Just nu i M3-nätverket
Gå till innehåll
torgnyb

Nya appar

Rekommendera Poster

Många nya Android-appar fungerar bara med senaste versionen av Android. Om man har en lite äldre telefon (själv har jag Android 4.0.4) så är man utesluten. Är det svårt att göra appar bakåtkompatibla eller beror det på ren slöhet att de inte är det?

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Beror på hur bakåtkompatibelt du vill ha det. Vissa versioner av andriod gör större avsteg än andra. Så något som var ganska trivialt mellan två versioner kan vara bökigare mellan två andra.

 

Så det är nog både och som är det korrekta svaret på din fråga.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

För varje ny Androiversion så introduceras nya funktioner. Om en app är bakåtkompatibel eller inte beror på hur nya funktioner man använder. Använder man inga funktioner som är nyare än 4.0.4, ja då går den att köra i 4.0.4.

 

Vill man använda funktioner som lanserades i 4.2, så hamnar ju ribban där automatiskt om man inte gör något extra. Men vill man göra så att appen ändå fungerar i 4.0.4, ja då behöver man ju fixa kod som skapar samma funktionalitet bara genom att använda äldre kod som finns i 4.0.4. Man kan göra det på tre olika sätt:

 

1. Man skriver koden själv (tidskrävande och det kommer kanske inte ens att funka likadant som i den nyare Androidversionen).

 

2. Man googlar efter om någon annan redan skrivit kod för det och delar med sig av den.

 

3. Man har sådan tur att Google själva har skrivit kod för det som man kan använda (ibland gör de det, så kallad bakåtkompatibilitetskod eller support libraries).

 

Om appen är ett hobbyprojekt så kanske man kan tala om lathet, för det tar ju helt klart mer tid att göra en app som funkar i äldre versioner.

 

Är det en kommersiell app så blir det ju en avvägning mellan tidsinsatsen och hur många fler kunder man väntas få.

 

I nuläget brukar jag lägga mig på version 4.0.3 som lägst och använda Googles support libraries för att få in nyare funktionalitet. Jag har ännu inte hamnat i det läget att jag vill använda någon nyare funktion som Google inte har tagit fram bakåtkompatibilitet, men hamnar jag där kommer jag troligen att höja ribban till 4.1.

 

Enligt statistiken för mina appar är det 3% av användarna som kör version 4.0.3 eller 4.0.4.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Skapa ett konto eller logga in för att kommentera

Du måste vara medlem för att kunna kommentera

Skapa ett konto

Skapa ett nytt konto på vårt forum. Det är lätt!

Registrera ett nytt konto

Logga in

Redan medlem? Logga in här.

Logga in nu×
×
  • Skapa nytt...