Just nu i M3-nätverket
Jump to content

Flera frågor om nyinstallerat Windows 10


K Olagus

Recommended Posts

Hej!

 

Så har jag flyttat mig i eforum från 8.1 till 10. Har lite frågor:

 

1. Stämmer det att man inte längre själv kan bestämma hur/vad/när Windows Update skall installera uppdateringar? Enligt HP-support är det så. I mitt Windows 7 (och även den korta period jag hade 8.1, så kunde jag bestämma vilka uppdateringar jag ville ha och hade alltså inställningen "meddela mig, men låt mig bestämma"). Är det verkligen inget man kan ändra här i Windows 10?

 

2. Hur kan jag göra mig av med appar och program jag inte vill ha? Som jag förstår, så skulle man kunna högerklicka på apparna i startmenyn och avinstallera. Det tycks inte kunna gå. Trots att valmöjligheten finns. I vissa fall länkas jag direkt till Kontrollpanelens "Program" och då förstår jag ingenting, för jag får ingen vink om var jag skall trycka. (Det gäller mest diverse spel som jag inte alls är intresserad av. Men även annat - i mitt tycke - krafs, som nyheter, väder mm.)

 

3. Jag lyckades göra registerhacket så att jag slipper logga in med lösenord i min dator. Det fungerade första gången. Andra gången ville den ha lösenord. Idag ville den inte ha det. Vad bestämmer hur det blir?

 

4. Jag kan nu koppla upp mig med kabel utan lösenordskrav, men wifi kräver det också ibland. Kan det vara så att jag måste "lära" systemet att förstå mina vanor?

 

5. Lite som föregående fråga, fast något helt annat: Jag är van vid en sorts skrivbordsmiljö i W7 och försöker nu återskapa den i W10. Således har jag genvägar till program på skrivbordet ordnade så att de passar mig. De ligger i utefter skrivbordets kanter och inte i mitten där jag vill ha det tomt. Men vid vissa inloggningar så har genvägarna lagt sig till vänster på skrivbordet. Trots att jag har exakt samma inställningar för hur de ska ligga på skrivbordet som i W7. Finns det något knep att tvinga W10 att förstå hur jag vill ha det eller är det en lång inlärningsprocess som gäller? Ganska trött på att börja med att flytta genvägarna tillbaka till sina rätta platser.

 

6. I nya webbläsaren dras jag med irriterande "feeds". Hur blir jag av med dem? Skulle vilja ha en helt tom sida utan rörliga annonser o.dyl.

 

I övrigt tycks W10 vara snyggt avskalat och jag har ännu inte stött på några allvarligare problem likt de jag hade med W8.1.

 

K Olagus

Link to comment
Share on other sites

Flyfisherman

1. ja - till viss del. Det beror på vilken version du har: Windows 10 Home eller Windows 10 Pro.

Windows 10 Home kan vi glömma direkt, där finns inte nåt att göra.

 

Men även i Windows 10 Pro finns det begränsningar som att man kan inte stoppa en säkerhetsuppdatering och i övrigt går det i dagsläget bara att skjuta upp vissa övriga uppdateringar

Se denna Eforum tråd hur man ställer in dom få valmöjligheter man har i Pro: Schemalägg omstart efter Windows update installation

 

I ingen av utgåvorna kan man välja vilka uppdateringar man vill installera - i dagsläget.

 

2. Vanliga program avinstalleras precis som tidigare via Kontrollpanelen.

Du högerklickar på Start > Kontrollpanelen > Program

 

För Windows Store appar så klickar du Start >  längst ned till vänster klickar du Alla appar > en lista kommer upp.

Nu är det så att i denna lista visas inte enbart Windows Store apparna utan precis alla installerade program, men du högerklickar bara på en sådan app och väljer avinstallera. Pang - borta.

Detta är den enklaste vägen.

 

Om någon app inte avinstalleras på detta sättet och istället vill använda Kontrollpanelen > Program så beror det på att det är just ett sådant program som är installerat på gamla sättet.

 

Så svaret är att samma väg egentligen kan användas i båda fallen att högerklicka på en app eller ett program och där välja avinstallera.

Den ena vägen leder en automatiskt till kontrollpanelen > Program och den andra vägen tar bort appen direkt.

