Just nu i M3-nätverket
Gå till innehåll
DePhaz

Diskfel?

Rekommendera Poster

DePhaz

Hej.

 

Kanske är det jag som är lite nervöst lagd men jag frågar ändå.

 

Gick in i Diskkontroll på min Ubuntu dator och under fliken "Attribut -Frekvens av läsfel" får jag värdet 1 (tröskelvärde 51). Texten säger att "ett värde högre än noll indikerar antingen ett fel med diskens yta eller med läs/skriv huvudena". Håller jag pekaren över texten kommer en "förklaring" upp som låter ännu värre. "Typ: Fel är ett tecken på ett överhängande disk fel (Pre Fail)". Den övergripande bedömningen är dock att disken mår bra. Det finns inga trasiga sektorer och självtestet (kort) var OK.

 

Så bör jag vara orolig för detta? 

 

(Denna hårddisk är bara några år gammal. Den förra hade 192 sektorfel och fungerade ändå). 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
Cecilia

Hej!

 

Om du är orolig testa hårddisken med det testprogram som tillverkaren av den har på sin webbplats. Om du inte vet vilken tillverkare det är av hårddisken så kan man ofta få fram det genom att titta i BIOS, där brukar det stå åtminstone ett artikelnummer för hårddisken som man kan googla på för att få fram tillverkaren.
Det är oftare lättare att gå via sidan http://www.tacktech.com/display.cfm?ttid=287 för att hitta testprogrammet än att leta på tillverkarens webbplats.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
DePhaz

Kikade både på länken och på tillverkaren (Western Digitals) web plats men fann inget matnyttigt. Alla program verkar vara skrivna för Windows och inte Linux.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
Cecilia

Pröva med "Data Lifeguard Diagnostic for DOS": http://support.wdc.com/downloads.aspx?DL
Där jag först valde WD Caviar Blue (det är samma program oavsett vilken intern hårddisk man har verkar det som).

Det är ett program som man lägger på ett USB-minne som man startar datorn från.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
DePhaz

Har tyvärr inte hunnit titta på det ännu. Fick ta mig an min windows dator i helgen men det gick ju inte så bra. Nå, tänkte bara meddela att min dator skrämde mig rejält i går kväll. Skulle bara stänga av den (som i 9 fall av 10 med text istället för avslutnings skärmrn) och skärmen visade ett meddelande om D-hub eller liknande. Den kan göra så men tyckte det var konstigt att det skedde nu så jag startade upp igen och fick meddelandet: Out of disk. Stängde av med knappen men efter det här fungerade allt som vanligt. (gjorde 3 uppstarter/ avstängningar). Googlade nu på morgonen och fick veta att det kunde vara något fel med Grub. Har säkert inget att göra med mitt disk problem men ville bara nämna det här.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Skapa ett konto eller logga in för att kommentera

Du måste vara medlem för att kunna kommentera

Skapa ett konto

Skapa ett nytt konto på vårt forum. Det är lätt!

Registrera ett nytt konto

Logga in

Redan medlem? Logga in här.

Logga in nu×
×
  • Skapa nytt...