Just nu i M3-nätverket
Jump to content

Min dator hittar ej startdisken


glidan3

Recommended Posts

Mitt m-kort heter P8Z77-V DELUXE. Den har lite olika trick för sej men mest fastnar den med svart skärm samt blinkar i ett hörne. Jag kan oftast starta den genom att upprepade gånger klicka på delete då kommer jag in i Bios där pekar jag på startdisken. Det jobbigaste är när datorn startar om av sej själv (Uppgraderingar).Jag gissar att det är ngt Bios-pysslande men jag hittar inte rätt.

Link to comment
Share on other sites

Flyfisherman

Hej,

Har detta problem börjat nyligen och tidigare har det fungerat?

Kontrollera så inte någon kontakt till disk och moderkort etc. kommit ur läge inuti chassit.

Har du sett till att du inte har nån skiva i DVD-läsaren och att möjligen denna står som första boot prioritet i Bios Se4tup?

 

Se manualen P8Z77-V DELUXE User's Manual (English) 9.53 MB 2012/04/19 https://www.asus.com/se/Motherboards/P8Z77V_DELUXE/HelpDesk_Manual/

Kanske denna direktlänk fungerar: http://dlcdnet.asus.com/pub/ASUS/mb/LGA1155/P8Z77-V_DELUXE/E7163_P8Z77-V_Deluxe.pdf

 

Sidan 3-35 och 3-36 (pdf sid.116-117)

Direkt vid uppstart tryck [Del] I Bios Setup > välj Advanced meny > sedan Boot meny och i denna:

Boot Option Priorities

Ändra till rätt disk, sedan Save & Exit [F10]

 

Obs! Att man kan direkt vid uppstart av datorn, innan Windows hinner börja boota, trycka [F8] för att komma åt en temporär boot-prioritets meny som bara gäller vid detta tillfälle.

 

 

Mvh

Ps. här finns drivrutiner och annat för ditt moderkort https://www.asus.com/se/Motherboards/P8Z77V_DELUXE/HelpDesk_Download/

Link to comment
Share on other sites

Flyfisherman

Hej igen.

Jag tittade lite som hastigast på vilka BIOS versioner som har kommit ut och det är många, dom flesta handlar om systemstabilitet. https://www.asus.com/se/Motherboards/P8Z77V_DELUXE/HelpDesk_Download/

Men från och med Bios ver. 1908 så står det på denna:

1.Fixed Power On By RTC function failed.
2.Fixed F8 function is abnormal under fastboot
3.Support new CPUs.

Nr. 2 påverkar bl.a. Boot prioritet valen.

 

Fr.o.m ver. 1504

1.Improve compatibility with Windows 8 OS.
2.Improve system stability.

3.Improve memory compatibility.

Och nummer 1 där med Windows 8 gäller lika för Windows 10, alltså kompatibilitet med moderna operativsystem.

 

Den senaste versionen är Bios ver. 2104 från 2013/09/18 och den första som släpptes är ver. 0801 och sedan dess har det kommit ut 13 st.

Vilken Bios version kör du med? Det står direkt när du kommer in i Bios Setup menyn uppe på sidan.

Är den bland dom första när moderkortet släpptes så bör du fundera på att uppdatera denna.

 

Om du har en gammal Bios version och vill updatera till en nyare, så säg till så guidar jag dig till det säkraste, bästa och ett någorlunda enkelt sätt att göra detta. Du behöver en tom USB-minnessticka (USB- flash memory stick) formaterad i Fat32 och den kan vara mycket liten, spelar ingen roll.

Mvh

Link to comment
Share on other sites

Flyfisherman

0703 ok. Kan vara så att du har ett av dom tidigaste moderkorten som släpptes på marknaden, det är inte ovanligt och först senare börjar man på supportsidorna att lägga in information om uppdaterade versioner.

 • Vill du uppdatera din BIOS till den senaste?
  Om det vore jag så skulle jag absolut gjort detta utan tvekan.

Du bör vara medveten om att all Bios uppdatering som sker via flashning av flash minnet på moderkortet alltid innebär en risk.

Det får absolut inte bli strömavbrott (när det gäller bärbara så måste strömadaptern vara inkopplad) eller man får heller inte avbryta processen när den väl har startat, annars kan det bli oåterkalleligt fel så datorn aldrig kommer att starta.

På dom absolut nyaste moderkorten så finns det återställningsskydd för detta.

 

Viktigt:

Aldrig göra en Bios flashning inifrån Windows och med ett program som flashar Bios inifrån detta - om Windows kraschar så blir det problem - om det kan göras direkt inifrån Bios via Usb sticka är detta helt klart det bästa sättet.

Aldrig flasha BIOS med en dator som är överklockad, alltid först göra en sk. load Bios Default till standardvärden, men i ditt fall så tror jag inte att det behövs.

 

 • Det är därför jag rekommenderar det sätt som är det säkraste, bästa sättet och görs direkt inifrån Bios och innefattar att du behöver en USB-minnessticka formaterad i Fat32
  Obs! Ej NTFS filsystem.
  Har du en sådan?

