Just nu i M3-nätverket
Gå till innehåll

Installations krångel under Linux


DePhaz

Rekommendera Poster

Jag hade gjort mig en CD med AntiX Linux. Namnet för tankarna till insekts spray men låt gå. Hade inte testat denna dist innan och var lite spännd på hur det skulle fungera på min gamla laptop. OK, jag hade kört från skivan men det blir ju aldrig samma känsla då.

 

Nåväl, jag startade upp systemet och startade installationsprogrammet. Eller rättare skrivet: försökte starta det samma. Det krävdes ett Password! Grrr, vilket trams. OK, det förhindrar ju oavsiktlig installation men det känns ju korkat. Telefongoogling gav resultat och så var installationen avklarad. Jodå, det såg väl proffsigt ut. Men inte utan fläckar. Jag lyckades trots idoga försök inte få svenskt tangent ord. Och det var inte lätt att hitta i menyerna trots att jag hade lyckats ställ om dem till svenska. Värre problem var det med WiFi anslutningen till routern. Jag försökte få operativsystemet att acceptera mitt trådlösa nätverk men det var lögn förbannat. "Hård blockering" hette det. Grrrr!! Tröttnade då på skiten och försökte installera något annat.

 

Linux Mint 13 är ett gammalt OS. Försökte därför installera en senare version från USB sticka. Men något blev fel så det gick inte att boota därifrån. Testade flera gånger med samma reseltat. Gav då och och installerade: Linux Mint 13. Tjo-ho (ironiskt tonläge). Efter en del pyssel lyckades jag också få igång WiFi anslutningen. Det blev många uppdateringar att ta hem men det spelar ingen roll. Allvarligare är att en hel söndag gått åt till tramsande operativsystem. Speciellt AntiX. J-A skit system!!

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Försökte därför installera en senare version från USB sticka. Men något blev fel så det gick inte att boota därifrån. Testade flera gånger med samma reseltat.

 

Hm, tråkigt.. se även min tråd

//eforum.idg.se/topic/350894-hur-funkar-egentligen-avbildsfiler/

 

Tycker du ska testa igen med Linux Mint Sarah (18), en trevlig bekantskap tycker jag. (Kör MATE).

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Jo men det är ju irriterande att det helt plötsligt inte fungerade och det värsta är att jag inte förstår varför. Jag har ju tidigare använt USB minnet för installation (på en annan dator dock). Att ställa om BIOS går fint och den vill starta upp från USB minnet. Det första som händer är att den laddar in något som heter "Casper" eller liknande. Minns inte exakt vad som står men den försöker ladda. Får sedan meddelande om att Boot är omöjlig och att det är något med GRU. Jag kan här fortsätta på egen risk men jag vet inte vad jag ska göra så det blir ett tryck på On knappen. 

 

Edit: Mint 17.3 var det jag försökte installera. 

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Det är inte så att det beror på att din ISO är för 64-bitar och din processor är 32-bitars?

Jag hoppas givetvis att du ger Mint en chans till men om du inte gör det kanske du ska kika på elementary OS?

 

http://elementary.io/

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Det är inte så att det beror på att din ISO är för 64-bitar och din processor är 32-bitars?

 

Får kontrollera detta men det borde vara 32-bit. Notera: Borde, vet ej säkert.

 

Ytterst retfullt är också att AntiX skulle vara så otroligt tungarbetat som det faktiskt var. Internet anslutningen hade jag kanske kunnat ordna sedan men det inte att någon som helst hjälp. Det "hjälp" program som fanns var så torftigt att det var direkt löjligt. Ingenting var självklart och trots att det var installerat låg fortfarande installationsprogrammet kvar (?). Nej, den skivan hamnar i soporna. Kan skicka ut en varning till den som tänker installera: Docktors hatt, bra kunskaper i engelska samt dator/telefon med uppkoppling (för internetsök) verkar krävas. Installation sker på egen risk.

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Uppdatering:

 

Försökte titta efter vilken version av Mint 17.3 som fanns på den andra laptopen men hittade inte informationen. I Mint 13 väljer jag: Menu/Preferences/Detaljer (ja det är svengelska på datorn) men det finns inte i 17,3. Om uppgifter om systemet finns så är de gömda någon annanstans.

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Starta "Programkällor".

 

attachicon.gifProgramkällor (som superanvändare)_030.png

Hm, gjorde det men jag visste inte riktigt vad jag skulle titta efter. Hittade dock rubriken "Installations media" och det angav en CD rom (falskt) med en i386 relese. Det sade mig inget. Men tänkte att jag kanske hade ISO filen på samma dator. Startade om i Windows 7 läge och jodå, den fanns där. Det var en 32-bit version av Linux Mint 17.3. Kanske lite som att gå över ån efter vatten men i alla fall.

 

Avslutar med en teori: Kanske är min gamla dator för gammal för en så pass ny relese och kanske finns det "inbyggda" säkerhetsfunktioner som gör att ett för krävande OS inte bootar eller också startar den inte eftersom den helt enkelt inte kan starta med den hårdvara som finns.

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

 

men jag visste inte riktigt vad jag skulle titta efter

Om du tittar på bilden i inlägg #8 så visas längst upp, i mitten, texten "Linux Mint 18 "Sarah", vilken är den version jag kör.

 

Angående boot så fick jag nog liknande fel när jag använde ett USB-minne som heter "San Disk Cruzer Blade 4 GB".

Ska se om jag hittar tråden...

 

Tillägg: Äh, hittar inte exakt den tråd jag menade men jag hade ett ovan nämnt minne som vägrade att ta emot/skriva alla filer från en ISO. Vid upprepade försök.

Exakt samma tillvägagångssätt med ett annat minne funkade fint.

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Aha, det såg jag men jag trodde du menade att jag kunde se om det var 32 eller 64-bit versionen. Fel av mig.

 

Får kanske skaffa mig ett annat USB-minne att testa med. Har bara ett som är tomt och det är ett Sandisk. Använde ett Transcend när jag försökte starta datorn. Och minnet har fungerat i en annan (nyare) maskin.

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Arkiverat

Det här ämnet är nu arkiverat och är stängt för ytterligare svar.

×
×
  • Skapa nytt...