Just nu i M3-nätverket
Gå till innehåll

Ramminne DDR3?


Rocky.1

Rekommendera Poster

Hej!

 

Mina ramminnen har en minnesfrekvens på 1333 MHz. Kan jag använda minnen med en högre.frekvens ex 1600 MHz och högre, om resterande detaljer stämmer överens?

 

Ronnie.

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Flyfisherman

Ja. det som händer är att dom minnena med högre frekvens kommer att klocka ned sig till samma hastighet som dom lägsta.

 

Med det sagt, så kan du naturligtvis försöka och köra och går allt bra, allt frid och fröjd.

Fast du bör in i BIOS Setup menyn och välja "Load Bios Defaults" sedan kontrollera boot-ordningen på dina diskar och därefter "Save & Exit. :thumbsup:

*****************************************************************************************************

 

Men det är inte att rekommendera att göra på detta sättet, främst av tre anledningar:

 

1. Har minnesstickorna samma spänning till att börja med?

 

Är det fel spänning på ett par tex. 1,7V eller 1,65 V och dina gamla har 1,5V och du har en processor av 2:a generationen t.ex. Core i3, i5, eller i7 av Sandy Bridge alt 3: generationen "Ivy Bridge" etc. så skall dessa processorer endast ha 1,5V minnen. Det kan visserligen fungera, men livslängden för att köra med för höga minnesspänningar och särskilt när man blandat dessa -  kommer att bli en kort och tråkig erfarenhet .

 

Har du en annan CPU av nyare snitt så kan det bli än värre.

Men visst kan det fungera och för lång tid framöver, men huga minnena måste ha samma spänning.

Och dessa minnesspänningar kan man inte ändra på annat än att gå in i BIOS Setup > Overclocking menu => och försöka ändra.

Om du har ett moderkort samt processor som stöder detta vill säga.

Det gäller då att försöka få ett stabilt system.

 

2. Sedan är det frågan om frekvenser och timings individuellt: det finns en anledning att nästan alla, dom som räknas: både processortillverkare som minnestillverkare (utom moderkortstillverkarna) starkt rekommenderar att endast köra på ett minneskit, eftersom dessa tillverkas och testas i matchande par.

Det går inte att höja frekvens och sänka tiderna (timings) på minnen utan att höja spänningen - och då är vi tillbaks till pkt 1 där man utan tvekan måste sänka vissa saker för att få olika minnes-kit att passa - och inte ens då är det säkert att man får ett stabilt system, troligen mest ett långsammare system än om man från början struntat i att köra in dessa.'

 

Det är upplagt för problem om man blandar minnesmoduler hit och dit, även om dessa kommer från samma tillverkare, samma modellbeteckning.

Detta är extra viktigt att man följer när man kör system på höga frekvenser och tajta tider.

 

3. Om dina gamla minnen har en sk Intel XMP-profil  eller motsvarande från AMD och även dina nya minnen har detta - försök inte att aktivera XMP i BIOS, tvärtom - du bör säkerställa att allt i BIOS är satt till "Defafult" - innan du ens installerar dom nya minnesstickorna.

XMP-profilerna är inte kompatibla mellan olika modeller av minnena, inte ens inom samma familj om inte dessa innehåller exakt samma XMP ver.nr. för just den minnes-modellens part nr.
Och även om nu någon skulle komma upp och säga att: jag kör visst så, så kommer det inte att vara ett stabilt system.
Och XMP-profilerna som finns inlagda i minnena och kan kännas av, BIOS ställer om minnesspänningar, timings och därmed höjer processorns klockfrekvens och dess spänningar!

M.a.o så är aktivering av minnenas XMP samtidigt också en överklockning av processorn - XMP innebär ju från början att man överklockar minnena och processorn måste mata dessa med högre spänning och frekvens.

Det går inte att undvika. Har man då totalt fel minnen från början, så kommer ju naturligtvis inte processorn (CPU) att må så bra efter ett tag.

 

 

Med detta sagt så vill jag inte avskräcka dig, det kan fungera och t.om. fungera bra. Jag har som ett exempel en gammal maskin från 2006 med DDR-2 minnen som jag blandat lite hipp som happ och den har fungerat i flera år efter detta. Totalt 6GB Primärminne (RAM). Men då började jag givetvis att gå in i BIOS Setup och ställa ned allt till standard (Default).

Mvh :)

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Hej!

 

Jag har 4 GB i dag. Tanken är att köpa ett par 2*4 GB och plocka bort de befintliga. Minnena jag tittat på stämmer exakt  med mina , förutom frekvensen.

CL9

240-pin DIMM

9-9-9-24

1,5v

Sedan undrar jag det här med bios. Jag hade 1 minne på 2 GB, köpte ett till på 2 GB och installerade utan att gå in i bios? Har funkat klockrent. Om jag inte minns fel, har jag 4 minnesspringor. Då undrar jag vilket som funkar bäst? 2*4 GB i 2 springor eller 4*2 GB i 4 springor?

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Flyfisherman

Hej,

2x4 GB är att föredra.

Det handlar om två minnesstickor som dessutom är lättare att driva från processorn och löper mindre risk att det skall bli strul.

 

4x2 GB handlar om fyra minnesstickor, visserligen samma totala minnesmängd, men betydligt sämre och jag talar om varför:

Nu blir genast processorn mer belastad, det är så att oavsett minnesmängd 2x8GB eller 4x4GB - det är inte minnets storlek som avgör, det är antalet minnesstickor som belastar processorn mer.

