Just nu i M3-nätverket
Gå till innehåll

Virtual Reality (VR) Basics


Flyfisherman

Rekommendera Poster

Virtual Reality (VR) och grunderna i virtuell verklighet, med tester och erfarenheter.

Artikeln från Tom's Hardware är visserligen på engelska, men den ger en bra inblick och grundläggande förståelse till sk. virtuell verklighet.

 

http://www.tomshardware.co.uk/virtual-reality-basics,review-33330.html

 

Join us as we take a quick look at the most prominent players, technologies and terminology in the modern world of virtual reality.

 

Sen av en slump ramlade jag på en svensk sida: VR Sverige

 

Spännande tider som väntar med allt nytt som kommer och VR som visserligen funnits i mer än 10-15 år (minst) i mer eller mindre bra tappningar, har kraftigt förbättrats också.

Dess användningsområden rör egentligen allt från sjukvård, forskning, rymd, CAD - att se sitt inredda och nybyggda hem innan man bestämmer sig, etc. till spel, ett stort spann m.a.o.

Mvh

Redigerad av Flyfisherman
Lagt till första raden
  • Gilla 1
Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
  • 2 months later...
  • 6 months later...

Kan man använda VR-glasögon om man bär glasögon?

Enligt min bror som har ett HTC Vive headset så ska det gå. Men om det är att lita på vet jag inte då han inte har glasögon.

Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
Postad (redigerade)

HTC Vive finns på Elgiganten (svindyra) och där kanske du kunde få prova dom så dom passar med glasögon?

Men annars har jag svårt att se varför man inte skulle ha stöd för glasögon, trots allt är det väldigt många som bär glasögon.

http://www.elgiganten.se/product/spel-konsoler/tillbehor-pc-gaming/HTCVIVE/htc-vive-vr-glasogon-svart

http://www.elgiganten.se/cms/htc-vive-virtual-reality/htc-vive-upplev-akta-virtual-reality/

Test http://m3.idg.se/2.1022/1.647212/htc-vive-vr-headset/sida/1/forsta-intryck-sladdtrassel

 

Själv kommer jag nog att vänta tills tekniken gjort dom lite lättare, mer trådlösa och framför allt billigare och inte minst att det finns fler applikationer - program och spel för VR.

http://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=3471133

 

För att testa att ens dator klarar av kraven för VR så har Steam en gratis applikation http://store.steampowered.com/app/323910/?l=swedish

På min dator med följande specifikationer fick jag 7,4 poäng (VR-Redo Grön):

Asus Z-97 Deluxe moderkort

CPU: Intel core i7 4790K @4,6GHz OC

Minne: G-Skill 16GB 2133MHz Cl11
Grafik: ASUS Radeon R9 290 4GB OC

Grafikdrivrutin: AMD Radeon Software Crimson 16.7.2

Windows 10 - 64 bit

 

post-73434-0-01764900-1469441425_thumb.png

post-73434-0-83806200-1469441425_thumb.png

 

Och här syns belastningarna: på GPU är det max men på CPU är det inte mycket utom på fjärde kärnan som når upp till 43%

Varmt i rummet i dag också, syns på temperaturerna.

post-73434-0-61821600-1469441425.png  

 

Se också denna Eforum tråd ang. VR test och vad som krävs: //eforum.idg.se/topic/351432-vr-och-3d-grafik-klassificering-och-demo/

där jag fick något lägre poängmen fortfarande helt OK, men i senaste testen ovan hade jag utökat grafikkortets fabriksöverklockning med asus GPU Tweak till den nivå när jag spelar faktiskt: (GPU: 1080MHz, GPU spänning mV 1262, Memory clock 5200MHz) samt kör med nyare grafikdrivrutin.

Redigerad av Flyfisherman
Lagt till Eforum länk på slutet
Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Enligt min bror som har ett HTC Vive headset så ska det gå. Men om det är att lita på vet jag inte då han inte har glasögon.

Hej,

Hur upplever din bror att HTC Vive fungerar? Vore intressant att höra, särskilt om han upplever vikten som ett problem vid längre sessioner?

Se också M3:s test i mitt tidigare inlägg ovan.

 

Själv har jag lutat mer och mer åt just HTC Vive före Oculus Rift

M3 - http://m3.idg.se/2.1022/1.651467/oculus-rift-guide/sida/1/sida-1-oculus-rift

Oculus Rift https://www3.oculus.com/en-us/rift/ är förvisso bra mycket billigare, men fortfarande bortåt 6000:- jämfört med HTC Vive på en bra bit över 9000:-

Test Oculus Rift: techradar http://www.techradar.com/reviews/gaming/gaming-accessories/oculus-rift-1123963/review

"Can cause nausea = illamående"

 

Prisjakt har listat några fler varianter och tillverkare: http://www.prisjakt.nu/konsument/forsta-exemplaret-av-oculus-rift-har-levererats/

Dock ej läst på om tester på dessa, men prislapparna på dom andra tillverkarna är betydligt lägre och då får man vad man betalar för.

