Just nu i M3-nätverket
Jump to content

Köpa extern hårddisk


mbgtmari

Recommended Posts

Eftersom jag har uppgraderat min stationära HP dator från Win 7 till Win 10 inser jag att jag nog behöver en extern hårddisk (för lagring och litet backup) men eftersom jag aldrig tidigare använt en extern hårddisk skulle jag behöva litet hjälp med att välja rätt. Jag har bara USB 2.0-portar på datorn, som köptes 2013, men USB 3.0-anslutna externa hårddiskar (vilka verkar vara det enda som finns nuförtiden) är ju bakåtkompatibla så det borde inte vara något problem att köpa en sådan (även om hastigheten kommer att fortsätta vara "USB:2.0").

Jag har goda erfarenheter av att köpa av Dustin så jag har kollat på deras sida. Det jag hittat är

 

1. WD Elements Desktop 2TB Anslutning USB 3.0, Typ Mekanisk HDD, Tumstorlek 3,5"  999 kr
https://www.dustinhome.se/product/5010788720/elements-desktop
Nackdel: I produktinfon står det "Formaterad för Windows NTFS-formaterad för och kompatibel med Windows 8, Windows 7, Windows Vista eller Windows XP." Skulle det betyda att den inte kan användas i en dator med Windows 10? Det har jag litet svårt att tro men jag vill förstås inte köpa något jag inte kan använda.¹


2. WD My Book 3 TB Anslutning USB 3.0, Typ Mekanisk HDD, Tumstorlek 3,5" 1 279 kr
Nackdel: för mig onödig programvara ingår (WD SmartWare Pro för automatisk säkerhetskopiering)
https://www.dustinhome.se/product/5010754648/my-book
En fördel med WD My Book är att den är markerad som Windows 10 kompatibel

Denna produkt finns även hos Kjell & Co: "WD My Book Extern hårddisk 3 TB 1449 kr"

https://www.kjell.com/se/sortiment/dator-natverk/datortillbehor/lagring/harddiskar-externa/wd-my-book-extern-harddisk-3-tb-p93435

3. Seagate Expansion Desktop 3 TB Anslutning USB 3.0, Typ Mekanisk HDD 1 099 kr
https://www.dustinhome.se/product/5010872139/expansion-desktop
Nackdel: Tumstorlek är ej angiven men jag fick upp den när jag sökte på 3,5" hårddiskar
Fördel: formuleringen The easy-to-use storage solution
 

Kjell & Co har inte så mycket produktinfo som Dustin. Dessutom står det inte någonting om Windows 10 kompatibilitet.

 

4. Intenso Extern hårddisk 3,5” 3 TB 999 kr

https://www.kjell.com/se/sortiment/dator-natverk/datortillbehor/lagring/harddiskar-externa/intenso-extern-harddisk-3-5-3-tb-p61336
 

Tacksam för synpunkter.

 

Fråga gärna om något är oklart. Jag har kontinuerlig backup på en intern hårddisk (Seagate) och min systemdisk är en Western Digital.

(Jag VET att man helst ska sin kontinuerliga backup utanför datorn men det är bekvämt att ha den inuti.)

 

_____________________________________________________________________________________________

¹  Jag menar att det ju finns flera på Eforum som redan haft Windows 10 i ett helt år och under denna tid säkerligen gjort backup medelst en extern hårddisk. Ni köpte väl inte en speciell "Windows 10 kompatibel" hårddisk för denna backup?
 

Link to comment
Share on other sites

1. NTFS fungera lika fint i Windows 10 som i de tidigare versionerna.

 

2. En hårddisk behöver inte vara märkt med "Kompatibel med Windows 10" för att fungera i Windows 10. Skulle den vara formaterad i ett annat filsystem kan man ta bort allt och formatera den för Windows 10, .t.ex. NTFS.

Ett påpekande är att diskar större än 2TB bör formateras som GPT och inte MBR. MBR stöder filsystem upp till ca. 2GB medan GPT stöder upp till ca. 9ZB. Det finns tredjepartsprogram som kan "formatera" diskar större än 2TB men är inget att rekommendera.

 

3. Alla externa diskar är enkla att använda som backup. Vissa diskar har inkluderad backupmjukvara och det är nog det som avses från Seagate.

Jag skulle välja bort Seagate för tillfället. De senaste åren har Seagatediskar havererat betydligt oftare än andra fabrikat.

 

https://www.backblaze.com/blog/hard-drive-reliability-q3-2015/

 

4. Min erfarenhet av Intensos externa diskar är att de är långsamma och använder ofta Seagates diskar internet.

Link to comment
Share on other sites

Hej Åge N!

 

Tack för att du orkade läsa igenom mitt långa meddelande och svara på mina frågor! Tack också för länken till backblaze.com-bloggen.

Det är synd att Dustin inte säljer Hitachi externa hårddiskar för jag kände redan till att Hitachi hårddiskar har gott rykte.

