Just nu i M3-nätverket
Gå till innehåll

Modemkabel


kiwi01

Rekommendera Poster

Har just kopplat in min nya router på 100 Mbits som jag erbjöds av Comhem. Inga problem i övrigt men modemkabeln på 3 meter är alldeles för kort för att jag ska kunna ha min utrustning på en lämplig plats. 

För ett par år sedan skickades jag ett modem på 50 (som jag aldrig installerade)  uppstod samma problem så jag beställde en längre kabel. Den kan jag väl ta i stället och slipper köpa en ny? Hastigheten påverkas väl inte av kabeln, tänker jag?

 

PS. Modemer har vi alltid fått från Comhem, men nu kallas det router. Vad är skillnaden?

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Jari Karivainio

Hej!

Du kan använda den längre kabeln. Kabelmodem i de fall de ansluts med koaxialkabel. De har en inbyggd router.

 

/ Jari

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

 

PS. Modemer har vi alltid fått från Comhem, men nu kallas det router. Vad är skillnaden?

 

Jäkligt enkelt kan man väl säga att modemet omvandlar signalen från väggdosan/jacket osv. till ett datanätverk.

En router tar den signalen vidare och delar upp det så att fler enheter (datorer, skrivare, mobiler, smart-tv osv) kan användas samtidigt.

Dock inte att förväxlas med en switch som "bara" fungerar ungefär som en grendosa.

Routern kan även fungera som accesspunkt för WiFI

Alltsammans kan vara kombinerat i en enda enhet, modem, router, switch, accesspunkt.

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

  • 4 veckor senare...

Hoppas någon tittar in på denna halvgamla tråd.

 

Comhem hade ju förstås glömt att släppa på rätt hastighet 100 Mbit/s / 10 Mbit/s så jag fick ringa och påminna om det. Det ordnades på ett par minuter, men jag är ändå konfunderad över hastigheten. (Mätt med Bredbandskollen.) Med tråd erhåller jag nu drygt 100, men trådlöst erhåller jag mellan 40 och 49 som allra mest, med min stationära dator ca 2 meter från routern/modemet. Det menade Comhem är ett riktigt bra värde, själv hade han 500 Mbits/s och får ungefär lika mycket som jag trådlöst. Vill man ha 100 så får man använda kabel menar han. För mig är hela grejen att jag ska slippa modemkabel över golvet och förväntar mig inte 100 % - men bara hälften??

Jag jämför med mina gamla mätningar gjorda med TPTEST 5.0 som generellt visar något lägre värden.

Tittar jag på perioden då jag hade 25 Mbits  modem mätte jag trådlöst runt 19 och 24, rätt bra i mina ögon.
Efter 24 nov  hade jag värden som 38-44, då det nyss inkopplade nya modemet släppte fram 50 Mbits (som jag sedan länge betalade jag för). Nära nog samma som jag får idag med dubbla angivna hastigheten.

Så i vilket sammanhang kan jag ha nytta av att koppla in tråden och erhålla 100 ? Jag märker inte att det skulle gå snabbare idag än då jag hade 25 Mbits! Så jag kunde väl lika gärna gå ner till 50, snart nog kommer de att höja priset även om de inte medger det idag.
 

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Hur bra nätverkskort sitter det i datorn, hur gammalt är det och vet du vilka standards det klarar av (802.11g, n eller ac)?

Klarar nätverkskortet bara av 2,4 GHz eller både det och 5 GHz?

Finns det många grannar med trådlösa nätverk i närheten?

 

Vad heter routermodellen från Comhem?

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Datorn är två år gaammal

detta hittar jag om nätverket : 1705 802.11b/g/n 2,4GHZ

"alla" använder comhems nätverk, någon enstaka kan ha något annat

 

routern heter Compal CH7486E

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Låt min fråga/mitt problem vara till efter helgen, det är ju inte akut.

 

Julen ska användas till annat. God jul allihopa.

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Det kan vara så många trådlösa nätverk på 2,4 GHz som skickar signaler hit och dit i luften att de stör varandra. Det kan ju gå att se om det kan bli bättre genom att välja en annan kanal i routern om du vill. I så fall underlättar det om du har en Android-mobil. Har du det?

 

Routern har stöd för den nyare standarden 802.11ac och dessutom för 5 GHz enligt https://www.comhem.se/kundservice/support/utrustning/compal-ch7486e . Med ett bättre trådlöst nätverkskort kan du troligen komma upp i högre nätverkshastighet för på 5 GHz är det inte lika trångt i luften.

