Just nu i M3-nätverket
Jump to content

Elektriskt brum/tjut genom kablar, ojordat och jordat


Nerevarine

Recommended Posts

Har en fråga jag hoppas någon kunnig inom både el, datorer och HiFi kan hjälpa mig med. Jag har sedan jag skaffade en Hegel H80 stärkare kört på den inbygda DAC:ern där då jag upplever den som riktigt skön. Har kört mest via optiskt från PCn, med WASAPI i exclusive mode (Windows 7, foobar2k samt MusicBee). Fördelen med det är bit-perfect till 24/192 samt att optiskt eliminerar risken för störningar. Nackdelen är väl att teroin säger att en bra DAC kan må allra bäst med USB då den då använder egen både jitter correction och sync. Ang. sättet H80n jobbar via USB saxar jag följande från ett test:

"the H80 includes a DAC, it has S/PDIF inputs on two coaxial RCA jacks and two optical inputs, as well as a Type B USB input. The USB input is adaptive rather than asynchronous, as Hegel has developed their own elaborate reclocking system that uses a buffer and a precise proprietary clock that they believe does a better job of rejecting jitter than do most USB receiver chips in asynchronous mode"

Har därför testat gå över till USB ett par gånger. I USB får jag dock förutom begränsningen på 24/96 istället även ett ständigt svagt till halvsvagt brummande/tjutande. Det är såpass lågt att det knappt är hörbart normalt sett. Egentligen blir det enbart hörbart eller tydligt nog att störa när jag slår över H80n i HT-läget, då den låser volymen på nästan max. Det förstärker ju tyvärr även alla elektriska störningar som hittat in i den, oavsett vilken väg. Och då jag mest kör den i HT läget då det mesta går via receivern för både film/serier från PCn, TV, spel osv. Slår bara över till H80n själv för musik, vilket utgör kanske 15-20% av den totala användningen.

Följande fyra saker måste hända för att störningen ska uppstå:

 - USB kabeln måste sitta i mellan PCn och Hegel förstärkaren.
 - RCA kablarna mellan Yamaha receivern och Hegelns HT input måste vara isatta.
 - HDMI kabeln till monitorn måste sitta i receiverns HDMI-utgång.
 - DVI kabeln mellan PC och monitor måste vara isatt.

Bryt valfri av de fyra och tjutet upphör. Det måste alltså uppstå en elektrisk störning som går i en cirkel följande väg: PC - DVI till monitor (pga 144 Hz) - HDMI från receiver (för TV/spelkonsol) - RCA till Hegels HT input (driver frontar/stereo) - USB från PC.

Det finns även en alternativ väg, om jag har isatt de analoga 5.1 sladdarna mellan PCn och receivern. Som tyvärr krävs i ett fåtal spel som inte funkar med digital överföring (Dolby Digital live t.ex.) från PC. Då kvittar rutten via monitorn, cirkeln blir sluten med PC - USB till Hegel - RCA till receiver - analoga 5.1 från PC.

Har provat ojordat och jordat. Rummet är ojordat, provat att dra förlängning från köket för att jorda. Satte då alla apparaterna (PC, Hegel, receiver samt monitor) på det jordade, och det blev ett tillägg till störningen, ett tydligt brummande, utöver tjutet. Testade även att enbart sätta PCn jordad, då brummade det ur högtalarna även när PCn var av. Testade enbart receivern på jordat, då märktes ingen skillnad alls. Även testat att när jag kör ojordat tejpa över jord-stiften på kontakterna till grendosan, så ingen störning går den vägen, det gjorde ingen skillnad alls. Har testat skärmade och oskärmade kablar, ingen skillnad. Störningen är ju i kretsen så att säga.

Kan jag prova mer? Finns det smarta isolatorer som får bort all elektrisk störning att sätta någonstans i denna kedjan? Bäst vore väl på USBn isf. Eller är det helt enkelt så här, att jag får välja mellan ett visst brummande med en elektrisk överföring eller en eventuellt aningen sämre digital överföring i en optisk lösning? Har även ett praktiskt problem i den optiska lösningen, nämligen att jag egentligen skulle vilja stänga av det inbyggda ljudkortet så det inte hamnar i konflikt med mitt Sound Blaster Z PCI-E ljudkort, och då har jag enbart en optisk ut. Den som just nu sitter till receivern för surroundljud från datorn (som all film etc. spelas upp på). Finns ju optiska splitters dock, kanske får köra på det isf (antar att det är lugnt att Hegeln då får ta emot alla DD/DTS/PCM strömmar den inte stöder med, då den inte kommer stå på den ingången när jag kör sånt till receivern ändå?).