Jag har beslutat mig för att beställa WD Elements Desktop 2TB (alternativ 1) hos Dustin. Egentligen skulle 1 TB lagring vara tillräcklig för mig, som inte har en massa foton och filmer utan mest skrivna dokument, men det enda

1 TB-alternativet Freecom Quattro "ideal for professional audio/video editing" känns inte som något jag precis behöver.

Jag ställer en fråga om USB-minnen också i denna köptråd. Har nämligen aldrig använt ett USB-minne heller. Tänkte därför passa på att beställa det samtidigt som den externa hårddisken. De två minnen jag tänkte köpa är
SanDisk Cruzer Glide 8GB (USB 2.0 49 kr) och SanDisk Cruzer Blade 16GB (USB 2.0 59 kr)
https://www.dustinhome.se/product/5010748097/cruzer-glide
https://www.dustinhome.se/product/5010379021/cruzer-blade

Tycker du, eller någon annan med erfarenhet, att det valet är okej?
 

Link to comment
Share on other sites

Hej ,mgtmari!

 

Håller med om att Hitachi har gott rykte kring sina diskar. Jag har några stycken och är nöjd med dem. Min särbo, en kompis och jag köpte några Seagatediskar för några år sedan. Det var innan vi kände till att Seagate hade problem.

Min kompis köpte 4 diskar och fick bytt alla 4 inom ett år. Alla p.g.a. tillverkningsfel och att de havererat p.g.a. det. Min särbo köpte 2 stycken och en fick bytas ut inom ett år av samma skäl.

Jag köpte 2, ingen utbytt ännu. En av dem angav höga felvärden efter 2 år men fungerar ännu. Seagate byter inte ut den trots att det är allmänt känt att modellen är behäftad med fel.

 

Freecom Quattro är idealisk för professionell ljud och videobearbetning enbart genom anslutningsmöjligheterna. Det är inte själva disken som ger detta utan anslutningen för eSATA och Firewire. eSATA är snabbare än USB, vilket gör att hastigheten för skriva och läsa blir högre.

Om du köper ett externt chassi med samma anslutningar och monterar en snabb disk (gärna 7200 varv/minut eller snabbare) i lådan får du samma "specifikationer".

 

Jag har flera olika USB-minnen varav 2 är SanDisk.

Det ena är en äldre modell, SanDisk Ultrabackup på 16GB. Detta minne är ett misserabelt minne och inte att rekommendera. Extremt långsamt och krånglar hela tiden. Sannolikt beror detta på den inbyggda backupfunktionen.

 

Det andra, Cruzer Edge på 8GB fungerar hur bra som helst. Det enda som inte är bra är att det är infällbart och det gör det mer än gärna när det skall monteras i ett USB-uttag. Jag får hålla emot så det inte fäller in sig själv när det skall in i USB-uttaget på datorn.

Annars fungerar det utmärkt! Snabbt både vid skrivning och läsning.

 

Jag har två stycken SanDisk Cruzer U på 16GB. Även dessa fungerar mycket bra. Liksom för Cruzer Edge får jag ibland hålla emot när minnet skall in i ett USB-uttag just för att "spärren" för att hålla minnet ute inte är så starkt. Inga egentliga problem då jag lärt mig "fingergreppet".

 

Ett par vänner till mig har också SanDisk och de är nöjda.

 

Jag har också ett par Lexar LJVD10 på 16GB som fungerar mycket bra. Snabba vid både läs och skrivning.

 

8GB-minnet du länkar till är det enda av de två som jag kan se kan "fällas in". Det betyder att du kan få uppleva samma sak som jag, låsningen är för svag för att klara en montering i USB-uttaget och du får hjälpa till att hålla emot lite.

 

 

P.S. Redigering är rättstavning. D.S.

Link to comment
Share on other sites

Tack för svar!

 

8 GB-minnet

 

Att man ska behöva hålla emot så minnet inte fäller in sig självt låter lite jobbigt. Jag satsar nog hellre på  SanDisk Cruzer Facet 8GB
https://www.dustinhome.se/product/5010642161/cruzer-facet som inte verkar ha den egenskapen vad jag kan se.
"Added protection with secure online storage" låter som någon inbyggd nedsegande programvara men om det är det kanske man kan stänga av den funktionen. (Har inget dropbox-konto.)

Den externa hårddisken

 

Jag gissar också att man inte måste använda den ingående utvärderingsversionen av programmet WD SmartWare Pro för automatisk säkerhetskopiering.

Visst betyder "USB-strömmatad - Nej" att man inte behöver köpa till något extra, dvs en kabel, för att kunna använda denna HDD?

 

P.S. Helt OT men jag tycker Eforums förhandsgranskning är dålig. Det som visas i den stämmer ofta inte med det som kommer ut när man skickat sitt meddelande. Detta gäller styckeindelningen som jag brukar försöka fixa till för att göra det jag skriver lättläst.

 

EDIT

Och det gjorde det inte heller denna gång.
 

Link to comment
Share on other sites

Jag gissar också att man inte måste använda den ingående utvärderingsversionen av programmet WD SmartWare Pro för automatisk säkerhetskopiering.

Stämmer, du kan använda vilket program du vill för säkerhetskopiering. Till och med det inbyggda i Windows om du vill.

