Just nu i M3-nätverket
Gå till innehåll

Windows Vista


Farbror Blå

Rekommendera Poster

Har en laptop. Kommer inte in i Windows. Försökt reparera med F8. Kommer till kommandotolken. Sedan händer ingenting oavsett hur jag försöker gå vidare i denna. Är datorn slut, eller kan man reparera genom att återställa datorn till ursprunget? /Christian

Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Hur långt kommer du?

Om du får valet att reparera och det bara blir kommandopromt så läter det som hårddisken är dålig.

Datorn kan du prova genom att göra en Linux Live-CD (eller USB) och boota mot den. Där finns även diskanalyseringsverktyg.

 • Gilla 1
Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Vilket alternativ jag än väljer i kommandotolken så kommer jag ingen vart, utom möjligen då att återställa till fabriksinställningar, men det vet jag ju inte.

Hur göra en Linux Live-CD?

Och... om jag inte kommer nån vart i datorn, hur kan jag då överhuvudtaget mata in nåt utifrån?

Redigerad av Farbror Blå
Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Vad händer om du skriver in cd\     (alt gr + )=backslash  \ , i  kommandotolken?

 

Sen dir c:

 

Kan du då se katalogerna så får man fortsätta därefter, då bör hdd:n funka så långt.

 • Gilla 1
Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Har du försökt med en systemåterställning, kommandot rstrui, i kommandotolken?

Förstår inte riktigt vad du menar med att välja något i kommandotolken för där måste man ju själv skriva in kommandon.

 

Rädda viktiga filer efter Windows krasch med Linux Live-CD: http://www.idg.se/2.1085/1.458715/sa-raddar-du-filer-fran-din-kraschade-pc

 • Gilla 1
Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
 • 3 weeks later...

Du får alltså upp en meny med olika val t ex Felsäkert läge men inget av valet gör att du kommer in i Vista. Är det rätt uppfattat?

Var länge sen jag hade Vista. Vad finns det för val i den menyn mer än "Felsäkert läge", "Felsäkert läge med nätverk", "Felsäkert läge med kommandotolk", "Senast fungerande konfiguration"?

Vad händer när du väljer "Felsäkert läge med kommandotolk"?

 

Har du viktiga filer i datorn som inte har säkerhetskopierats?

 • Gilla 1
Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
 • 1 month later...
Postad (redigerade)

Den där länken om Linux-hjälp är vad jag förstår endast för att rädda filerna från ev. kraschad dator? Men för att försöka få igång datorn, då måste jag alltså försöka gå över ovan angivna förslag till hjälp? Eller finns det ngt annat sätt att försöka komma åt filerna i själva datorn med Windows med ex något extern program?

Redigerad av Farbror Blå
Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

 

finns det ngt annat sätt att försöka komma åt filerna

Annat? Varför inte använda Linux till det då?

 

Först rädda viktiga filer - sen försöka reparera och där detta kan innebära ominstallation av operativsystemet, eller installation av nytt operativsystem.

 • Gilla 1
Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
Postad (redigerade)

Jag menar om det finns annat sätt att rädda eller återskapa filerna i själva datorn, som jag skrev. Att försöka komma åt hårddisken, reparera den , men jag förstår vad du menar. Om jag söker filer med Linux, finns det då teoretisk möjlighet, eller praktisk, att rädda hårddisken i Windows?

Nu har jag i alla fall prövat några alt: Kört maskinvarudiagnostik och där säger datorn att det finns maskinvarufel. Systemåterställning funkar bara till första rutan, sedan kommer jag inte åt knappen "Nästa". Har provat kommandotolken enl. förslag ovan, men jag är inte säker på om jag efter cd\ skulle skriva precis dir C:, eller bara C: Kanske kan få det förtydligat? ;-)

Redigerad av Farbror Blå
Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Om maskinvarufelet är att hårddisken är dålig så går det inte att reparera den utan den måste bytas ut.

 

Får du något felmeddelande när du försöker starta Windows eller vad händer mer exakt än att du inte kommer in i Windows?

 

Efter att ha skrivit cd \ i Kommandotolken kan du skriva dir för att se om det över huvud taget går att läsa något vettigt från hårddisken.

 • Gilla 1
Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Jag har nu kört cmd-tolken med sfc/SCANNOW, och den ville inte scanna datorn, för ett felmedd. som var att den väntade på att ett maskinvarufel skulle repareras, men det går ju inte. Sedan körde jag cmd-tolken med CHKDSK och då kom det upp en radda med felmeddelande; jag vet inte om det säger dig någonting: de flesta raderna säger "Fel upptäcktes i index $I30 för filen 4013, osv...", med olika nummer på index och filer fortsättningsvis. "707325 indexposter har behandlats". 25 olika rader med "Fel upptäcktes"... finns. Hela rapporten avslutas med "CHKDSK hittade fel och kan inte fortsätta i skrivskyddat läge".

När jag startar om datorn normalt kommer först upp "Windows is loading files". Sedan rutan Startreparation: "Det går inte att reparera den här datorn automatiskt" Om jag då länkar till Systemåterställning så kommer systemåterställningsalternativ-rutan upp, skriver i användarnamn och OK och kommer till "Alternativ för systemåterställning" med Alternativen Startreparation, Systemåterställning, Windows Complete PC-återställning, Minnesdiagnostik, Kommandotolk och TOSHIBA HDD Recovery. Och nu har jag testat samtliga alternativ utom W. Complete PC-återställning och det sista, Toshiba bla bla... Och i samtliga fall kommer jag bara tillbaka till rutan "Startreparation". Inte vidare käckt, va?

