Just nu i M3-nätverket
Gå till innehåll

Tips router - byte från mobilt bredband till fiberanslutning. wifi


tobi

Rekommendera Poster

Har länge haft Telenor mobilt bredband 4g fri surf för 249:-. Nu vill de istället ha 299:- och jag inser att familjen sällan nyttjar att ta med sig detta och då vi bor i fiberfastighet är det hög tid att köra Stockholms stadsnät. Så nu köra jag 100/100 för 199:- vilket känns kanon.

 

Nu har Dovado 4g router fungerat bra för familjen med två barn och två vuxna. Ipads, Iphones, datorer och trådlös streaming av film (MyCloud) till olika enheter däribland tTV med WD tv och musik (Sonos, Spotify mm) har fungerat bra. Inte klockrent men mycket bra. Någon film fastnar ibland etc. Men vi kör ibland mycket och samtidigt och min upplevelse av trådlös film ibland HD (eller bra hög upplösning iaf) inte varit något problem generellt. 

 

Räckvidden har varit sådär, kanske svårt iof för signalen att vika av i köket och ut på balkongen?! Men det har känts lite skumt att signalen inte räckt till. Vi bor i en normal fyra så det är ingen spatiös våning med massa betongväggar emellan..

 

Nu vill jag köpa den bästa routern som sparkar skiten ur Dovado 4g, streama film kors och tvärs i familjen till olika rum och enheter samt lägga till en trådlös skrivare. (Gärna tips även på bästa multifunktionsskrivaren som orkar ta emot några Mb och skriva ut, utan att krokna totalt. Det är inte viktigt. Det kan jag googla och prova.) Men det viktiga är router

 

Samma där, visst kan jag googla router men har någon erfarenhet av router med god kapacitet så är jag tacksam. Självklart kan jag lägga till någon signal förstärkare eller liknande om det kan göra enheten ännu starkare men det verkar finnas produkter som väl ska kunna klara en fyrarummare i räckvidd och i övrigt mycket väl klara de krav jag har enligt ovan på kapacitet. Är den enkel att konfigurera är det ju ett plus.

 

Någon som vill hjälpa mig i steget från mobilt bredband till vad jag hoppas blir något fantastiskt med fiber från Stockholms stadsnät är jag tacksam. Har redan installerat "tjänstedelare" i inkommande "skåp". Vet inte om jag behövde en sådan egentligen. Jag berättade att jag kanske ska köra TV via internet i framtiden men att det inte är säkert. Kanske de ytterligare uttagen på tjänstedelaren (4st portar totalt) kan användas att koppla vidare datasignalen ut till de ytterligare rum som redan har fördragna datauttag. Alltså att jag utan tjänstedelare inte haft den möjligheten. Eller är de dedikerade (enligt instruktionsboken verkar det så) till IP telefoni, TV och framtida tjänster. Så står iaf angivet. Men det bör väl gå att koppla datasignal vidare på alla dessa uttag?

 

Tack

 

Tobias 

 

 

Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Tack har givetvis googlat omkring en del angående router. Min förhoppning är att denna har lite bättre tryck än DOVADO 4g, men man ska väl inte ha för stora förväntningar kanske. Köper nog denna du rekommenderar redan idag. Verkar vara billigast att beställa hem för övrigt.

 

Har en annan fråga också.

 

Har inkommande fiber i skåpet i hallen. Därifrån är draget ut till fyra rum i lägenheten, Vardagsrum och tre olika sovrum. Satte stockholms stadsnäts tjänstedelare i inkommande uttag och skickade vidare via LAN1 till grabbens sovrum där jag ställde min befintliga DOVADO 4g router och MyCloud NASen/lagringen. Kan jag nå MyCloud via inkopplad dator i något annat rum (alltså ej trådlös åtkomst utan inkopplad) Tjänstedelaren finns där men fungerar det? Är det LAN jag pratar om, när detta fungerar åt olika håll med kopplade kablar. Har varit så inne på trådlöst tidigare men nu när det är draget i lägenheten och om jag vill föra över filer till MyCloud så skickar jag ju gärna i en kabel i min laptop och för över till MyCLoud. MEN måste jag kopladirekt till routern/MyCloud eller kan jag gå via ett annat rum som också är kopplat till tjänstedelaren?! TJänstedelaren som enligt bruksanvisningen har ett uttag dedikerat för datatrafik. De andra 3 (4 totalt) för TV, teleffoni och "framtida tjänster"

Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Signalen har alltid svårt att "vika av", det handlar om vågutbredning, runt hörn blir det reflektioner mm. 2,4GHz har ingen större genomträngningsförmåga så routern måste placeras smart.

Förslag på router: http://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=1291082

Kom på ytterligare en sak. Köpte ju MyCloud NAS efter en del funderingar att kunna streama film och ljudböcker i första hand. Men även för att ha backup på bilder (som även finns på ytterligare externa USB minnen) Men med NASen kan man ju kolla lite bilder var man vill när man vill vilket familjen tycker är kul. Men min fråga är ju att om man nu kör en "blixtsnabb" router i detta, är det inte bara att koppla in ett USB minne modell större och köra direkt via routern? Är inget stort fan av MyCloud interfacet och trådlös överföring på NASen är bara att glömma. Det är kabel som gäller. Nu kanske det blir andra bullar med trådlös överföring åt bägge håll!? Ja, det blir jäkligt spännande att testa hur som helst. Återkommer när jag fått tag på router.Köper nog till och med varianten lite dyrare än vad du rekommenderar med usb3.. Samma som med verktyg på järnaffären. Hmm jag behöver nog inte bara en tigersåg, måste nog ha en professionell tigersåg för att kapa 1 meter vägg:). Som sagt spänande ska det bli:)

Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Nu vill jag köpa den bästa routern som sparkar skiten ur Dovado 4g, streama film kors och tvärs i familjen till olika rum och enheter samt lägga till en trådlös skrivare.