 

Dessutom; 2x4 gör att två minnesstickor kan överklockas och fås i ett stabiliare läge, 4x2 minnesstickor betyder också att mycket mer måste stämma överens med varandra för att få ett stabilt system.

 

CL9

240-pin DIMM

9-9-9-24

1,5v

Vilken frekvens har du tänkt dig?

Jag tänkte nästan på 1600MHz annars klarar inte dessa Cl9 (CAS Latency) utan att denna måste ökas på...

 

Men då måste du komma ihåg att dom minnena kommer endast att köra på 1333MHz som original.

Först när du går in i BIOS Setup och aktiverar dess minnesprofil tex. XMP kommer dessa att köra på 1600 MHz och cl9 eller cl10 - samt att din CPU kommer att bli lite överklockad.

 

Mvh :)

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Det är bara att hålla tummarna.

Klokast byta till helt nya minnen. Förhoppningsvis får du identiska minnen. Och att det inte blir som för mig.

 

Exempel: Kollar i datorn med moderkort Gigabyte EP35-DS4 vilket minne jag satte i för några år sedan vid datorbygget. Jo Corsair 2 x 2GB DDR2

märkta 2,1 Volt 4-4-4-12.

Med de här stora kylflänsarna.

http://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=218767

Enligt BIOS har jag höjt minnesspänningen 0,3 Volt och de körs med 800Mhz.

Så jag håller tummarna och beställer två till !

De som kommer

http://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=218767

är märkta 1,8 Volt, 5-5-5-15

jag sänker i BIOS klockningen från 800MHz till 533MHz, för att minska belastningen på minneskretsar på moderkort/CPU

sänker minnesspänningen till 0 Volt överspänning.

Och datorn startar med de gamla minnena.

Det går bra.

Sätter in de nya minnena så det blir totalt 4 x 2GB och datorn startar.

Och inget misstänkt. Illavarslande händer. Linux hittar 8GB och Windows XP hittar som förut 3,5 GB

(Planen är att byta till W7....)

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Hej !

 

Tack för svaren, men när vi börjar snacka BIOS, vill jag inte vara med. Sen vet jag inte om Fiskarmannen missuppfattade min text?

De befintliga minnena tas bort och ersätts av 2 helt nya. 8 GB = 2x4096 MB, som köps i ett kit.

Formfaktor 240-pin DIMM, stämmer.

Latens 9-9-9-24, stämmer.

Spänning 1,5V, stämmer         

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Vad jag ser så har flyfisherman inte missuppfattat din text. Att du går in i BIOS och ladddar BIOS-default garanterar att inställningarna för de nya minnena blir korrekt,. Som flyfusherman skriver ör du sedan kontrollera bootordningen.  Men kan troligtvis fungera utan att du går in i BIOS-ïnställningardna. Men skulle du få problem så har du där lösningen.

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Hej!

 

Det är mycket möjligt att det är jag som inte hajar. Om jag fattat rätt, måste jag in på BIOS och ändra något, för att de nya minnena ska funka på 1600 MHz, annars  funkar de på 1333 MHz ? Vad innebär det? Får man inte ut full potential ?Jag är mest rädd för att datorn ska paja. Era svar är säkert kanon, men för mig känns det som rena rama rotvälskan. Jag får nog fortsätta jaga minnen på 1333 MHz.

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

I väntan på de nya minnena skulle jag gå in i BIOS när datorn startar och kolla runt. Bara för att bekanta dig med hur det ser ut i BIOS.

Ändra ingenting. Bara kolla runt.

Det är faktiskt inte värre än läsa den här texten.

Vad det gäller hastigheten på minnena så låter det som att 1600MHz minnen är snabbare än 1333MHz minnen.

Men normalt är fördröjningstiderna längre på "snabbare" minne.

Så "snabbare" minne kan tom göra datorn långsammare.

Enligt ett test jag sett.

Men "snabbare" minnen säljer bra. Till genomsnittsköparen.

Kortare fördröjningstider, vad är det ?

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Flyfisherman

Förresten är det samma dator som denna du tidigare frågat om minnen? //eforum.idg.se/topic/346110-ramminne/

 

Det finns en simpel beräkningsguide vad gäller DDR-3 minnen från AnandTech och kallas för Prestanda Index (PI).

Se denna tråd: //eforum.idg.se/topic/343901-prim%C3%A4rminnen-ram-f%C3%B6r-dom-som-s%C3%B6ker-det-lilla-extra-eller-vill-k%C3%B6ra-mer-extremt/?hl=%2Bf%C3%B6r+%2Bden+%2Bsom+%2Bvill+%2Bdet+%2Blilla+%2Bextra

I slutet av inlägget PI.

Mvh

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Hej!

 

Jag tänker inte ens kolla dina länkar, fortfarande nollkoll för mig. Ska försöka förklara tydligare, se bif bilder. Efter att jagat runt på Pricerunner, Prisjakt, m.m, är det knappt några som säljer minnen med 1333 MHz längre. Inet har, men nästan alla andra affärer har det inte och har de så kostar det skjortan. Om vi nu bortser från 1333 MHz och inriktar oss på 1600 MHz, som det verkar finnas en uppsjö av, vad  måste jag byta i datorn för att det ska lira? Samma dator.

post-29392-0-39517100-1462039897_thumb.png

post-29392-0-41954600-1462039920.png

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Arkiverat

Det här ämnet är nu arkiverat och är stängt för ytterligare svar.

×
×
  • Skapa nytt...