Just nu i M3-nätverket
Gå till innehåll

Grädde på moset och lök på laxen - var kommer detta ifrån?


Flyfisherman

Rekommendera Poster

Ja som rubriken lyder så undrar jag var dessa uttryck kommer ifrån och vad dessa betyder - ursprungligen.

 

Tex."Grädde på moset" anses vara positivt, medan "lök på laxen" anses vara negativt - åtminstone vad jag fått lärt mig.

Har knappast med lax att göra om jag gissar rätt?

Stämmer detta och framförallt - var kommer dessa uttryck från?

 

Ifall nu någon känner igen dessa uttryck.

Mvh :)

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

 

"Med grädde på moset, menas något som är som pricken över i:et, det lilla extra eller guldkant på tillvaron. Fast egentligen menas någon som inte nöjer sig med mjölk till äppelmoset.

http://www.d70sverige.se/forum/viewthread.php?tid=13706

 

Radioprogram om uttrycket "lägga lök på laxen" mm: https://sverigesradio.se/sida/avsnitt/65996?programid=411

 

 

Enligt SAOB är det ursprungliga uttrycket "lägga lök/en lök/lökar på något". Det betydde att "i synnerhet genom ett yttrande eller en anmärkning förvärra eller skärpa eller förbittra något, öka klandret, förklena någon eller något, nedsätta någon, anmärka på eller lasta eller klandra något eller någon".

http://www.svd.se/kultur/sprakspalt/missuppfattad-lok-och-livskamrater_179661.svd

SAOB: http://g3.spraakdata.gu.se/saob/

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Hittade detta: http://www.ordbajsaren.se/lagga-lok-pa-laxen/

Dock kan man fundera på källhänvisningen...

 

Uttrycket är mycket gammalt och går att härleda till åtminstone 1500-talet.
Själva grunden i uttrycket har dött ut och var från början ”lägga lök på”, det fanns alltså ingen lax från början utan man la helt enkelt bara lök på något.

Löken symboliserade något skarpt och fränt, och syftar då till dess smak. Att lägga lök på något var alltså högst negativt, något i stil med att förvärra, förbittra, öka klandret mot någon eller anmärka nedsättande och liknande. Ett exempel på dess tidiga användning är en text från 1620 som lyder ”läggia andra menniskior een klack och een lök vppå baken och ährlige oskyldige menniskior förtaala”.

 

Anledningen till att ”lägga lök på” blev till ”lägga lök på laxen” är inte helt enkelt att veta med säkerhet. Gängse teorin är dock att allitteration har haft med saken att göra. Med allitteration menas att man upprepar första bokstaven i varje ord, som exempel ”regn och rusk” eller ”i flock och farnöte”. Istället för bara lägga lök på… så lade man till laxen för att få mer melodi i ordspråket.

..//..

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

"ordbajsaren" har rätt och du har rätt i att han borde ha gett en källhänvisning. Ordet laxen är bara till för att få allitteration och "lägga lök på" är negativt. För källa till detta se [LÖK 4] i Svenska Akademiens Ordbok: http://g3.spraakdata.gu.se/saob/show.phtml?filenr=1/146/213.html

 

"[jfr d. lægge løg paa laksen]

i det bildl. uttr. lök på laxen, förr äv. på lax, ss. beteckning för ngt som förvärrar l. försämrar l. förbittrar o. d., förr äv. för ngt som förhöjer l. förbättrar, urspr. o. alltjämt oftast i uttr. läkka lök på laxen resp. lax, lägga sten på börda, göra ondt värre, strö salt i såren"

 

Jag förlitar mig oftast på det som står i de uppslagsböcker jag har i bokhyllan. Citat ur Svenska språknämndens Svensk Handordbok - konstruktioner och fraseologi, under uppslagsordet "lök": bildligt lägga ~ på laxen (lägga sten på börda, öka besvärligheter o.d. för ngn)
 

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

  • 5 months later...

Arkiverat

Det här ämnet är nu arkiverat och är stängt för ytterligare svar.

×
×
  • Skapa nytt...