Mvh

Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Jag har provat den själv vid några tillfällen och den sitter jättebra på huvudet. Det enda bekymret jag upplevde egentligen är att man blir svettig i ansiktet för det är dålig ventilation i den.

 

Vi har även satt den på brorsbarnen som är 12 och 8, även dom tyckte den satt bra och klagade inte över någon vikt eller så. Man får se till att anpassa storleken med spännena så den sitter bra på huvudet bara.

 

Sen är folk antagligen mer eller mindre känsliga för vissa saker. Brorsan klagade på åksjuka när han spelade bilspel, men jag märkte ingenting av det när jag provade. Men så kan jag inte se 3d korrekt då jag bara fokuserar med ett öga i taget. Jag ser inte 3d på bio eller 3ds eller vr-headset. Jag tror jag upplever en viss parallax-effekt där saker är smått förskjutna så i ett spel missade jag hela tiden medans de andra som kan se 3d träffade rätt hela tiden.

  • Gilla 1
Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
Postad (redigerade)

Kan det vara så att du behöver någon typ av korrigerande linser/glasögon för detta, har du varit till optikern?

Intressant att höra alltihop i vart fall.

 

Ang. illamående eller liknande, så har jag för mig att man skall kunna ändra i inställningarna och det kanske kräver lite värre hårdvara på grafiken för att få det lilla extra, eller så är det tvärtom att man måste sänka på inställningarna för att slippa illamåendet?

Kommer inte ihåg vad, men Tom's hardware har skrivit lite om detta och just Oculus Rift skall visst ha ännu mer problem med detta, men återigen så är det nog så att det är personliga saker och om inte samma testpersoner gjort testerna för båda headseten så kan det nog bli lite fel. Man upplever helt enkelt saker olika.

 

Med tanke på prislappen så borde man få testa detta fullt ut, kanske i butik innan man bestämmer sig istället för att förlita sig på andras erfarenheter - förutom dom rent tekniska aspekterna, men det lär väl inte gå?

Mvh

 

Ps. Hittade detta om illamående i VR - orsak och verkan Wikipedia: https://en.wikipedia.org/wiki/Virtual_reality_sickness

Rift info Oculus:  Some people have motion sickness with Oculus Rift and HTC Vive, some people don’t. I’ll give you 11 different techniques to help you combat nausea.

gizmag: Restricting field of view to reduce motion sickness in VR

Redigerad av Flyfisherman
Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
Postad (redigerade)

Fortsätter på föregående ang. VR nausea=illamående, åksjuka kan det väl närmast liknas vid.

techradar review 7 days ago: HTC Vive wins the first battle in the VR war - Section three: Motion sickness, extended use and VR's future use

I detta "Motion sickness and building a tolerance to VR" den biten var väldigt intressant.

Mvh

 

Ps. för mig är det extra intressant hur man kan komma undan detta, eftersom jag alltid haft lite anlag för åksjuka i bil. tex. om jag åker och läser en tidning, tittar på en display eller liknande så kan jag bli regelrätt dålig, men så fort jag lyfter blicken och ser vägen eller terrängen runtikring - inga problem.

Det intressantaste är att jag har absolut inga problem att sova i en bil när jag åker.

Så det som står i inläggen ovan i länkarna ang. VR illamående vilket kan liknas vid åksjuka är för mig högst intressant och så kan det vara för många andra också, även om ni kanske saknar problem med åksjuka i en bil när man åker och inte ser vägen.

 

Det är fritt fram att fylla på i tråden om egna erfarenheter om VR och inte minst ev. illamående, men tala gärna om vilken hårdvara, program och inställningar ni använder.

:)

Redigerad av Flyfisherman
Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Kan det vara så att du behöver någon typ av korrigerande linser/glasögon för detta, har du varit till optikern?

Intressant att höra alltihop i vart fall.

Höll på massor med sånt när jag var liten, med glasögon och lapp för ögat och grejjer. Och en ögonkirurg har sagt att det finns inget att göra. Bara acceptera.
Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Skapa ett konto eller logga in för att kommentera

Du måste vara medlem för att kunna kommentera

Skapa ett konto

Skapa ett nytt konto på vårt forum. Det är lätt!

Registrera ett nytt konto

Logga in

Redan medlem? Logga in här.

Logga in nu


×
×
  • Skapa nytt...