 

Men alla Windows store appar som man antingen köpt eller fått gratis är man alltid ägare till, så skulle man ångra sig så går man bara in på Windows Store och installerar om den igen. Det förutsätter att man loggar på eller redan är påloggad med sitt rätta Windows konto, till vilket alla ens appar är knutna. [Kan någon bekräfta detta?]

 

3. Jag avråder å det starkaste att hålla på med sk. registerhack.

Se detta istället: Guide - Logga in i Windows automatiskt utan att ange lösenord

 

Tyvärr inga svar på dessa.

4. -

5. -

6. -

 

Se denna tråd, kanske kan du få lite Windows 10 Tips & Trix

:)

 

[Edit] Se röd text.

Link to comment
Share on other sites

Hej!

Angående punkt 1: skall kolla detta, sitter med en smartphone och kan inte göra något i några av mina laptopar just nu då jag gör image på båda.

2. Gör ett försök att summera vad jag uppfattade: Man kan alltså själv enkelt avinstallera appar genom högerklick avinstallera. Är det fråga om installerade spel som verkar ligga som program i kontrollpanelen, så kan jag gå till Windows Store och därifrån avinstallera?

3. Precis denna guide följde jag för att slippa lösenordsinloggning. Någon kallade det registerhack, jag vet inte.

Resten får jag försöka reda ut själv om ingen har svar på de frågorna. Skall noga studera alla guider jag fått tips om! Tack för hjälpen så länge!

K Olagus

Link to comment
Share on other sites

6. Gamla vanliga Internet Explorer finns fortfarande kvar, och förstås möjligheten att installera någon annan webbläsare som man gillar.

Link to comment
Share on other sites

1.Jag har Windows 10 Home, men det går att schemalägga omstart eller starta om direkt, vilket som. Detta upptäckte jag nu. Däremot alltså inte möjligheter att välja vad som kommer in. Det är inte så bra tycker jag, eftersom det väldigt ofta kommer drivrutiner - t.ex. till grafikkortet. Sådana drivrutiner vill jag hämta direkt från grafikkortstillverkaren.

2. Det där med appar och program och avinstallationer:
Nej, detta är svårt. En hel del spel ligger på startmenyn. När jag högerklickar>avinstallera, så skickas jag till kontrollpanelen, men inte till något specifikt program, så jag har inte en susning vad jag skall avinstallera! Gissar att det finns en eller kanske två "leverantörer" till dessa spel, men vilka? De ligger dels under "GAMES" och dels under "SPEL" eftersom jag tycks ha fått en svengelsk version av operativet. (Först var den engelsk, men det gick ju att ändra till svensk - om än inte fullt ut visade det sig!).

NY FRÅGA: Ganska många program öppnas vid starten. Många av dem, t.ex. Skype och Spotify anser jag inte behöver autostarta. Jag gick till SYSTEMKONFIGURATION av gammal vana för att bocka ur de program jag inte anser behöver autostarta, men hänvisades till AKTIVITETSHANTERAREN därifrån. Här fattar jag noll! Hur ställa in där vad som skall autostarta/inte autostarta? Bifogar skärmdump.

 

K Olagus

post-62800-0-70302600-1440958954_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Logga in utan lösen. Mitt tips är att aktivera logga in med pin-kod. Mycket smidigt måste jag medge, med numpad på tangentbordet ivartfall.

 

Uppdateringar, bara att acceptera att du kan inte hindra dem. Du kan skjuta upp dem tillfälligt, någon dag, på home-licens.

 

Program på startmenyn, den högra delen, resten från Win8s pekskärm. Du kan högerklicka och ta bort dem från startmenyn enkelt. Flera av dessa ikoner som finns där från början tror jag länkar till program som är del av Windows, som inte går att avinstallera men du kan dölja/slippa se dem enkelt.

En del är bara småprogram som, när du klickar på dem, tar dig till store för att hämta hem/aktivera hela programmet/funktionen.

 

 

5: Placering av program. Nyttja annars vad Win10 kan ge

a) Aktivitetsfältet, fäst vanliga program där. De du ofta har öppna ändå.

b ) Placera program i den levande panelen, resten från Win8s pekskärm kallas visst det.

Att ikoner hoppar runt på skrivbordet, ansluter du möjligen datorn till olika skärmar? Olika storlek på dessa?