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Tack Cecilia. Jag förstår vad du menar men det känns lite överkurs för mig att ändra inställningar. Kommer jag på bättre tankar = är i form efter helgerna så kanske jag provar.

 

Kom att tänka på att 99% av de boende i huset kommer att vara bortresta över julen så det finns tillfällen för mig att testa om det påverkar resultatet.

Så, började redan idag då jag vet att alla såhär dags (11.30) är på sina jobb. Jag mätte följande resultat 36,98, 34,93 och 37,12 med Bredbandskollen och 25,09 med TPTEST, alltså lägre än någonsin! Vad hände???

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Kan du kolla om du kan göra så här:

Kontrollpanelen (eller högerklicka på nätverksikon vid klockan) - Nätverks- och delningstjänster

Ändra inställningar för nätverkskort

Högerklicka på det använda nätverkskortet och välj Status

Vad står det för Hastighet där?

 

Det är hastigheten som datorn och routern har förhandlat fram och då tas hänsyn vad nätverkskortet klarar av, vad routern klarar av och mängden störningar i luften. Sen för filöverföring (vilket är vad Bredbandskollen mäter) blir hastigheten normalt drygt hälften av den hastighet som står där för det måste också skickas en massa annat för att datorn, routern och webbservrar ska förstå varandra.

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Med 72,2 Mbit/s i lufthastighet är 40-50 Mbit/s i filöverföringshastighet bra. Varför du periodvis får sämre värden än så kan bero på att det är många andra trådlösa nätverk som stör.

 

För att komma över 72,2 Mbit/s i lufthastighet behövs troligen ett bättre nätverkskort till datorn (man stoppar in dem i en USB-kontakt).

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Tusen tack Cecilia. Jag har frågor kvar men blir nu borta ett par dagar och återkommer med dem efter helgen.

Önskar dig en trevlig jul!

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

  • 2 veckor senare...

Kopplade idag in nätverkskabeln för att testa och jämföra med hastighet utan tråd. Alla mätningar med Bredbandskollen visar 111,54 - ,93 vilket får tolkas som att Comhem gott och väl ger mig vad de har lovat (100 Mbit/s). Och då är hastighetsförbättringen synbar.

 

Att wi-fi ger så svajiga resultat beror förmodligen på det som Cecilia har beskrivit ovan (och inget Comhem kan lastas för?). Blev dock lite förvånad över att resultatet även sent på juldagens kväll var så lågt och svajigt då jag rimligen var rätt ensam i byggnaden, men det kanske räcker att det är en som stör?

 

Cecilia, kan du visa mig ett nätverkskort på usb som du nämnde tidigare? Är det bara att sätta det i en port eller ska det installeras? Antar att man flyttar det till den dator man för tillfället arbetar vid?

 

En sak till skulle jag vilja ha hjälp med. Första gången jag skrev om detta och letade runt så fick jag upp detta meddelande:
”Nätverksidentifiering har inaktiverats. Datorer och enheter i nätverket är inte synliga. Aktivera nätverksidentifiering i Nätverks- och delningscentret.”  Se bild.

 

Jag gick då in i delningscentret och där hade jag två val varav det ena var ”offentligt” vill jag minnas. Comhem = offentligt, tänkte jag och valde det, varpå modemet/routern blev synligt. Minns inte längre vad det andra alternativet var – Hemmanätverk kanske?

Eller tänkte jag helt fel nu? Idag när jag öppna den här datorn och klickade vidare på Nätverk så kom samma meddelande upp igen. Jag fick då klicka på ”Aktivera …” och då visas Dator, Medieenhet och Nätverksinfrastruktur (modemet) igen.
Snälla, hjälp mig att reda ut det här, vad har jag gjort för fel och vad är det jag inte förstår?

post-113521-0-94564600-1483369681_thumb.png

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

När datorn är hemma och ansluten till ens egen router väljer man Hemmanätverk medan om man har med sig datorn på en resa och t ex ansluter till ett cafés eller hotells nätverk väljer man Publikt nät.

 

Det här är typen jag menar: http://www.prisjakt.nu/kategori.php?m=s302924526&o=produkt_pris_inkmoms#rparams=m=s302925417

Jag känner inte till dem för övrigt men i allmänhet är det ju bra att undvika de billigaste och äldsta samt välja ett välkänt märke.

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Arkiverat

Det här ämnet är nu arkiverat och är stängt för ytterligare svar.

×
×
  • Skapa nytt...