Just nu i M3-nätverket
Gå till innehåll

Ny dator och skärm. Får inte 4K. Känner mig lurad (av bl.a. PC för Alla)!


Hammurajen

Rekommendera Poster

Är upprörd!  :angry:

 

Köpte ny dator i våras och funderade mycket på vilka komponenter och egenskaper jag behövde. Funderade bl.a. på att byta till en stor 4K-skärm istället för de två småskärmar jag använt så långt. Men även om priserna gått ner på stora 4K-skärmar var det för stunden mycket pengar, så jag beslöt att vänta ett tag. Men för att vara förberedd så tänkte jag att det är bra om grafikkortet i alla fall klarar 4K så den biten är klar. Så jag sökte information och fick bl.a. upp den här artikeln från den ”pålitliga och trovärdiga” källan PC för Alla:

 

http://pcforalla.idg.se/2.1054/1.645916/lasarfragan-vilket-grafikkort-maste-jag-ha-for-4k?queryText=4k%20grafikkort

 

Slutsatsen av den artikeln är att det i stort sett inte spelar någon roll då alla moderna grafikkort klarar 4K, i alla fall om de t.ex. har HDMI. Skönt! tänkte jag, och beställde ett standardmässigt grafikkort (Geforce GT 610) till nya datorn.

 

Men det där verkar ju inte alls stämma…!?!  :thumbsdown:

 

För när jag till slut skaffade en ny stor bildskärm (Visserligen en TV, men den klarar 4K) och en High Speed HDMI-kabel så får jag inte alls någon 4K-upplösning! Det visade sig att grafikkortets maximala upplösning inte är mer än 2560x1600. Men inte ens den upplösningen får jag. 1920x1080 är max vad det går att komma upp till!

 

Mycket irriterande! Jag fick söka länge innan jag kunde förstå varför det inte gick att få högre upplösning än 1920x1080. Och troligen beror det på att jag ansluter med HDMI (enda alternativet med TV:n) och att grafikkortets HDMI-version är den äldre 1.3. Det ska helst vara HDMI 2.0 men minst HDMI 1.4 för att det ska gå att få 4K. Trots att jag alltså köpte ett helt nytt grafikkort så klarade det inte 4K!

 

Det verkar alltså vara HELT avgörande vilken version av HDMI grafikkortet har för att det ska gå att få 4K. Även med nya grafikkort! Detta framgick inte alls i artikeln i PC för Alla! Och faktum är att det står nästan inte NÅGONSTANS i grafikkortens specifikationer vilken version av HDMI korten har. Inte hos återförsäljare. Inte ens på Nvidia/Geforce egen hemsida! Så hur sjutton ska man veta eller få reda på det!!

Det framgick inte heller att det bara är om man använder DVI dual link-kabel som man kan få grafikkortets högsta upplösning (2560x1600 i mitt fall) om det är äldre typ av HDMI-anslutning (1.3) .

 

Det enda stället där jag hittat information om vilken version av HDMI mitt kort har samt vilken upplösning man kan få med HDMI är på Kjell & Company. Heder åt dem! Tyvärr upptäckte jag det för sent... :(

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Jag kan förstå att du kan vara upprörd om du enbart läst PC För Allas artikel. De skriver så här:

 

Svar: Förklaringen till att frågan sällan tas upp är att de flesta grafikkort som sålts de senaste tio åren faktiskt klarar sådana här skärmar. Har kortet bara hdmi, displayport eller tvåkanalig dvi så går det bra.

 

Den skrivelsen är inte särskilt bra. Men en enkel sökning på den krets som grafikkortet du köpt ger vid handen att det inte ens hjälper med en nyare version av HDMI. Kretsen i sig klarar inte mer än 2560 x 1600 pixlar i upplösning. 4K för TV-apparater innebär en upplösning på 4096 x 2160 pixlar.

 

Här är specifikationerna för GT610-kretsen hos nVidia:

 

http://www.geforce.com/hardware/desktop-gpus/geforce-gt-610/specifications

 

 

 

P.S. Redigering är rättstavning. D.S.

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Arkiverat

Det här ämnet är nu arkiverat och är stängt för ytterligare svar.

×
×
  • Skapa nytt...