Just nu i M3-nätverket
Gå till innehåll

Problem med volten i bios inställningar


lindberg91

Rekommendera Poster

lindberg91

Har problem med volten i inställningarna i bios. Kan ej överklocka både ram och cpu samtidigt pågrund av det. Kan antingen höja volten på cpu för att överklocka och låta volten på ram vara på ursprungligt värde eller tvärt om. Annars går det inte att få datorn att fungera.

 

Sen har jag ett annat problem och det är att jag inte kan ändra CPU SA Voltage eller CPU IO Voltage från auto inställningarna när jag överklockat antingen cpu eller ram. Försöker jag sänka eller höja volten och sen starta om datorn så startar den men den står på tomgång bara och inget händer? Både CPU SA Voltage och CPU IO Voltage ligger sen dessutom på auto inställning på 1.272 volt när jag antingen överklockat något av de två jag nämnt innan? Kan alltså inte ändra dessa auto inställningar när antingen cpu eller ram volt har höjts? Har läst på olika trådar på internet att det skulle vara väldigt höga volt inställningar på dessa två?

 

Moderkort är MSI Gaming Pro Carbon
Processor Intel i7 6700K
RAM Gskill DDR4 3600MHZ

 

Moderkortet ska klara både överklocka cpu och ddr4 3600+ enligt MSIs specifikationer?

 

Skulle uppskatta om någon kunde hjälpa mig med dessa problem, tack!

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Flyfisherman

Hej och välkommen till Eforum.

 

Vilken BIOS version kör du?

Om det är detta moderkort så är senaste BIOS ver. 1.3 https://www.msi.com/Motherboard/support/Z170A-GAMING-PRO-CARBON.html#down-bios

 

Jag rekommenderar att du överklockar enligt denna guide och följer den noga (15 sidor):

TweakTown's Ultimate Intel Skylake Overclocking Guide

  • Viktigt - Innan du börjar så se till att du har senaste BIOS ver och att du i BIOS inställningarna kör: 'Load BIOS Default settings' eller liknande (för att återställa alla BIOS inställningar) och sedan Save & Exit.

Återkom med hur det fungerar.

Mvh

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Ett par frågor om du ursäktar. Jag är ingen expert, men jag har klockat en del.

 

Är du van vid att överklocka? Vad vill du åstadkomma? Vilka värden har du på CPU och RAM? Är XMP aktiverat?

 

När det gäller volten för minnen till Skylake processorer rekommenderar Intel en volt på max 1,35V. Följande går att läsa i manualen, för vad jag gissar är ditt moderkort.

 

Based on Intel CPU specification, the Memory DIMM voltage below 1.35V is
suggested to protect the CPU.

 

Vad det gäller voltinställningar, vill man ha dem så lågt som möjligt. Höga volter är vad som förkortar livslängden. Var har du läst om höga volter?

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Om du har problem med att överklocka kan det beror på att

Du inte har så stor erfarenhet av överklockning

Ditt moderkort och övriga komponenter inte lämpar sig för överklockning

 

Glöm iden att överklocka minnet.

Det normala är att man vill ökar minnesfrekvensen så är man FÖRST tvungen att öka minnestiderna i BIOS.

Annars kraschar datorn.

Och det finns exempel på att långsammare minne med kortare minnestider har gett en snabbare dator än snabbare minne (i MHz) med längre minnestider.

Hur mycket minne i GB har du i datorn? Det vanliga vid överklockning av processor är att man bara har en minnessticka på 1GB.

 

För att minska belastningen på processorns minneskretsar.

Då går det köra processorn snabbare.

I varje fall förr, idag fodrar kanske Windows mer minne?

 

Så koncentrera dig på att överklocka processorn.

Eller låt bli det helt.

Överklockning slutar ju normalt med att processorn dör.....

dör  inte processorn har man ju inte pressat den :)

http://www.bing.com/search?q=overclocking+cpu&qs=AS&pq=overclocking+cpu&sc=1-16&sp=1&cvid=E5B69EA66C4E435D919827775719DC9E&FORM=QBRE

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Flyfisherman

Ja, jag håller med vertpre (särskilt när det gäller dom olika över-spänningarna som kan ha förödande konsekvenser) och jannejanne ovan till viss del.

Framförallt: om du inte vet vad du gör skall du absolut ta en funderare, annars följa den Intel Skylake OC guiden ovan på 15 sidor. Följer man denna guide löper man mindre risk.

För alla som är brydd om risker: all överklockning innebär risker och att garantier inte längre gäller, förutom i sådana fall där tillverkarna uttryckligen sagt att dessa komponenter är för överklockning - men dom friskriver sig från klantighet, över-överklockning till det absurda och dålig kylning, så all överklockning är en risk och kan bli dyrbart.

 

  • Glöm heller inte att all överklockning - oavsett - förkortar livslängden på komponenterna!

 

Ta och läs igenom och följ noggrant  denna guide jag tidigare länkat till, det är den enda du behöver när det kommer till OC av Intel Skylake..

Om du inte uppfyller kraven som kommer att ställas i guiden, ja då lägger du ned eller införskaffar nödvändigt.

 

We're happy to present you with TweakTown's ultimate Intel Skylake overclocking guide which not only covers the CPU, but also motherboards, RAM, and more.

 

Men som min polare i Tyskland brukar säga när det är allvarliga saker på gång med dyrbara komponenter och system:
No risk, No fun!

Och själv har jag överklockat min Intel Core i7 4790K till 4,6GHz och 16GB minnena kör på 2133MHz XMP profil.

Fast detta med Intel Speedstep aktiverat i BIOS, samt Intel Turboläge plus en del andra inställningar, så just nu när jag skriver detta kör professorn endast på c:a 800MHz och ibland hoppar den på en klockcykel upp till 1600MHz eller 2000MHz.(2GHz) Väldigt sällan utom vid tung belastning den kör på 4,6GHz. och inte nog med detta, det justerar också automatiskt processorspänningen via mitt Asus Z-97 Deluxe moderkort med UEFI BIOS.

Det blir som en gyllene medelväg när det gäller överklockning, inte absolut det värsta, men något som fungerar och håller över tid. Temperaturen på denna har heller aldrig överstigit 69C vid max belastning (har bra kylning) fast just denna skall klara 90C innan den börjar throttla, dvs, självmant sänker frekvenserna och annat pg.a överhettning för att skydda sig själv. TDP 88W.

Overclock: *SpeedStep Guide:* Why does my processor run slower than I told it to?

 

Vid dom tyngsta spelen Crysis 3 eller Battlefield 4 så är det sällan kärnorna ligger över 50% och tempen överstiger 56C grader och det vid höga till extrema inställningar, fast Crysis 3 kan ibland dra iväg utöver det vanliga, extremt, liksom Battlefield Hardline eller Far Cry 4/Far Cry Primal...fast dessa kommer inte i närheten.

Hehe, och detta stämmer än i dag och det är från 2013: Warning: Crysis 3 Will Melt Your PC, Says Crytek 

https://www.youtube.com/watch?v=JWvgETOo5ek

Fast det är klart, det kräver nästan grotesk grafik power och jag kan inte köra detta på maxade inställningar med mitt Asus Radeon R9-290OC det krävs minst dubbla för detta för att nå över 60 FPS..

 

Mvh :)

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Arkiverat

Det här ämnet är nu arkiverat och är stängt för ytterligare svar.

×
×
  • Skapa nytt...