 

Har redan installerat "tjänstedelare" i inkommande "skåp". Vet inte om jag behövde en sådan egentligen. Jag berättade att jag kanske ska köra TV via internet i framtiden men att det inte är säkert. Kanske de ytterligare uttagen på tjänstedelaren (4st portar totalt) kan användas att koppla vidare datasignalen ut till de ytterligare rum som redan har fördragna datauttag. Alltså att jag utan tjänstedelare inte haft den möjligheten. Eller är de dedikerade (enligt instruktionsboken verkar det så) till IP telefoni, TV och framtida tjänster. Så står iaf angivet. Men det bör väl gå att koppla datasignal vidare på alla dessa uttag?

 När det gäller lägenheter är alltid grannars trådlösa nätverk ett problem. Det blir trångt i luften med signaler från många håll.

 

Även om routerns trådlösa signal är stark så att ska den ju också kunna ta upp signalerna från datorerna mm och står de "långt bort" blir de inte starkare än grannars signaler.

 

Tjänstefördelarens uttag är dedikerade till olika ändamål och om tjänstefördelaren inte har en trådlös funktion är det meningen att man ska ansluta en router till dess uttag för datorer för att kunna använda flera datorer.

 

Är det LAN jag pratar om, när detta fungerar åt olika håll med kopplade kablar. Har varit så inne på trådlöst tidigare men nu när det är draget i lägenheten och om jag vill föra över filer till MyCloud så skickar jag ju gärna i en kabel i min laptop och för över till MyCLoud. MEN måste jag kopladirekt till routern/MyCloud eller kan jag gå via ett annat rum som också är kopplat till tjänstedelaren?!

LAN betyder Lokalt nätverk och det spelar ingen roll om datorer mm är anslutna med nätverkskabel eller trådlöst. Ett LAN är allt som är anslutet till en och samma router (enkelt sagt).

 

Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

 När det gäller lägenheter är alltid grannars trådlösa nätverk ett problem. Det blir trångt i luften med signaler från många håll.

 

Även om routerns trådlösa signal är stark så att ska den ju också kunna ta upp signalerna från datorerna mm och står de "långt bort" blir de inte starkare än grannars signaler.

 

Tack. Där är jag med. Routern står en bit bort och på balkongen blir den definitivt slagen av grannarna som är galet nära både i min egen fastighet och i fastigheten mitt emot. Då får jag tillämpa det som jag läste du skrivit tidigare någonstans, kolla upp och välja annan kanal. Fortfarande inte så många som har den kollen idag vilket ju innebär goda chanser att få så stabil och bra räckvidd som möjligt i mitt eget nätverk.

Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
 

 Tjänstefördelarens uttag är dedikerade till olika ändamål och om tjänstefördelaren inte har en trådlös funktion är det meningen att man ska ansluta en router till dess uttag för datorer för att kunna använda flera datorer.

 

LAN betyder Lokalt nätverk och det spelar ingen roll om datorer mm är anslutna med nätverkskabel eller trådlöst. Ett LAN är allt som är anslutet till en och samma router (enkelt sagt).

 

 

Då inkommande fiber sitter jäkligt dåligt till i förråd så passar en ruter dåligt där. Nu tog jag tjänstedelaren och skickade signalen vidare till uttag i grabbens sovrum. Min fundering här blir mer av karaktären:

 

"Om jag kopplar ihop fler rum med utgående datauttag ur en tjänstedelare (eller om det kallas "switch" eller rent av ytterligare en router). Kommer jag då att kunna skicka data fram och åter via mitt fasta nätverk"? Uppstår det ett nätverk då som i alla ändar känner av eventuella inkopplade datorer, nasar etc? Eller kan jag inte skicka data fram och åter på det sättet? Kanske måste det finnas som du säger en router vid inkommande signal i förrådet och att det är även där som eventuella nasar etc ska vara placerade. Då bär alla rummens kablar in dit och där sitter en router som tar emot allt och även skickar trådlös signal. Det låter ju rimligare! Men är det så. 

Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Ja, med viss köpångest har jag nu inhandlat Asus RT-AC66U. Hade tänkt köpa modellen över med USB 3.0 men kan tänka mig att hastigheten när man senare eventuellt kör lite trådlösa överföringar till ett USB minne, inte kommer att skilja nämnvärt..

 

Minns knappt vad jag ville uppnå med ny router. Jo just ja. Snabbare trådlös överföring mellan MyCloud och dator och allmänt starkare trådlös signal för alla familjens användare. Ja, vi får väl se. Har lite blandade känslor för om det verkligen kommer att hända något! Nu ska jag bara få igång MyCloud också. Förstår inte varför datorn inte hittar MyCloud direkt.

 

Ska läsa på och kolla om jag ska ändar kanaler på routern. Men det blir senare!

 

Tack för alla svar

Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Arkiverat

Det här ämnet är nu arkiverat och är stängt för ytterligare svar.×
×
  • Skapa nytt...