 

Autostart. I aktivitetshanteraren kan du blockera en del. Annars får du gå till programmet i fråga, som Spotify, och säga till det att inte autostarta.

Link to comment
Share on other sites

Cecilia:

Det går inte att tala om att jag inte vill ha drivrutiner installerade via WU,

Länken du pekar på verkar vara för Windows 8/8.1.

 

Monshi:

Har istället valt att ställa in logga in i datorn med lokalt konto. Fick då skapa ett användarnamn och lösenord. Sen omstart och sen kunde jag göra i stort sett samma manöver jag tidigare fått tips om här, nämligen att via kommandotolken inaktivera lösenord vid inloggning i datorn. Det var då netplwiz som skulle skrivas in. Då kom jag till samma ställe som förra gången och såg till att bocka av lösenord vid inloggning. Startade om och det fungerade.

 

Windows Update - här finns bara två val: "Automatiskt" eller "Meddela mig om automatisk omstart krävs". Valet självklart; Meddela mig! Så kanske jag har en rimlig chans att spara vad som pågår före omstart! Ett otyg!

 

Avinstallation av "skräp-appar/program", inte självklart enkelt. Somliga lät sig avinstalleras genom högerklick>avinstallera (även om jag såg dem på andra ställen i datorn - minns inte riktigt var nu), andra pekar som sagt på Kontrollpanelens "Lägg till och ta bort program", men det hade ju varit fiffigt om man i samma veva fick veta vilket program som ska avinstalleras. Men det kanske är som du säger, integrerat i Windows på ett så raffinerat sätt att användaren tvingas behålla skräpet!

Via "Store" kunde jag inte göra något. Fann inget som tydde på att de "visste" vad jag hade i min dator.

 

Njae, jag nyttjar det som är bra med Windows 10, det andra försöker jag ändra - om det låter sig göras. Jag upplever distraktion om jag har en massa ikoner därnere i aktivitetsfältet. "Levande panelen" är, antar jag den som ligger bredvid startmenyn? Håller på att organisera där så att bara sådant jag behöver ligger där. Men poängen är faktiskt att jag vill ha mina genvägar på skrivbordet som tidigare. Minns att jag fick kämpa ett tag med Windows 7, för att få det att "förstå" hur jag ville ha det. Kanske kan jag lyckas nu med....Har ingen extra skärm jag ansluter, så det är knappast därför. Kanske har det lugnat ner sig lite. Kan ju bero på att konfigurationen snart är klar och finputsen återstår.

 

Har hittat hur jag gör med "Autostart". I Aktivitetshanteraren kan man faktiskt högerklicka på de aktuella programmen och inaktivera/aktivera autostart. Så var den saken löst! Men jag har talat om för vissa program vad de får och inte får också.

 

MER:

Trodde i min enfald att man skickade med ett någorlunda stabilt Internet Explorer i W10. Så icke. Det fortsätter krascha och gör det vid de mest olämpliga tillfällen. Som när man är inloggad någonstans t.ex. Är ännu inte riktigt bekväm med

Edge. Tycker det är krångligt att få fram det man vill ha i menyn till höger. IE har ju allt i menyn synligt, vilket jag tycker är en fördel.

 

"Tips & Tricks" har jag inte kunnat komma åt. Vissa länkar tycks vara brutna.

 

K Olagus

 

 

 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

I inlägg 6 pekar länken på en sida som handlar om hur man inaktiverar program i Aktivitetshanteraren i Windows 10.

winsupersite.com/windows-10/windows-10-tip-control-which-apps-and-services-run-startup

 

 

Stoppa drivrutiner från att installeras:

 

To access this option, open the Control Panel by right-clicking the Start button and selecting Control Panel. Navigate to System and Security > System > Advanced system settings. Click the Hardware tab, click Device Installation Settings, and select the “No, let me choose what to do option. Select “Never install driver software from Windows Update.”

http://www.howtogeek.com/223864/how-to-uninstall-and-block-updates-and-drivers-on-windows-10/

 

 

Nog brukar Internet Explorer vara stabil även i Windows 10.

I så fall kan det vara något problem i webbläsaren och någon av dessa åtgärder brukar lösa nästan alla sådana problem: Blir den bättre av att du återställer inställningarna i Internet Explorer enligt artikeln http://windows.microsoft.com/sv-se/internet-explorer/reset-ie-settings.