Visst betyder "USB-strömmatad - Nej" att man inte behöver köpa till något extra, dvs en kabel, för att kunna använda denna HDD?

Det är eventuellt en sanning med modifikation. Vissa datorer kan inte leverera den ström som krävs genom en usb-port och då brukar man få använda en särskild usb-kabel som har två kontakter i ena änden och så kopplar du den till två usb-portar. Eller den ena till datorn och den andra till en usb-adapter som är kopplad i eluttaget i väggen.

 

Så om hårddisken kommer med en sådan dubbellkabel så får du prova helt enkelt.

Link to comment
Share on other sites

Men nu, när jag har läst den pdf som finns i Dustins produktinfo, så ser jag att USB-kabel faktiskt ingår:

KIT CONTENTS

External hard drive

USB cable

AC adapter

Quick Install Guide

 

Alltid bra att slippa beställa något nytt och slippa ny fraktkostnad.

Link to comment
Share on other sites

Tack för svar!

 

Visst betyder "USB-strömmatad - Nej" att man inte behöver köpa till något extra, dvs en kabel, för att kunna använda denna HDD?

 

 

"USB-strömmatad - Nej", betyder att disken kräver mer energi än vad en USB-port kan ge. Det betyder att den kräver en extern spänningskälla.

Oftast ingår det en AC/DC-adapter i paketet, vilket också framgår av den specifikation du fått från Dustin.

 

OT: Emellanåt är eForum knepig att skriva på av det skäl du anger.

Link to comment
Share on other sites

"USB-strömmatad - Nej", betyder att disken kräver mer energi än vad en USB-port kan ge. Det betyder att den kräver en extern spänningskälla.

Oftast ingår det en AC/DC-adapter i paketet, vilket också framgår av den specifikation du fått från Dustin.

 

Åh tack! Där tänkte jag helt fel. Men jag hade väl rätt om SanDisk Cruzer Facet 8GB, att det minnet inte kan fällas in så man slipper hålla emot när man sätter in det i USB-porten?

Link to comment
Share on other sites

Åh tack! Där tänkte jag helt fel. Men jag hade väl rätt om SanDisk Cruzer Facet 8GB, att det minnet inte kan fällas in så man slipper hålla emot när man sätter in det i USB-porten?

Vad jag kan få fram på SanDisks hemsida skall Cruzer Facet vara ett USB-minne som inte är in/utfällbart.

 

https://www.sandisk.com.au/home/usb-flash/cruzer-facet

 

Du skall således inte behöva hålla emot när det skall anslutas i en USB-port.

 

Det finns USB-minnen med stöd för 3.0 fö i princip samma pengar. Är det inte något du funderat på?

Link to comment
Share on other sites

Ett alternativ är att du köper ett externt hdd case (External 3.5" Hard Drive Enclosure Disk Case) så kan du byta hårddiskar i det som du själv vill. Finns både för 3.5" och 2.5" diskar. Bytet av disk går på några sekunder. Fördelen med dessa är att du själv kan välja fritt på marknaden vilken disk (märke och modell) du vill använda dig av. Har själv flera av dessa och de har aldrig krånglat utan fungerat perfekt. En annan fördel är att när en hdd är full så är det bara att sätta dit en ny tom.

Link to comment
Share on other sites

Nej, ett hårddiskkabinett har jag inte funderat på men det är förstås bra att ha om man tänker fylla flera hårddiskar. Kanske köper jag ett sådant senare om behov skulle uppstå. Tack för tipset!

 

Vad jag kan få fram på SanDisks hemsida skall Cruzer Facet vara ett USB-minne som inte är in/utfällbart.

 

https://www.sandisk.com.au/home/usb-flash/cruzer-facet

 

Du skall således inte behöva hålla emot när det skall anslutas i en USB-port.

 

Det finns USB-minnen med stöd för 3.0 fö i princip samma pengar. Är det inte något du funderat på?

Det var ingen kostnadsfråga utan jag valde USB 2.0 eftersom det råkade finnas och jag enbart har USB 2.0-portar på min dator. (Dataöverföringen går ju inte fortare för att jag sätter in ett 3.0-minne.)

 

Tack för länken! Jag tänkte inte på att man kunde söka på företag- och produktnamn. Man lär sig mycket här på Eforum.

Link to comment
Share on other sites

Nej, ett hårddiskkabinett har jag inte funderat på men det är förstås bra att ha om man tänker fylla flera hårddiskar. Kanske köper jag ett sådant senare om behov skulle uppstå. Tack för tipset!

 

Det var ingen kostnadsfråga utan jag valde USB 2.0 eftersom det råkade finnas och jag enbart har USB 2.0-portar på min dator. (Dataöverföringen går ju inte fortare för att jag sätter in ett 3.0-minne.)

 

Tack för länken! Jag tänkte inte på att man kunde söka på företag- och produktnamn. Man lär sig mycket här på Eforum.

Min tanke var att du kanske inom snar framtid skaffar en ny dator som då har USB3.0.

Link to comment
Share on other sites

Nej, någon ny dator har jag inte räknat med att behöva köpa på ett bra tag. 2013 köpte jag denna dator ny, inte begagnad.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.×
×
  • Create New...