Just nu i M3-nätverket
Gå till innehåll

Rekommendera Poster

Hej!

 

Jag pluggar till civilingenjör och behöver en laptop till plugget. Funderar på en Asus VivoBook E403SA. Den har 4GB DDR3 RAM och en processor med namnet Intel Pentium Processor N3700 (2M Cache, up to 2,40 GHz) med en hastighet på 1.6 GHz. Hårddisken ligger på 128 GB. Googla den gärna för mer info.

 

Jag kommer att använda den till att skriva uppsatser, surfa, kolla på film och serier, youtube, programmering och MatLab. Jag undrar helt enkelt, kommer denna datorn att räcka för mina behov?

Redigerad av harfe
Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Det är väl inte en hårddisk utan en SSD.

 

Kan nog vara lite tidsödande att kompilera större program. Jag vet inte vad Matlab ställer för krav. Det andra du nämner är ju sånt som en mobil klarar av så det går ju bra i en dator också.

  • Gilla 1
Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Matlab R2016b systemkrav: https://se.mathworks.com/support/sysreq/current_release/index.html?s_tid=gn_loc_drop

Men dom verkar minst sagt "luddiga" i rekommendationerna, men eftersom det klarar av att utnyttja grafikacceleration så bör det vara inbyggt grafikkort som har stöd för:

Citat: Hardware accelerated graphics card supporting OpenGL 3.3 with 1GB GPU memory is recommended.

 

Men här hittade jag nu en länk till Matlabs Choosing Hardware som är lite bättre: http://se.mathworks.com/products/matlab/choosing_hardware.html

Ok. Så då är inte CPU det primära och det skall istället fokuseras på SSD för det verkar vara mycket skrivning/läsning samt tillräckligt med minne

samt:
 

To speed up computation, Parallel Computing Toolbox leverages NVIDIA GPUs with compute capability 2.0 or higher. See the compute capabilities of all NVIDIA GPUs. MATLAB does not support computation acceleration using AMD or Intel GPUs at this time.

 

 

ASUS VivoBook E403SA tekniska specifikationer: https://www.asus.com/se/Notebooks/ASUS-VivoBook-E403SA/specifications/

Review: Laptop (Tom's hardware) http://www.laptopmag.com/reviews/laptops/asus-vivobook-e403sa

 

Jag kan personligen tycka att den inte räcker till, men den kommer att fungera inga problem men förbered dig på att det kommer kanske att ta lite tid. det beror lite på dina egna krav också.

Mvh

Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Problemet med datorn är att skärmen är lågupplöst. Bara 1366x768 är väldigt lite på 14". Det borde varit minst 1920x1080, gärna mer. Själv har jag 2304x1440 på 12" på min bärbara och tycker att det känns lagom.

 

Just för att surfa är det inget problem, mitt webbläsarfönster är sällan större än 1280x700, men när man skriver - och i synnerhet programmerar - är det väldigt bekvämt att kunna ha flera program uppe samtidigt, sida vid sida.

 

Att titta på tv/serier/youtube funkar ju också lågupplöst, men det är ju lite trist när det redan finns mycket HD-material.

 

Prestandan skulle inte jag vara så orolig för, även om jag skulle rekommendera minst 8 GB minne och 256 GB lagringsutrymme. Går den inte att uppgradera till det bör du nog titta på en annan modell.

 

Min bärbara har en CPU på 1,1 GHz, men just 8 GB RAM och 256 GB SSD. Jag programmerar Android och Java/Spring samt Postgres och Mysql. Visst tar det lite tid att starta och bygga grejer, men det kompenseras mycket väl av att datorn är så bärbar.

 

Jag offrar gärna hastighet mot att datorn saknar fläkt, har lysande batteritid och bara väger 900 gram, för det gör att jag gärna tar med den överallt. Men jag har förstås kompletterat den med en stationär dator hemma som har full kraft. Fast egentligen är ju inte det nödvändigt i dag längre, när man kan skaffa sig en kraftfull dator i molnet...

Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Skapa ett konto eller logga in för att kommentera

Du måste vara medlem för att kunna kommentera

Skapa ett konto

Skapa ett nytt konto på vårt forum. Det är lätt!

Registrera ett nytt konto

Logga in

Redan medlem? Logga in här.

Logga in nu


×
×
  • Skapa nytt...