 

 

Tråden Tips & Tricks är en av de fastnålade trådarna i forumet för Windows 10: //eforum.idg.se/forum/185-windows-10/

eforum.idg.se/forum/185-windows-10/

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Hej!

 

Har nu haft W10 inne på min HP- laptop en tid. Inget har blivit bättre, snarare sämre. Fler och fler buggar.

 

1/ Kontakt med HP som inte kunde hjälpa så mycket eftersom de inte ens hade W10 på sina datorer. De hänvisade till Microsoft som lovat att ge support initialt p.g.a. alla problem.

 

2/ Kontaktade Microsoft support som bekräftade fel och problem såsom Windows Update,

Internet Explorer som kraschar, skärmsläckare som sätts ur spel efter omstart, språkproblem i systemet, svårigheter avinstallera program och appar man ej önskar ha mm. Jag erbjöds att få hjälp med en s.k. ren installation av W10 genom att Microsoftsupporten tar kontroll över datorn. Då bad jag att få återkomma, för det kändes inte riktigt bra.

 

3/ Nu har även Edge kraschat ett par gånger. Datorn lämnar felmeddelande som jag inte hinner uppfatta och startar om.

 

Jag tänker nu kontakta HP support imorgon för att höra om jag kan få tillbaka några av de riktigt bra programmen de hade lagt in. Därefter kontakta Microsoft och fråga hur jag gör en ren installation. För angående detta har jag sett många frågetecken och diskussioner. Även på Microsofts egen sida.

Jag har laddat ner W10 och bränt på en dvd som en iso-fil. Jag har via programmet SPECCY hittat en produktnyckel. Men sen vågar jag inte mer efter att ha blivit tipsad om följande resonemang från Microsofts sida (länkar hit:

https://l.facebook.com/l.php?u=http%3A%2F%2Fanswers.microsoft.com%2Fen-us%2Fwindows%2Fforum%2Fwindows_10-win_upgrade%2Ffree-upgrade-to-windows-10%2Fa1906d5c-2183-4064-af8e-e6650c15d96d%3Fauth%3D1&h=UAQHaEW8J

 

och hit:

http://answers.microsoft.com/en-us/windows/forum/windows_10-win_upgrade/free-upgrade-to-windows-10/a1906d5c-2183-4064-af8e-e6650c15d96d?auth=1)

 

" Q: Can I clean install (i.e. boot from media and install) Windows 10 on my Windows 7 or Windows 8.x device and still take advantage of the free upgrade offer?

A: No. Clean installs of Windows 10 on a Windows 7 or Windows 8.x device via booting from media are not considered “upgrades”, so the free upgrade offer will not apply. For your Windows 10 installation to be considered an upgrade, you must start installation of Windows 10 while booted in Windows 7 or Windows 8.x

If you attempt to clean install Windows 10 on a device that hasn’t taken advantage of the free upgrade offer and successfully activated Windows 10 online before, you will be prompted to enter a Windows 10 product key to continue installing Windows 10.

 

 Vad​ ska man tro?

K Olagus

Link to comment
Share on other sites

If you attempt to clean install Windows 10 on a device that hasn’t taken advantage of the free upgrade offer and successfully activated Windows 10 online before, you will be prompted to enter a Windows 10 product key to continue installing Windows 10.

Det gäller inte dej. Du har ju redan installerat Windows 10 genom gratisuppgraderingen då kan man göra en Clean Install utan att ange licenskod.

 

LARSAS

Link to comment
Share on other sites

Jag har laddat ner W10 och bränt på en dvd som en iso-fil. Jag har via programmet SPECCY hittat en produktnyckel.

Produktnyckeln är ointressant eftersom den är samma i alla gratisuppdaterade Windows 10 av samma typ (Home, Pro etc). Det är viktigt att inte ange någon produktnyckel i samband med ominstallationen. Det är datorns (moderkortets) hårdvaru-id som används för att aktivera Windows 10 i detta fall och det görs automatiskt.

 

När det gäller ren installation se //eforum.idg.se/topic/349522-windows-10-ren-installation-min-erfarenhet/

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.×
×
  • Create New...