Just nu i M3-nätverket
Jump to content

Två partioner


Lars-Erik.j

Recommended Posts

Lars-Erik.j

Hej,

Jag har köpt en Asus laptop R553LN-X0516H som har hårddisken uppdelad i två partioner C och D.

Vad är vitsen med detta? När jag förde över innehållet i den gamla datorn till den nya med hjälp av Windows filöverföring så lades allt innehållet på C med påföljd att den är nästan full. Har jag gjort fel? Kan man föra över dokument, bilder osv till D och hur gör jag för att genvägarna skall hitta vad jag söker där eftersom de nu är inställda att söka på C? Finns det någon dokumentation eller instruktion som visar hur man skall hantera det här. Går det att ändra partionerna så att C blir större och D minskas motsvarande.

Det kan var en fördel att ha operativsystem och program på C och övriga dokument, bilder osv på D.    

 

Hälsningar

 

Lars-Erik

Link to comment
Share on other sites

Det verkar ganska vanligt att datortillverkare sätter upp både c- och d-disk på nya datorer. Men är du säker på att det är olika partitioner och inte olika diskar?

 

Jag tror du kan flytta dina normala kataloger som Dokument, Bilder och så genom att högerklicka på den i navigationsträdet till vänster i utforskaren, välja egenskaper och där borde det finnas en flik som heter Plats. Där ska det finnas möjlighet att flytta katalogen om jag minns rätt. Jag är dock osäker på om Windows kommer flytta filerna till nya platsen per automatik.

 

Om det är två partitioner så kan du öka c-partitionen om du vill. Det enklaste sättet att göra det på är att ta bort d-partitionen och sen öka c. Man kan göra det i steg, men att göra det på en gång är enklast.

 

På min engelska dator så heter verktyget Disk Management, men jag är osäker på vad det heter om du har en svensk version av Windows.

Link to comment
Share on other sites

Det inbyggda programmet för diskhantering heter Diskhanteraren och finns i mappen Administrationsverktyg i Kontrollpanelen.

Link to comment
Share on other sites

Lars-Erik.j

Hej Stormuffin ochFlitig,

 

Bifogar en skärmdump som visar hårddisken. Betyder det att det är en disk med två partioner. Om så är fallet var ligger recovery partionen? Ligger den på C eller D?

Om detta stämmer kan jag då minska D och lämna ca 30 Gb kvar för att säkerställa att  inte återställningsdelen försvinner. Kan jag därefter utöka C motsvarande som D minskats.

 

Lars-Erik

post-127761-0-08656600-1432747442_thumb.png

Link to comment
Share on other sites

Du har 2 synliga partitioner och 3 dolda vilket ger 5 sammanlagt.

Om så är fallet var ligger recovery partionen

De 2 partitioner som heter något med återställning är recovery-partitionerna och är dolda och saknar därför enhetsbokstav och ligger varken på C eller D. Du kan ändra storleken på C och D utan att återställningspartitionerna påverkas.

 

Bränn ut återställningsskivor om du inte redan gjort det.

 

Varför inte bara flytta Dokument, Bild och Video-mapparna till D som beskrivs i inlägg 2. Det är hur enkelt som helst att göra. Man får en fråga om man vill flytta alla filerna som ligger i ursprungsmappen till den nya platsen.

 

Själv lagrar jag ingenting i dessa mappar eftersom jag anser det helt orimligt system att lagra t.ex dokument i en mapp och bilder i en annan. Jag kanske vill ha både dokument, bilder och video i samma mapp.

Link to comment
Share on other sites

Flyfisherman

Recovery partitionen är den som heter Återställnings-partition som nr. 2 i din bild och är på 900MB.

Den har ingen egen enhetsbokstav, ej heller den första partitionen som är en typ av startpartition.

 

Sedan är din disk skapad med en C och en D-partition. C ä'r där Windows och alla dina program samt din hemma katalog finns, D är normalt tom från fabrik.

