! men vissa har ju foto och film som intresse...

 

Finns säkert något smartare sätt att göra detta på men jag tänkte att det borde ju vara ganska vanligt att man vill göra en lång film att spara så jag lämnar gärna ut min lilla guide. Kan nämna att filmerna är inspelade med iphone (.mov & .mp4) samt en Nikon systemkamera (.mov). Har arbetat i Windows 7.

 

1. Lägg alla filmklipp i en mapp.
2. Sortera på skapad och döp om klippen i stigande numrering.
3. Lägg till "Frame height" "Frame rate" och "Frame width" i sorteringskolumnen.
4.Sortera på "Frame rate" och lägg klippen i nya mappar efter skiljande värde.
5. Gå in i respektive mapp och sortera efter "Frame height"/"Frame width" och leta efter avskiljade klipp. Eventuella klipp i annan upplösning tas bort eller redigeras separat för att ändra upplösningen så den stämmer med övriga.
6. Öppna programmet "MKVToolNix" under fliken "Input" tryck "add files". Välj första filen i en av mapparna tryck "Open". Klippet kommer upp i fönstret, högerklicka på klippet och tryck "Append files". Välj resten av klippen i samma mapp och tryck "Open". Klicka sedan på "Start multiplexing". Filen som skapas är .mkv format av en sammanfogad film.
7. Öppna programmet "Pazera Free MKV to AVI Converter". Välj den färdiga xxx.mkv, välj kodek och sedan "Konvertera" Filen som skapas är i .avi/.mpg format.
8. Öppna den nya filen i programmet "VirtualDub". Det kan komma upp en dialogruta som säger att ljudet genom hela klippet inte kommer att bli synkat, tryck "OK" och ändra till "Full processing mode" under fliken "Audio". Är klippet taget med exempelvis stående telefon trycker du "Ctrl+F" och letar upp filter för att rotera, välj rätt riktning och sedan "OK". Finns inte filter går det att ladda hem filter till "VirtualDub" för ändamålet. Tryck sedan "Ctrl+P" och välj kodek samt gör eventuell kvalitetsinställning". Tryck "F7" och spar ner den slutgiltiga färdiga filmen.
 
 
9. Vill du få alla klipp till en lång film oberoende av "Frame rate" och upplösning krävs det att du ändrar dessa så alla blir lika. Detta görs i "virtualDub" under "Ctrl+R" och med filter "Ctrl+F" för upplösningsändring. Tänk på att du ändrar hur snabbt filmerna spelas upp, ändrar man för mycket uppfattas filmen som snabbspolad/slowmotion. Spara de nya filmerna och börja om med dessa från steg 6.
Link to comment
Share on other sites

Freemake Video Converter är ett av de program som kanske uppfyller dina krav.

http://www.freemake.com/free_video_converter/ Var uppmärksam om du laddar ner det så att du inte får med fler program än just Freemake!

 

https://www.youtube.com/watch?v=QuuMVIpHAQc

 

https://www.youtube.com/watch?v=wGmLT1Iw8n0

 

https://www.youtube.com/watch?&v=2rWn5alvhz4

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.×
×
  • Create New...