Suck...tröttsamt med felsökning när den inte leder till någon relativt enkel fix

Link to comment
Share on other sites

Man kan ju tycka att man ska få bort sådant brum om man jordar ner (inte nödvändigtvis till elsystemets skyddsjord) alla ingående komponenter men det tycks inte hjälpa.

 

Jag tror du har lättast att hitta isolator "för RCA".

Ska kolla lite...

 

Här tänkt att sitta i en bil men:

http://www.conrad.se/JORDSLINGA-ISOLATOR-GL-205.htm?websale8=conrad-swe&pi=379234&ci=SHOP_AREA_17282_0300030

Link to comment
Share on other sites

Fundering, på en del kablar sitter det järnkärna snäppt runt kabeln, den borde väl i teorin ta bort något efter som den sitter där? Fast hjälper nog inte här, hjälpte inte mig när jag fick in 50 Hz vi antenn.

 

Den du senast länkade till se mer korrekt ut, den bryter jordningen och det är via jord/skärmen 50 Hz-störningen brukar ta sig fram mellan.

 

Fast en fråga här är var störningen kommer ifrån. Normalt kommer störningarna in via antenn eller att den vandrar in via långa ledningar utmed stark strömkälla.

eller det kan kanske uppstå om utrustning är kopplad via lika faser.

 

Alltid gäller dock, för det mesta, att bryta den slinga som av jordkopplingar som kan finnas. Av vad jag vet utan att vara expert.

Link to comment
Share on other sites

En sån där ferritkärna? Det bör inte kunna hjälpa i mitt fall, frågade dock på lokala HiFi affären förut, och de där trodde inte heller på det. Tror det sällan det gör skillnad, och mest isf på antennkablar.

Ja, störningens uppkomst är märklig. Kanske ändå startar i PCn på något vis. Det eller i receivern verkar mest troligt. Jag har ju en digital antennkabel för ComHem TiVo boxen, som sitter kopplad med HDMI till reveivern. Men när jag testade att dra ut den HDMI kabeln så försvann inte störningen. Och den TiVo boxen har ojordad kontakt, så kan inte komma den vägen heller. Andra vägar in utifrån är egentligen enbart Ethernet-kabeln för Bredbandsbolaget, som går via en router till övriga prylar. Kan en elektrisk störning färdas den vägen tro?

Jag testade ju stänga bort möjligheten för prylarna att få en störning via jordstiften på strömkontakterna när jag tejpade för jordstiften, och det gjorde ju ingen skillnad. Så var inte den vägen heller.

Får se om jag kan ta reda på hur man köper en sån där USB isolator jag länkade till sist. Kan vara värt att testa.

Link to comment
Share on other sites

Går att bygga själv med komponenter för en tia även...

Fast lite pilligt att få till det med USB-skärm kanske och googlar jag hittar jag att det kanske inte blir bra nog.

 

Annars är bara en kapacitans och en eller två resistorer som man sätter ihop för att få ett grovt filter som blockerar det mesta kring 50 Hz.

 

Några mer eller mindre komplexa varianter via google bildsök..

https://www.google.se/search?q=50+hz+filter+circuit&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=Pl6UVPOUEqjoywOC1YHABQ&ved=0CCEQsAQ&biw=1128&bih=862

Link to comment
Share on other sites

En ren chansning

 

 

- RCA kablarna mellan Yamaha receivern och Hegelns HT input måste vara isatta.

RCA kablarna har en skärm och i mitten en tråd för signalöverföring.

Och två kontakter, en i varje kabelände. För skärm och för signal.

Jag hade testat med att klippa av skärmanslutningen vid den ena kontakten.

För att hindra "jordströmmar" att gå i skärmen mellan Yamaha receivern och Hegelns HT input.

 

Bakgrund:

I maskiner med några 3-fasmotorer 3x400V där motorerna matas från ett apparatskåp är det vanligt att varje motor matas med en 4-ledare, 3 för faser och 1 för att jorda motorn till jord i apparatskåpet.

Ofta finns en styrutrustning som kan arbetar med tex 24Volt. En neutralzonspressostat som mäter trycket i maskinen matas med en 3-ledare med skärm från styrningen i apparatskåpet.

Då ska skärmen bara anslutas i apparatskåpet. För ansluts skärmen också till  maskinen kommer strömmar som egentligen skulle gått i motorernas jordkablar gå delvis i skärmen till neutralzonspressostaten. För varken motorerna eller neutralzonpressostaten är ju isolerade från maskinstativet.

Vilket kan ge falska signalen till styrningen i apparatskåpet. Genom koppling mellan skärm och signalkablarna.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.



×
×
  • Create New...