Just nu i M3-nätverket
Jump to content

nu varnar polisen för den ”tysta mördaren”


NordicOne

Recommended Posts

Det kan inte vara så stor risk om bilen har katalysator och avgassystemet är friskt framför denna.

Nu tar det ju åtskilliga minuters tomgångskörning innan avgasreningen fungerar optimalt efter att man startat en kall motor. Här var det dessutom fråga om vinterförhällanden.

 

Edit:

 

Man kan också dö av för mycket koldioxid i luften. Även om kolmonoxid oxiderats i katalysatorn till koldioxid så finns ändå risken att kvävas av avgaserna.

 

LARSAS

Link to comment
Share on other sites

Detta hände en norsk familj nära gränsen mellan Jämtland och Norge för ett antal år sedan (tror det var en 4-5 år sedan eller nåt, kommer inte exakt ihåg).

Fruktansvärt tragiskt, absolut fullständigt sorgligt.

Dom hade kört fast, i snöstormen, pappan lämnade bilen på tomgång för värmens skull och travade iväg för att hämta hjälp.

Han gick vilse och på något sätt lyckades ta sig tillbaks till bilen efter några timmar - där frun och deras några månader gamla baby var döda.
Avgasröret var inte fritt, så avgaserna ansamlades runt bilen och sögs in via ventilationssystemet. Kolmonoxid/Koloxid förgiftning. Gasen är både färg- lukt- och -smaklös. Det blir helt enkelt inte syre att andas. Man kvävs egentligen.

Katalysator hjälper inte i ett sådant fall. Alla förbränningsmotorer, gasolbrännare, allt som i princip förbränns avger detta.

 

Så nej, aldrig ha bilen på tomgång oavsett hur säkert man kan tycka det är, särskilt inte i en snöstorm där allting satts igen och utvändig cirkulation helt avstannar.

Link to comment
Share on other sites

Finns det ingen uppfinning för det här som "känner av halterna" man blir lite rädd... läste bla Mellan 1999 och 2010 dog mer än 5 100 människor från oavsiktlig kolmonoxidförgiftning i USA, enligt CDC.

 

Är det inte läge att uppfinna något?

Link to comment
Share on other sites

Det finns ju gaslarm som man monterar i hytten på lastfordon (tjuvar brukar söva förarna och lägga beslag på lasten). Vilka gaser de reagerar på skiljer mellan tillverkare. Kanske finns det någon som känner av kolmonoxid också.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.×
×
  • Create New...