Just nu i M3-nätverket
Gå till innehåll

Nästa trådlösa standard heter 802.11ad


Flyfisherman

Rekommendera Poster

NH: Vi dyker djupare i wifi-standarden 802.11ad - en trådlös autobahn
 

Med extremt högfrekventa radiovågor har 802.11ad-signaler väldigt svårt att ensa penetrera de enklaste fysiska hinder. Med andra ord blir 802.11ad en rak motorväg av data till enheter som har fri sikt till den router eller anslutningspunkt man kopplar upp sig på.

Bandbredden och kapaciteten 60 GHz-bandet är så pass hög att många datortillverkare idag väljer att använda radiobandet för att skapa trådlösa dockningsstationer för bärbara datorer, då under namnet WiGig.

 

Ja allt blir inte bara guld och gröna skogar med den högre frekvensen på 60 GHz-bandet och den teoretiska maxhastigheten blir i princip omöjlig att nå...

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Och så får man börja kolla vilka enheter man behöver byta ut, som idag inte klarar denna. ;)

Och fungera dom finns det väl ingen anledning byta ut dom !

 

Såg nått liknande i Ny Teknik. Ericcsson och Telia funderar på 5G nät. Ska jobba på 25GHz. Illustrerat med master på trottoarerna och "signallinjer" till fotgängare, bussar och bilar på gatan.

Och jag tänkte i mitt stilla sinne först: Inga signallinjer mot husen. För 25 GHz signalen går ju inte genom väggarna !

Och sedan: Vad det kommer kosta. Dagens Basstationer sitter ju på outnyttjat utrymme, på hustaken i i tätbebyggt område. (Det gör de väl?)

Och elförsörjning, Ja har fastighetsägaren el i huset så räcker den nog till för elmatningen till en vanlig Basstation.

 

För 5G, om man tänkt sig BAS stationerna på trottoarerna, Som det var ritat i Ny Teknik. Det blir kostnader det !

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Computer Sweden: Ericsson fixar gigabit-hastighet i 4G-näten – men mobilerna hänger inte med

 

Men 802.11ad är ju något annat men visst ser man direkt problematiken med dessa höghastighetsnät; i grund och botten är det radiosignaler och ju högre frekvens, ju svårare att ta sig genom och runt hinder.

Jmfr. med LV - där en tillräckligt stark signal kan gå runt hela jorden om dom atmosfäriska förhållandena är dom rätta (signalen studsar ju upp och ned)..

 

Dom gamla NMT näten hade ju betydligt längre avstånd mellan masterna och högre sändareffekt på telefoner och basstationer och i takt med 2G, 3G, 4G osv så får signalen allt svårare att ta sig fram till mottagaren och masterna/sändarna måste i princip sitta så det är fri sikt emellan.

 

Lite kuriosa och OT: jag hade en gång i tiden en Ericsson Hotline 450MHz tjänstetelefon med sändareffekt på 15W! vid fast montering i bilen eller man hade den inkopplad på elnätet och 7,5W när man bar den med sig och den körde på batteriet, dessutom en rejäl antenn. Vilken ofantlig räckvidd det var, spelade sällan någon roll om det var kuperad terräng, byggnader eller avstånd.

Samt lite svensk historia om dom första mobilnäten. http://www.nyteknik.se/nyheter/it_telekom/mobiltele/article248211.ece

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Arkiverat

Det här ämnet är nu arkiverat och är stängt för ytterligare svar.

×
×
  • Skapa nytt...