Just nu i M3-nätverket
Jump to content

Rätta felstavade ord automatiskt ?


PCsnubben

Recommended Posts

I Windows 8 finns en funktion som heter "Rätta felstavade ord automatiskt"

Den är aktiverad, men inte rättas det något automatiskt inte ..

.
Det fungerar som med Windows 7, att man får en röd hackig linje under ord, sen får man högerklicka för förslag på annan stavning.

Varför rättas det inte automatiskt ?

Link to comment
Share on other sites

Förmodligen som en, i högsta grad befogad, försiktighetsåtgärd från Microsofts sida. När man ser de föreslagna rättningarna får man chans att ignorera dem när de är fel, t ex förslag på särskrivning (som i engelsk-amerikanskan) när svenskan skriver ihop orden till ett enda ord. Felaktiga stavningsförslag kan man också få. Personligen litar jag mycket mer på mig själv och på SAOL än på Microsoft. Ibland är MS stavningsförslag befogade, för alla missar vi väl ibland någon bokstav eller får med en för mycket, när vi skriver fortare än vi tänker, men personligen skulle jag inte gilla att få min text ändrad automatiskt så jag inte märkte en förvanskning av den.
 

Link to comment
Share on other sites

Jag har tidigare använt ett litet program för ändamålet.
Men det programmet får man lära upp efter hand, dvs addera felskrivningar och stavfel som man vanligen gör när man skriver snabbt tex.
Jag får nog återgå till det programmet, vet dock inte om det funkar till Win8

Link to comment
Share on other sites

En fråga angående Word. Ska man lita 100% på de gröna markeringarna som det föreslår? De ska föreställa förslag till syntaxförbättringar....  

Link to comment
Share on other sites

Absolut inte. Word är en automat som blivit inmatad med grammatikregler som den spottar ut sig när man skriver något som inte stämmer med dessa regler. Men det svenska språket, och alla andra förstås (kanske med undantag av latin), utvecklas hela tiden och det som var fel igår kanske är helt okej idag. Om man dessutom, som jag, skriver långa meningar, hänger inte Word med utan anmärker på ett ord som om denna automat bara orkat läsa de fem orden som står närmast varandra.

 

Man kan alltså få helt felaktiga "råd" så ens mening skulle bli konstig om man slaviskt följde dem.Tyvärr kan man inte heller ändra i sitt Words personliga grammatikregler eller lägga till någon ny regel. Det enda man kan göra är att lägga till olika stavningar som ska godkännas.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.×
×
  • Create New...