 

Anledningen är att du skall kunna ha dina egna filer tex. bilder, filmer, musik och allehanda utrymmeskrävande och sånt du vill ha kvar på D-partitionen, för om det skulle bli så att datorn måste återställas till levrensskick genom att använda återställningspartitionen (Recovery partition) så kommer allting på C att försvinna, medan D skall lämnas intakt.

 

Hade det varit min dator så hade jag inte slagit ihop D med C, alltså inte utökat C och tagit bort D, utan jag hade istället flyttat hemma mappen till D.

Dvs. Mina dokument, Mina bilder, etc. och sparat allt annat viktigt på D - givetvis skall man fortfarande ta backup.

 

I Windows 8.1 ser det ut så här tex. när man öppnar "Den här datorn" engelsk respektive svensk version.

KlmnpJ3.pngpost-73434-0-63422100-1432749214.png

 

Då måste man börja med att ställa sig på D-enheten och där skapa motsvarande mappar (kataloger) ex. Bilder, Dokument, Filmer, Hämtade filer etc.

 

Börja med att skapa en mapp som du kan kalla vad du vill tex. Win8_Dok direkt under roten på D

 

Gör man inte så och ändå flyttar dessa mappar till D kommer allting att lägga sig i roten på D och det blir en enda röra av alltihopa och det kommer inte att fungera särskilt bra.

 

Sedan öppnar du filhanteraren (Utforskaren) och högerklickar på vald mapp (katalog) du vill flytta tex. Dokument och väljer Egenskaper > fliken Plats > knappen Flytta > välj motsvarande mappnamn du nyss skapat > svara på frågan om du vill flytta alla filer => på måldisken D kommer du nu att se en ny mapp Dokument.

Men det är bara ett visningsnamn, den underliggande mappen kommer fortfarande att heta det namn man gav den i det här fallet Win8_Dok

 

Nu kommer allting du sparar i Dokument hamna där i den nya mappen på D

Repetera dessa steg för övriga mappar du vill flytta till D

http://www.tomshardware.co.uk/faq/id-2024314/redirect-folders-drives-windows.html

 

Ps. Missade Tunes svar när jag fick telefon samtidigt som jag skrev inlägget. Ds.

Link to comment
Share on other sites

Eftersom 186 GB, som C:, är väldigt stort om man bara ska ha Windows och installerade program där (min C: är på 97 GB och har 23 GB ledigt efter 2-3 år) kan det kanske vara bra att börja med att krympa C: till en lämplig storlek. Det innebär att det blir ett mindre tomt utrymme mellan C: och D:. Därefter tar man bort D: så man får ett stort tomt utrymme på disken och i det tomma utrymmet gör man en ny större D:-partition.

Link to comment
Share on other sites

Lars-Erik.j

Tack för alla goda råd och hänvisningar. Jag kommer bara behålla operativsystem och program på C och flytta resten till D som Flyfisherman föreslår. Om jag behöver ominstallera så är det väldigt underlättande om det som finns på D finns kvar efter ominstallationen. Jag väntar med Cecilias förslag även om det är mycket bra. Jag är lite för mycket amatör för att börja tillverka egna partioner.

Tack en gång till.

Jag misstänker att jag inte är den enda som drabbas av den här frågeställningen när man köper en ny dator och kanske det här är ett tips till PC för Alla på en gör det själv artikel.

 

Hälsningar

 

Lars-Erik    

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
DittDataProffs

Ett lite sent svar, men ändå!

 

Då det är en asus så kan man troligtvis använda: Asus restore utility F9

 

och då bör man få upp en meny som frågar hur du vill installera om Windows...

 

Ett av valen är troligtvis "Reinstall windows entire HDD"

och detta utöver valet att installera Windows till 2 partitioner..

 

Med valet att endast ha en enda partition så slipper du föra över allt till din D:\ enhet... (Det finns egentligen inga fördelar med att dela upp en disk i 2 partitioner på asus-sättet!)

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.×
×
  • Create New...