 

Är du osäker på vad jag menar med Fat32 filsystem så fråga. Annars är det bara att stoppa i stickan i en USB-port och kontrollera:

Starta 'Utforskaren' eller 'Den här datorn' och markera Usb-stickan > högerklicka och välj 'Egenskaper' => under fliken 'Allmänt' kommer det att stå Filsystem: antingen Fat eller NTFS.

Är det NTFS,spara undan viktigt innehåll på stickan och formatera om den till Fat32:

Högerklicka på USB-stickan och välj 'Formatera' > i rullgardinslisten väljer du Fat32 och klickar Starta. Obs! Att allt innehåll på stickan kommer att raderas.

 

Och vad har du för operativsystem?

Mvh

 

[Edit] Lagt till information om USB-stickans kontroll och ev. formatering.

Link to comment
Share on other sites

Flyfisherman

Att flasha BIOS till en nyare version för Asus P8Z77-V DELUXE moderkort https://www.asus.com/se/Motherboards/P8Z77V_DELUXE/overview/

Det hela är mycket enkelt och utan krusiduller - om man följer instruktionerna noga.

Obs! Detta moderkort stödjer tydligen Asus CrashFree Bios 3 Utility, Vilket betyder att om något går fel med tex. en BIos flashning så går det att återskapa. Jag läste detta lite snabbt precis nu i manualen sidan 3-45 (pdf sid.126). :thumbsup:  

Menyerna kan skilja sig lite från det du har på din maskin, men huvuddragen är densamma.

 

1. USB-stickan med filsystemet Fat32 enligt tidigare inlägg, skall anslutas i en av dom bakre USB-portarna på datorn och Ej främre.

post-73434-0-42108400-1470532356_thumb.png

 

2. Kan vara bra att öppna 'Utforskaren' eller 'Den här datorn' och navigera till din USB-sticka.

3..Hämta senaste BIOS ver. 2104

4. Detta är en komprimerad fil i .zip format, spara den på din USB-sticka, eller välj att öppna direkt och dra ut själva

P8Z77-V-DELUXE-ASUS-2104.CAP filen direkt på USB-stickan via 'Utforskarens' fönster du öppnat tidigare.
 

Alternativt kan du om du sparat P8Z77-V-DELUXE-ASUS-2104.zip på USB-stickan eller om du sparat denna på annan plats på datorn, sedan bara dubbelklicka på den filen och dra ut/expandera innehållet  P8Z77-V-DELUXE-ASUS-2104.CAP till USB-stickan.

Huvudsaken är att denna fil finns på USB-stickan.

 

5. Stäng av datorn.

6. Starta datorn och direkt vid uppstart tryck [Del] upprepade gånger så du kommer in i BIOS Setup meny, misslyckas du så Windows startar, börja om.

7.I Bios Setup > välj Advanced mode längst upp till höger

post-73434-0-33689200-1470534104_thumb.png

 

8. I Advanced mode så går du direkt till Tool menyn som ligger uppe till höger.

post-73434-0-30238100-1470534525_thumb.png

 

9. I denna nya meny väljer du EZ Flash Utility eller det kan heta EZ Flash 2 Utility och klicka med musen eller tryck [Enter] för att aktivera.

10. Tryck på [Tab] eller musen för att ändra sökväg till USB-stickan och antingen med upp/ned piltangenterna eller musen så väljer du USB-stickan.

Du ser direkt att du hittat rätt genom filnamnet.

Obs! Om du inte hittar USB-stickan alls så måste du stänga av datorn, flytta denna till en annan USB-port bak och börja om.

 

Exempel

post-73434-0-68833500-1470535766_thumb.png

 

11. När du tryckt eller dubbelklickat på P8Z77-V-DELUXE-ASUS-2104.CAP filen så kommer automatiskt flashningen att påbörjas - eller att det räcker med att du valde just USB-stickan. Detta kan skilja sig lite från olika modeller av moderkort.

Följ annars instruktionerna på skärmen.

 • Gör nu absolut ingenting med datorn tills den är klar. Datorn kommer att starta om sig och bildskärmen bli svart för ett tag.
 • Möjligen startar den om sig flera gånger.

12. Efteråt om datorn inte per automatik kommer in i BIos Setup meny igen - och då skall du kontrollera diskarnas Boot prioritet sedan Save & Exit [F10] - utan startar Windows så är allt frid och fröjd.

Men om den står där med blinkande streck längst ned så stänger du av den helt och startar upp, därefter går du in i Bios Setup > välj Advanced mode > sedan Boot meny och i denna:

Boot Option Priorities

Ändra till rätt disk, sedan Save & Exit [F10]

Manualen Sidan 3-35 och 3-36 (pdf sid.116-117)

 

post-73434-0-63819800-1470536872_thumb.png

 

Mvh :thumbsup:

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.×
×
 • Create New...