Just nu i M3-nätverket
Gå till innehåll
Kalle Dator1

Filma blixtar under åskväder med I-phone

Rekommendera Poster

Kalle Dator1

Hejsan !

Under tidigare år har jag, som ivrig fantast, bl a filmat åskväder - d v s blixtarna - med min videokamera. Dessa videosnuttar har fallit väl ut (finns också att beskåda i redigerat skick på min hemsida, Videogalleriet / YouTube)

Eftersom man moderniserar sig och nu har skaffat en mobiltelefon, Samsung Galaxy5, med gott om minne, tyckte jag att det kunde vara lämpligt att filma nu under tisdagseftermiddagen (7 juni), när ett rätt så kraftigt åskväder drog över sta'n. Det bara måste ju bli super med så pass bra grejer....
Tyckte att jag fick med några präktiga blixtar, och såg fram emot att saxa ut sekvenserna, kanske göra någon stillbild av dem...

Men - vad jag bedrog mig !
Hittade nästan ingen blixt på den halvtimmeslånga videosnutten. Det fanns bara med några enstaka tillstymmelser, vilka såg ut att vara begränsade av en fyrkantig ruta, med kanterna svagt synliga.

Videosnutten har ju formatet MP4, vilket betyder att den är ganska hårt packad, vilket skulle förklara "rutorna". Då kommer förmodligen inte hela synfältet med på varje bild, vilket ju sker när man filmar med en riktig videokamera. En blixt kanske vara i 1 - 3 rutor, beroende på hur utbredd den uppenbarar sig.

Har jag rätt i min förmodan, och kan man ändra så att phonen filmar "som vanligt", vilket säkert blir en mastig historia, långt större än dessa 3,5 GB som denna filmsekvens tog upp.
AVI-filer, som är resultatet av vanlig videofilm överspelad till mitt redigeringsprogram, brukar ta upp c:a 12 GB per timme, och jag skulle säkert få plats med någon timmes o-packad video på mitt minneskort, om det skulle gå att ordna...

Svar emotses tacksamt !

/Kalle

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
Axi

Hej.

 

Jag kan egentligen inget om kameror, men jag tycker ämnet är intressant.

Jag är ganska säker på att det inte är komprimeringen som är boven i dramat här utan att det är antal rutor per sekund (FPS).

 

Jag har själv en samsung galaxy som jag bytt ut hela mjukvaran på. En gång gick mitt kamera program sönder, vilket innebar att jag började leta efter nya kameraprogram på Google play.

Jag vet jag såg ett par gratis kameraprogram som påstår sig kunna filma i höghastighet. Jag vet inte om detta stämmer, men jag tror det är det du behöver Kalle.

 

Om jag vore dej skulle jag prova ladda ned och installera någon av dessa "Appar" och testa hur väl de fånga snabba objekt i förhållande till det inbyggda programmet.

Jag tänker att du kanske skulle kunna simulera hög hastighet med en vattenstråle utomhus (även om det inte är i närheten av hastigheten).

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
Kalle Dator1

Kameraprogrammet i telefonen är inställ på 30 fps !

 

Jag tror att hårdkomprimeringen till MP4 sker direkt i samband med tagningen, så att en stor del av filmade bildrutor inte alls kommer med, eftersom inga händelser i övrigt sker med en stillastående kamera och motivet är en molnvägg som sakteliga uppdateras.

När blixtkaskaden sedan inträffar, hinner inte någon anpassning ske.

 

Det bästa vore om man kunde filma "rått" - alltså okomprimerat ! Men då äter ju det i stället en väldig mängd megabyte per sekund !

 

/Kalle

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Skapa ett konto eller logga in för att kommentera

Du måste vara medlem för att kunna kommentera

Skapa ett konto

Skapa ett nytt konto på vårt forum. Det är lätt!

Registrera ett nytt konto

Logga in

Redan medlem? Logga in här.

Logga in nu×
×
  • Skapa nytt...