Just nu i M3-nätverket
Jump to content

Fioler, cellos och sånt?


.M

Recommended Posts

Jag riffar då och då på min gitarr. Och den har ju praktiska "band" av metall på halsen så när man sätter ned fingret så vet man vilken ton som kommer produceras. Lite teknik kring exakt vart man sätter fingret bakom bandet, men det är ganska förlåtande.

 

Men fioler, cellos, kontrabas och liknande har inga band, men precis som gitarr så har dom hals och strängar. Hur får fiolister fram så fina toner? Är det strikt övning och bra gehör för att öva fram exakt vart man ska sätta fingret för att få en så precis ton som möjligt?

Link to comment
Share on other sites

Det är träning och åter träning som gäller, och att lyssna så att det stämmer förstås.

Jag spelar själv trombone och det är ju samma princip. Det finns 7 "grunddrag" att utgå från och sedan får man lära sig var tonerna ligger. Ibland kan den ligga på ett högt tredjedrag medan en annan ton kan ligga på ett lågt tredjedrag.

Det finns alltså inga fasta lägen utan det sitter i högerarmen efter många års övande./Hälsningar Claes

Link to comment
Share on other sites

På tal om kontrabas så hade SVT, vill jag minnas, en intressant dokumentär om Renaud Garcia-Fons som är en enastående basist. Han får ljud ur basen så man inte vet om det är en gitarr eller polisbil som låter. Kollade just SVT play men den fanns tydligen inte kvar.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.×
×
  • Create New...