Ja, detta blev omfattande, men jag tyckte det var lika bra att förklara hela problemet så gott det nu lät sig göras. Vad tror du, det verkar som om jag måste gå in med Linux först och rädda filerna, och sedan eventuellt göra fabriksåterställning, men det sistnämnda är kanske meningslöst? :wacko:

Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Som försökt sägas ovan, steg ett ska alltid vara att försöka rädda eventuella filer som finns på datorn, skapa en säkerhetskopia på det du inte vill riskera att förlora. (däri Linux-disten)

 

men du kanske redan har en?

 

Steg två är att hitta felet. Är det Windows i sig som kraschat, hårddisken eller annan hårdvara. (vilket linux-disten kan hjälpa med, kontrollera hårddiskens hälsa helt enkelt).

Steg tre se om det går att reparera, om man kanske måste installera om, om datorn bara är att skicka till skroten.

 • Gilla 1
Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Skulle i och för sig behöva lite feedback nu: Vilket alternativ enl. ovan länk ska jag välja om jag alltså vill ladda ner Linux-programmet till min stationära dator och sedan bränna cd därutav...? Själv har jag Windows 7, Är ju viktigt att jag inte sabbar min egen Windows-hårddisk. :unsure:

Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

PC För Alla (länken ovan) föreslår ju lupu-528.005.iso, en lite äldre version men artikeln är från 2012.

Även om den är lite äldre så bör den duga för ändamålet.

 

ISO-filer finns att ladda hem på flera ställen - här är ett:

http://distro.ibiblio.org/puppylinux/

 

Där finns bl.a. http://distro.ibiblio.org/puppylinux/puppy-5.2.5/

och där finns

http://distro.ibiblio.org/puppylinux/puppy-5.2.5/lupu-525.iso

 

Där finns ju också nyare versioner men om artikeln beskriver hur man gör med just 5.2.5 så kan man köra med den.

 

Tillägg:

Om jag minns rätt så är grundinställningen i Puppy att enkelklick med musen fungerar som dubbelklick normalt fungerar i Windows.

(Ifall det öppnas fler fönster än man tänkt osv..)

Redigerad av Mikael63
 • Gilla 1
Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Spontan fråga på vägen... Hur ominstallerar jag Windows vista om jag inte har skivan?

Och sedan: Försöker kopiera mappar, dokument och filertill den trasiga datorn, men... lyckats med några... men kopieringen följfulls ju inte...?! Ska det ta åratal för en mapp att kopieras, eller ska man försöka ta fil för fil för att det ska gå snabbare...? :huh:

Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Låter som att din hårddisk är kaputt. Långsam hastighet vid kopiering är ett mycket välkänt tecken på exempelvis att det finns skadade sektorer på disken.

 

Normala rekommendationen vid fall som detta är då att skapa en kopia av disken och arbeta med den. Klona den. Fast att klona en skadad disk, det vet jag inte hur man gör.

 Installera om Windows är ett senare problem.

 

1: Rädda de data som måste räddas.

2: Köp en ny hårddisk.

3: Installera om.

 

Vad för dator är det du har? En märkesdator med en återställningspartition?

 • Gilla 1
Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
 • 1 month later...

Hej. Ursäkta att jag inte svarat på sistone. Jag lade tillfällig ner projektet. Själv har jag en stationär dator med Windows. Datorn som jag försöker rädda är en Toshiba med Windows Vista. Vissa mappar kan räddas men jag vill gärna veta om man därefter kan återställa datorn till dess ursprung utan skiva..?

Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Om du kan tänka dig att överge Vista (eller Microsoft) så kan du fortsätta använda datorn "gratis" om du väljer Linux som operativsystem.

Du måste fortfarande köpa en ny hårddisk - OM den nu verkligen är skadad, vilket väl är troligt.

 

Du kan, när du räddat dina viktiga filer till USB-minne, USB-disk eller bränt dem till en skiva, pröva att installera Linux och vid den installationen formatera disken (som då alltså blir tom).

Funkar det så funkar det.

Just Puppy Linux, om det nu är den du använder för att rädda filerna, är väl kanske inte den optimala Linux-disten om man avser ersätta Vista men funkar såpass att den kan användas för att se om disken trots allt är hel.

Funkar inte installationen ens, ja då är det bara att ge upp.

Funkar installationen perfekt och du kan börja använda datorn (ja, som ex. att "surfa"), ja då finns det ett litet hopp...

 

Med ny disk, och även med den gamla, om den nu trots allt fungerar, så rekommenderar jag Linux Mint som värdig ersättare till Vista.

(Personlig favorit är Linux Mint MATE)

Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Skapa ett konto eller logga in för att kommentera

Du måste vara medlem för att kunna kommentera

Skapa ett konto

Skapa ett nytt konto på vårt forum. Det är lätt!

Registrera ett nytt konto

Logga in

Redan medlem? Logga in här.

Logga in nu


×
×
 • Skapa nytt...