Just nu i M3-nätverket
Jump to content

flera laptop problem


theresen

Recommended Posts

hej.

 

har en laptop asus A55N, ca tre år gammal.

i höstas så formaterade jag om datorn, efter det har det mest bara varit problem med den.

jag har haft den på nästan dygnet runt sen i höstas pga olika omständigheter och jag behöver verkligen ha den på så ofta.

 

jag har problem när jag ska kolla på nåt jag laddat ner som är 1080p, då laggar bilden (tror jag det heter) så allt under det kan jag titta på utan problem. för ett par dagar sen så rasslade det till lite halvhögt i datorn och den blev alldeles tyst. ser nu att fläkten inte rör sig alls och datorn är rätt varm men det har den varit länge. och nu går det inte att titta på 720p heller.

 

fläkten har gått på högvarv ett tag nu och jag har provat för några veckor sen att göra rent från damm men kom inte så långt. dammsugade i de små gallrena på baksidan och jag öppnade en lucka på baksidan och tog försiktigt med dammsugaren men jag kom inte åt själva fläktutrymmet. där måste men ta bort en stor lucka som sitter ihop med gångjärnen till skärmen så det vågade jag inte. jag gjorde rent så gott jag kunde vid tangenterna.

 

det har varit mycket skriptfel på sistone och särskilt efter att jag tog bort min adblocker, skriptfelen blir pga reklamen tror jag fast jag har aldrig upplevt det innan.

 

jag somnar till tvserier och datorn verkade lära sig själv att när avsnittet tagit slut så börjar den om från början igen och det var ju bra men inatt så stängde datorn av sig två gånger. undertexten följer inte med när avsnittet börjar om från början igen fast det gjort det innan.

 

för rätt så några veckor sen så tappade jag datorn i golvet, 0,5m högt typ. skärmen fick sig en törn men det märks bara när man vinklar skärmen i ett visst läge, då glappar det lite.

 

på natten har jag datorn på en tunt stoppad pall och på dagarna har jag den på ett litet bord.

 

den orkar ännu mindre än innan, kan inte ha flera fönster igång och särskilt inte när jag laddar ner nåt och det har funkat innan rätt ok, vissa sidor tar mer energi än andra.

 

så... what to do?

Link to comment
Share on other sites

Lite svårt att hänga med när du i ett stycke skriver att fläkten stannat helt och i nästa stycke att fläkten "har gått på högvarv ett tag nu".

 

1. Om fläkten stannat måste det fastställas varför. Om damm som stoppar eller om fläkten är trasig. Du måste öppna datorn för att komma åt fläkten.

Du måste ha en fungerande fläkt.

 

2. Om fläkten snurrar måste du ändå öppna datorn för att rengöra riktigt.

Inte med en dammsugare utan med tryckluft.

 

Torde finnas ett gäng videor på Youtube som visar hur man öppnar en A55N.

 

3. Om det räcker med att rengöra utan att byta kylpasta så blir nästa åtgärd att inte låta datorn stå på något mjukt tyg alls.

Ställ den på en bricka eller en skärbräda och sen på favoritpallen.

Link to comment
Share on other sites

kollat youtube, fanns inte för min modell men jag kollade andra asus datorer och det är nog lite för avancerat för mig, mycket som skulle plockas bort för att komma åt fläkten.

kollat instruktionsboken men där står ingenting om att rengöra fläkten. men dom vill väl datorn ska gå i sönder så man måste köpa en ny.

hittade ett telefonnummer så jag får ringa dit och fråga hur jag ska göra.

tack ändå

Link to comment
Share on other sites

Gissar

1) på hårddiskkador: Ny hårddisk istället för den som sitter i. Lämpligen en bra SSD och installera om allt. Tex

http://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=2880218

2) på igendammad: Öppna och gör ren. Vet du inte hur man öppnar och gör ren, lämna in till nån lokal datafirma. Fråga vad det kommer kosta.

En granne med en hp bärbar fick den rengjord för 500kr i Majorna, Göteborg.

Link to comment
Share on other sites

ställde datorn på ett ugnsgaller, den är ju fortfarande varm men inte lika mycket.

Det finns kylplattor med inbyggda fläktar att ställa en varm bärbar dator på:

http://www.pricerunner.se/cl/184/Datorkylning?other_hits=461%3Akylplatta|70%3Akylplatta|287%3Akylplatta|199%3Akylplatta|x%3B%3B%3B&q=kylplatta&ref=redirect&search=kylplatta&sp=1

Men att lämna in på service är ju bättre.

Link to comment
Share on other sites

har ringt runt lite och fått ett bra pris i närheten av var jag bor, ska lämna in den imorron eller på måndag. får bara hoppas att den orka hålla igång tills dess.

Link to comment
Share on other sites

Kom gärna tillbaks efteråt och berätta om det har blivit bättre, för det är alltid intressant att få veta hur det går.

Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...

hej!
jag lämnade aldrig in datorn för jag är extremt beroende av den just nu och det skulle ta några dagar.

köpte en fläktplatta och det blev bättre vad gäller temperaturen iaf. men nu efter ett tag så börjar datorn bli varm igen trots fläktplattan så jag får ställa datorn lite snett på plattan för att fläkten ska blåsa på rätt ställe. har gjort rent fläktplattan några gånger.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.×
×
  • Create New...