Just nu i M3-nätverket
Jump to content

Datatrafik utomlands trots avstängt


Thomas Tydal

Recommended Posts

Thomas Tydal

Har varit utomlands flera gånger med mina mobiler och alltid haft "mobildata" avstängt och det har aldrig varit några problem, men efter sommarens resa till Kanada vill Tele2 ha 325 kronor för datatrafik. Det är bara på Androidtelefonerna det har registrerats, inget på iPhone.

 

Alla mobiler var igång hela tiden i Kanada, men roaming för mobildata, och mobildata, var avstängt. Vi använde wifi där det fanns.

 

Enligt fakturaspecifikationen har det använts cirka 1 MB per dag. Förbrukningsmätaren på "Mitt Tele2" står dock på 0 MB för berörd vecka.

 

Någon idé om vad det kan vara? Har inte fått/skickat några MMS.

 

Link to comment
Share on other sites

Jag brukar stänga av dataanslutningen när jag är ute och reser för jag litar helt enkelt inte på roaming-inställningen i luren.

 

Hur som helst, jag har en lur med två simkortsplatser. Men bara den ena kan ha data-trafik på vid ett tillfälle. Och jag har märkt att det sim som har datatrafik igång kommer upp i 3g/4g. Det andra stannar på 2g. Vilket är helt ok eftersom det enbart används till samtal+sms.

 

Så det har fått mig att fundera, kan det vara så att din lur ville få fatt på 3g-anslutning i Kanada och gick förbi roamingspärren för att få fatt på en ip-adress eller liknande? Och det triggade Tele2 på. Medans iPhone tyckte att den inte behövde det då den roamade. Så en bugg eller tankevurpa i designen av android luren helt enkelt.

Link to comment
Share on other sites

Thomas Tydal

Jo, jag stängde ju också av, och det har alltid funkat tidigare. Vi har varit i Japan, Nya Zeeland, England och USA utan att det registrerats någon datatrafik. Den ena telefonen är HTC One och den andra Samsung Galaxy S6. Låter snarare som en ny bugg i Android i så fall, men det borde ju fler ha råkat ut för...

Link to comment
Share on other sites

Thomas Tydal

Korrektion: iPhone:n har de visst också registrerat för datatrafik, dock inte lika mycket, bara 30 kronor.

 

Totalt fick jag fyra samtal, varav ett besvarades. Jag pratade i en minut och det kostade 14 kronor, inget konstigt, men för de tre obesvarade får jag betala 22 kronor styck. Känns också märkligt. Kan inte minnas att det har varit så här många avgifter på tidigare resor...

Link to comment
Share on other sites

Thomas Tydal

Okej, det är tydligen så att man numera måste skicka ett sms med texten "Av" till 555 hos Tele2, för att officiellt stänga av telefonsvararen utanför EU. Det är den som kostar 22 kronor per obesvarat samtal även om ingen lämnar något meddelande.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...