Just nu i M3-nätverket
Gå till innehåll

En dag på staden


Mikael63

Rekommendera Poster

Hittade denna text när jag städade inkorgen. Källa okänd.

***

 

En dag på staden.

Kaffe, jag är sugen på kaffe kände jag en dag och begav mig till stans café. RÖK FRITT stod det på en skylt och jag blev dumt stående och funderade. ”Ehh – får man röka här? Servitrisen, som var trött på sitt arbete och på dumma frågor himlade med ögonen och snäste: ”Läs på skylten där borta.”

Villrådigt sjönk jag tillbaka i en skön stol och gick igenom svaren jag fått på den kontaktannons jag skickat in veckan innan. Svaren var från: ”En brun hårig kvinna”, ”en sjuk gymnast” samt en ”full vuxen kamrer”.

Bland breven fann jag en inbjudan från en god vän. Kom ut klädd! Vad menade hon med det, klart att jag klär på mig innan jag går ut.

Efter kaffet vandrade jag vankelmodigt iväg och fick fart på benen då jag såg en skylt utanför dörren med texten: ”Häst skjuts på torget idag 14.00.” Med hjärtat i halsgropen begav jag mig till torget, bara för att upptäcka att hästen såg ut att må riktigt bra för att vara dödsdömd, den hade till och med en liten vagn med glada barn i bakom sig.

Jag travade vidare till storköpet för att handla. Kul potatis, kalv lever skuren i tunna skivor och snabb mat slank ned i min korg.

På klädavdelningen stod det textat ”Helly Hansen super under ställ”. Jag tittade till en gång extra under stället och funderade på om det verkligen var bra reklam för butiken att låta folk kröka till där. Det visade sig att kläderna även var märkta med etiketten ”Hand tvättas separat” men en förklaring till varför man inte kunde tvätta båda händerna samtidigt gavs inte.

Ett par byxor salufördes med orden ”Sten tvättade Levis jeans”. Det var snällt av Sten, tänkte jag för mig själv och fortsatte vidare in i butiken, där det såldes ”Jesus sandaler” som såg förvånansvärt hela och rena ut för att vara tvåtusen år gamla.

Vid mejerihyllorna stod det stolt textat ”Vi har sprätt ägg”. ”Jaså, har ni gjort det?” tänkte jag konfunderat och lade ner en ”skum tomte”, en rak apparat, en paj form och en halv akustisk gitarr i varukorgen. Ovanför kylen stod det ”Här har vi folk öl och läsk”. Så varma de måste ha varit, människorna som blivit placerade i kyldisken.

På väg mot kassorna funderade jag på att köpa en fasad flagga men avstod eftersom jag inte visste varför folk var rädda för den. När jag skulle betala stod det skyltat ”Vi behöver femtio öringar”. Jag funderade på om butiken blandat ihop fiskdisken med kassan, men tröstades av att butiken enligt sin reklam i alla fall hade ”svensk talande personal med grund utbildning”.

När jag lyfte upp mina matkassar förvånades jag över att den ”lätt majonnäs” jag nyss köpt var precis lika tung som vanligt. På väg ut ur butiken fastnade jag framför anslagstavlan där det på några lappar stod: ”Sjö nära tomt till salu”, ”Behöver du extra knäck på lovet?”. ”Fel sökning av din telefon, billigt” samt ”Tom dunkar, 50 kr”. Jag undrade i mitt stilla sinne varför och vad Tom dunkar för någonting. En liten annons i ena hörnet fångade mitt intresse. ”Jag uppfyller alla sex önskningar”, sa en kvinna och log stort emot mig från papperet. Jag suckade och tänkte: ”När jag var liten var det minsann bara tre önskningar”. Fast det var kanske andra sorters sagor.

Utanför entrén stod ”Vi har öppet mellan dagarna” och strax bredvid en skylt med texten ”Håll platsen flyttad”. Eftersom jag tänkt ta bussen hem så stannade jag till, plockade fram busskortet och funderade över vilka medborgare som hela tiden envisas med att flytta tillbaka hållplatsen till det ursprungliga stället.

På bussen hem stod det ”Vi tar inte emot tusen lappar”. Jag funderade på detta och kom fram till att 999 samer alltså skulle gå att klämma in i fordonet, även om några skulle få trängas bakom något som presenterades som ”skum släckare”.

Jag betalade min biljett och läste texten ”Växel i retur skål”.- Skål på dig själv, sa jag till busschauffören och varnade honom för att dricka i tjänsten.

Väl hemma kände jag mig som en sur puppa därför att världen är så svår att förstå. Jag lade mig i soffan som en riktig lat mask.

 

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Flyfisherman

Festligt (eller tragiskt :wacko: ) det där med särskrivandet hehe....

Och det gäller ju på många ställen, själv lyckas jag ibland med särskrivande trots att jag brukar försöka korrekturläsa vad jag själv skrivit innan jag postar, men på Eforum med snabba svar i bland kan det bli så för mig när jag slinter på tangenterna och då missar vad jag själv skrivit, liksom stavfel pga. detta som kan ha smugit sig in.

