Just nu i M3-nätverket
Jump to content

Viloläge vs Strömsparläge


Hockke

Recommended Posts

Jag undrar viket av lägena som tar mest utrymme på hårddisken? Och om några filer stannar kvar och bara blir större med tiden?

Samt hur aktiv datorn är vid Strömsparläge?

Tack på förhand.

Link to comment
Share on other sites

Se denna tråds inlägg #7 //eforum.idg.se/topic/345833-stänga-av-och-sätta-på-datorn-skadligt/?p=1633514
 

Samt http://www.learnify.se/learnifyer/player?id=36b214ce-d082-4711-a13b-bff34c66365f&startId=169502

 

 

Strömsparläget är ett energisparläge från vilket datorn snabbt återställs till sitt ursprungliga läge (normalt inom några sekunder) när du aktiverar den för att fortsätta att arbeta. Att försätta datorn i strömsparläge kan liknas vid att pausa en DVD-skiva. Datorn avbryter omedelbart alla aktiviteter, men är redo att starta igen när du vill fortsätta att arbeta.

 

Viloläge är ett energisparläge som främst är utformat för bärbara datorer. Medan strömsparläget sparar dina inställningar i minnet och drar lite ström, sparar viloläget alla öppna dokument och program på hårddisken och stänger sedan av datorn. Av alla energisparlägen som används i Windows, förbrukar viloläge minst energi. På en bärbar dator bör du använda viloläge när du vet att du inte kommer att använda datorn under en längre period, och du inte har tillfälle att ladda batteriet under tiden.

 

Hybridströmsparläget är i första hand utformat för stationära datorer. Hybridströmsparläge är en kombination av strömsparläge och viloläge – det sparar alla öppna dokument och program i minnet och på hårddisken och försätter sedan datorn i ett energisparläge, så att du snabbt kan återuppta arbetet. Om ett plötsligt strömavbrott uppstår kanWindows därigenom återställa ditt arbete från hårddisken. När hybridströmsparläge är aktiverat försätts datorn automatiskt i hybridströmsparläge när du försätter datorn i strömsparläge. På stationära datorer aktiveras hybridströmsparläge som standard

 

 

  • Strömsparläget tar upp minst plats på disken eftersom all data ligger kvar i minnet som är strömsatt. Datorn är till viss del fortfarande på.
    Väckning av datorn går mycket fort och alla öppna program är igång.
     
  • Viloläget tar upp mest plats på disk, eftersom all data i minnet skrivs till en fil på disken (hiberfil.sys) och sedan stängs datorn av. När man startar datorn läses all data från den filen in och datorn hamnar då i exakt det läge den var innan med alla öppna program igång.
    Tar längre tid än strömsparläget.

Microsoft: Stänga av eller försätta datorn i vilo- eller strömsparläge

 

[Edit]

S-kodernas betydelse i BIOS:

 

S0 - Systemet uppe och kör
S1 - Systemet i vänteläge (Stand by), ström på CPU och minnen, drar minfre ström än S0
S2 - Systemet i vänteläge (Stand by), men ingen ström på CPU, drar mindre ström än S1, men används nästan aldrig
S3 - Systemet i Strömsparläge (sleep), ingen ström på CPU, minnena håller informationen, drar mindre ström än S2
S4 - Systemet i viloläge (Hibernate), all data skrivs till en fil på disken och sedan stänger systemet ned, drar mindre ström än S3
S5 - Systemet avstängt (Soft power off), finns dock en liten spänning från nätaggregatet till bla. moderkortets på/av knapp så att denna kan starta datorn. Inget sparat så systemet måste göra en ren omstart, reboot.

Link to comment
Share on other sites

2. Ett förtydligande eftersom du ställer frågan:

Det är bara en enda fil som används vid viloläge och den blir inte större med tiden utan är alltid något större än mängden RAM-minne du har.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.×
×
  • Create New...