Mvh :)

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

 

Hittade denna text när jag städade inkorgen. Källa okänd.

***

Ja, det var roligt skrivet. Jag vet inte vem av alla skrivihop.nu-rörelsens 26000 medlemmar som skrivit berättelsen men begåvat skriven är den.

 

Författaren skulle kunna vara någon krönikör från DN eller SvD eller så är det kanske någon av de fyra sajtgrundarna

 

Här kommer några exempel till från skrivihop-sajten:

BAD SHORTS - inte är de bra inte...

BARN UNDER KLÄDER - rädda dem innan de kvävs!

BIND GALEN - innan han skadar någon!

ETT STYCK MORD - vill ni beställa något mer?

HUGG ORM - Effektivare än att slå den?

 

"Inte rädd för att visa fram fötterna" - hoppas bara att han tvättade dem innan.

KASSA SKÅP - inget att förvara något värdefullt i.

MORGON ROCKAR - kväll suger?

SLÄNG GUNGAN - den är nog trasig.

SNOR KRÅKA - stjäl en fågel.

 

Det är förresten också viktigt att inte glömma bindestrecket i sammansättningar som pojk- och flickkläder. I alla fall här:

"Är du djur och naturintresserad?" - är inte de flesta djur naturintresserade?

 

Utanför ämnet

Ser av dagens googledoodle att det är vårdagjämning idag.

Visst har dagarna blivit länge och man blir mindre trött när man får mer ljus men här uppe har vi fortfarande snö.

Kanske också i Östersund?

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Flyfisherman

Jag gillar detta mgbtmari, det där med särskrivningar du visade på, det är kul där - men tyvärr det är något som jag kan reta mig när jag läser professionella rapporter eller tidningsartiklar som går i tryck.

 

Där är det anser jag extra viktigt att ha korrekturläst, men vad hjälper det när många svenska skolungdomar som går ut grundskolan utan att kunna sitt ABC?

För att läsa ett annat språk, så bör man väl åtminstone kunna sitt eget språk väl (grammatik)?

http://fof.se/tidning/2014/7/artikel/skolans-vaxande-kunskapsklyftor

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=3979068

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Flyfisherman

mbgtmari - Utanför ämnet

Ser av dagens googledoodle att det är vårdagjämning idag.

Visst har dagarna blivit länge och man blir mindre trött när man får mer ljus men här uppe har vi fortfarande snö.

Kanske också i Östersund?

Javisst är dagarna betydligt längre, men bara i går morse så fick jag ut och skotta snö för då hade det på natten och morgonen blötsnöat.

Sedan var det lugnt några timmar och därefter satte det igång rejält: på bara två timmar kom det nästan en decimeter!
Plusgrader ute och det var blötsnö, sånt väder vi brukar kalla för "sutter väre" på jamtska.

Och skall man ut i skogen eller tjava omkring när det blir extra agasamt; då kallar vi detta för "sutter före".

Skall man dessutom försöka sig på att ta sig fram på skidor när man tittar ut:

"de vål nå henan in't nå bra e' före, for e' ski-lappan hell" med anspelning på att det är klabbföre.

:) .

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Ja, det var roligt skrivet. Jag vet inte vem av alla skrivihop.nu-rörelsens 26000 medlemmar som skrivit berättelsen men begåvat skriven är den.

 

Författaren skulle kunna vara någon krönikör från DN eller SvD eller så är det kanske någon av de fyra sajtgrundarna

 

Ja, inte lär det ha varit någon skribent på Aftonbladet/Expressen.

Brukar ligga i topp hos Avigsidan

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Särskrivning är en "sjukdom" i vårt samhälle.
Det som skrämmer mest är alla särskrivningar som görs av journalister. Journalister är högskoleutbildade men klarar ändå inte av språket. Hur de lyckats med utbildningen trots dessa språksvårigheter är en gåta.

 

I Mickael63s citat finns "kul potatis" och "kalv lever".

För flera år sedan, då jag besökte Stockholm för att genomföra Stockholm Marathon, passerade jag en menyskylt i närheten av Centralstationen. Det var en sådan skylt som ställs på trottoaren och visar en del av restaurangens meny.

På denna stod det:

 

"Kalv lever med kul potatis".

 

Kanske den som skrev historien som "Mikael63 citerar fått inspiration från denna skylt. Den blev omtalad då den var rolig att läsa.

 

Företaget jag jobbar för är också drabbad av "särskrivningssjukan". Jag är ökänd som språkpolis och många gånger inte särskild omtyckt när jag påtalar problemet.

Företaget jag jobbar för hyr ett förråd hos Shurgard där jag huserar mitt arbetsmaterial som jag har med mig ute på fältet.

Sent hösten 2014 stod det på displayen i hissen hos Shurgard:

 

"Har du rätt förråds försäkring? Kontakta vårt kontor."

 

När jag var klar i mitt förråd stegade jag in på Shurguards kontor. Där bad jag dem att kontrollera om den försäkring mitt företag har på det förråd jag har tillgång till verkligen är på det förrådet. Personalen förstod inte min fråga så jag bad dem på nytt.

Återigen undrade de vad jag menar. Då citerade jag informationen i displayen och sa att jag följde uppmaningen och ber dem nu kontrollera att den försäkring företaget har verkligen är utställd på de förråd jag använder.

 

De tittade på mig och sedan sa de att de tycker jag är lite dum. Vad de vill är att jag skall se till att ha rätt förrådsförsäkring, vilket de ansåg att texten så självklart angav.

Då sa jag till dem att det är en väsentlig skillnad mellan texten, "Har du rätt förråds försäkring? Kontakta vårt kontor." och "Har du rätt förrådsförsäkring? Kontakta vårt kontor."

 

Det tyckte de inte eftersom de ansåg det vara samma sak. När jag frågade dem om hur det då kommer sig att jag inte läste det på samma sätt som de ansåg de att det var en brist hos mig och inte texten.

De ändrade trots detta texten ett par dagar senare där de drog ihop orden "förråds" och "försäkring" till ett ord, "förrådsförsäkring". Mitt påpekande nådde ändå fram, uppenbarligen.

 

För ett par år sedan annonserade Elgiganten i min lokala morgontidning på sidan "Platsannonser". I annonsen stod det, "Elgiganten söker förstärkning till sin kassa personal".

Jag skrattade och instämde att de verkligen behövde förstärkning eftersom min erfarenhet av Elgigantens personal inte var särskilt god.

 

Ett mycket aktuellt exempel är återigen en artikel i min lokala morgontidning idag.

På sidan 17 står det så här,

 

"På tisdag har Kennet namnsdag och Svenska Kennethklubben framsidan har 20 års jubileum"

 

Jag tog kontakt med Kennethklubben Framsidan och fick svaret att det rör sig om ett 20-årsjubileum och inget annat.

Att fira i 20 år ansåg de bli för mycket.

 

Jag har vid tidigare tillfällen kontaktat min lokala morgontidning när språkförbistringar av detta slag uppstår. Gensvaret är allt annat än positivt i de flesta fall.

Ett annat fel är bruket av ordet "dem". Ordet används allt oftare felaktigt och inget verkar gå att göra något åt det. Ett exempel på detta:

 

"Dem har inte kommit till skott ännu."

 

Även Språkrådet har jag varit i kontakt med några gånger. Det senaste svaret från Språkrådet blev att om ett ord används tillräckligt ofta, även om det är felstavat, särskrivet eller felanvänt, kommer det till slut att accepteras som korrekt använt. Språkrådet loggar alla fel och när de uppnått en viss nivå tar de in det som korrekt.

Enligt Språkrådet beror det på att språket förändras och Språkrådet följer dessa förändringar.

 

Om någon av er önskar få ett ord godkänt av Språkrådet är rådet att se till att det används i sådan hög grad att det finns acceptans för det.

 

Sidan www.skrivihop.nu är nerlagd. De som står (stod) för sidan kämpade länge men i alltför hård motvind.

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

För att läsa ett annat språk, så bör man väl åtminstone kunna sitt eget språk väl (grammatik)?

Ni i Sverige har det lite lättare än oss finlandssvenskar. När jag gick i skolan så började vi läsa finska på trean och engelska på femman vilket betyder att man hade svenska, finska och engelska att lära sig samtidigt. För mig resulterade det i att jag är urusel på grammatik. Jag ser ganska bra när det är fel på svenska och engelska men finska grammatiken är en djungel. Sen när det kommer till subjekt och predikat och vad de heter så är jag helt ute och flyger.

Så mycket kan jag om grammatik så jag stör mig på särskrivningar och när t ex vart och dem används.

Annars är det intressant med språk :-)

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Flyfisherman

Ibland får man lust att göra som Elsa i boken Min mormor hälsar och säger förlåt. (rekommenderas liksom alla böcker av Fredrik Backman)

Elsa är sju år och har med sig en tuschpenna och ritar dit ett bindestreck där det behövs ett sådant.

En fet tuschpenna och stryka hela meningen är ibland vad jag känner för... :D

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

spinnare357

När den Ryska ubåten "Kursk" förliste, meddelade SV Radio P4, efter ett antal dagar att. "Försöken att rädda överlevande avbryts"

Inte kul att vara överlevande där,fast det fanns säkert inga överlevande efter flera veckor?

 

Samma P4 meddelade också att på våren när havsöringen får fiskas. "Kan man stå på klipporna och slänga spinnspön eller göra andra fiskesorter"

 

Låter dyrt, och undrar vad vår herre säger om detta?

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Arkiverat

Det här ämnet är nu arkiverat och är stängt för ytterligare svar.

×
×
  • Skapa nytt...