Just nu i M3-nätverket
Gå till innehåll

Hur gör man när man fått veta att tiden är begränsad?


Snow

Rekommendera Poster

Då ska jag ge dig några skånska ord som du kan få gissa på:

Vad är en örtapotta?

Vad betyder framtids?

Vad är en agedyna?

Vad är en agerhöna?

Vad är en bagasare?

 

Jag tror det räcker ett tag.

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

  • Svars 150
  • Skapad
  • Senaste svar
Flyfisherman

Då ska jag ge dig några skånska ord som du kan få gissa på:

Vad är en örtapotta?

Vad betyder framtids?

Vad är en agedyna?

Vad är en agerhöna?

Vad är en bagasare?

 

Jag tror det räcker ett tag.

Om jag får gissa vilt, för jag har faktiskt inte den blekaste aning.

 

Vad är en örtapotta? En kruka man har Johannesört i

Vad betyder framtids? Något som saknar backväxel

Vad är en agedyna? En soffkudde till hönan agda

Vad är en agerhöna? En gammal höna med en talande tunga, något vred

Vad är en bagasare? en grabb på flakmoppe som kör ut bagarens bröd

 

Haha, nej jag absolut ingen aning, detta var svåra ord för mig som bara kan "rikssvenska".

Mvh :P

 

Ps. Vann jag något pris? För några rätt blev det väl....

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

En örtapotta är en blomkruka.
Framtids är ett typiskt lokaluttryck som en av mina morbröder alltid använde när han talade om senvåren. Framtids= senvår.
Agedyna  en åkdyna ett bolster (tygpåse) som de fyllde med halm för att det skulle vara skönare att sitta på kuskbocken.
Agerhöna är en nyckelpiga.
Bagasare är en eftersläntare en som inte hinner med vad han skall.
Vill du lära lite om ärans och hjältarnas språk :D så finns det en ordlista här:
http://www.ordlistan.nu/skånsk-lexikon-15124657

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Du har fått 1 helpoäng. Inte lätt med andra dialekter men roligt blir det. Man lär ju så länge man lever.

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Vill du ha visum till Skåne så kan du gå in på adressen jag gav dig där kan du fylla i ansökan så ska jag intyga att du har både biljett tebaga och är lagom hialös och en person att lita på.

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Flyfisherman

Och vill du komma till Republiken Jämtland, skall jag personligen ansöka om att du får audiens hos våran president Ewert Ljusberg.
Kan vara bäst att jag styrker detta med att säga "det gäller en glad själ".
http://www.republikenjamtland.se/
 

Vi är övertygade om att alla våra besökare inte använder facebook, därför har vi ordnat en hemsida i kombination med facebook det tror vi är en utmärkt lösning för att dela vår information om Republiken Jämtland

 

Ps. Mycket riktigt, jag har inget facebook konto. Ds.

 

Sigill 21879555e8-sigill-f%C3%A4rgtryck-top.gif
 

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

http://tinyurl.com/naocbq4

Äntligen har det blivit debatt om aktiv dödshjälp! Vilket är glädjande!

Men tyvärr så är politikerna för fega för att ta ställning i saken.

Schweiz och Holland har dödshjälp i Schweiz måste man själv dricka en cocktail av gifter och får inte ta hjälp av läkare eller någon annan för att få giftet i sig. Holland däremot tillåter att läkaren ger dig en spruta (injektion) så man somnar in. Detta måste ju vara mycket humanare än att få gå med olidliga smärtor och plågas. När man vet att det inte finns någon återvändo utan att döden kommer förr eller senare efter att man genomlidit några dygn kanske veckor med djävulska smärtor och kan kanske inte själv kan sköta sin hygien eller andra nödvändiga facilititer då undrar man till vilken nytta ska man då plågas?

Jag kommer aldrig att glömma bgwm:s dödskamp som han beskrev den för mig i sina mail. Till vilken nytta fick han plågas som han fick göra? Det hade varit humanare att få somna in och slippa ångesten andnöden och smärtorna han fick genomleva. Ni som är friska kan inte fatta hur intensiva och plågsamma cancersmärtor kan vara. Det är nästan outhärdligt ibland men man får stå ut för det finns inget annat att göra.

Själv ska jag tydligen ha fått remiss till ASIH nu men ingen har kontaktat mig ännu. Detta är sista hoppet att jag äntligen ska få adekvat smärtlindring för just nu är livet ett mindre helvete! Smärtorna är hemska trots att jag tar morfin och Ibumetin så hjälper detta bara tre fyra timmar.

Har knappt legat i en säng på hela veckan för lägger jag mig så kommer smärtan i höger ben som ett brev på posten. Det värsta är att jag knappt kan stödja på höger ben hade jag inte haft min rollator vet jag inte hur det gått!

Jag hoppas att jag kan få vård i hemmet annars har de tolv stycken rum och det bästa med de rummen är att de tillåter dambesök på nätterna! :thumbsup::D

D.v.s. ens hustru eller partner är tillåten att övernatta hos  patienten. Det går framåt med toleransen må jag säga.

Till alla intresserade läsare vill jag bara säga ta vara på ert liv och fyll det med väsentligheter för slutet kommer fortare än man tror. Nu skall jag ta hand om mitt liv och försöka göra det bästa av det tills slutet kommer vilket jag hoppas inte ska dröja allt för länge.

Här kommer en slutkläm som jag tycker passar bre i alla fall gillar jag bådeartisten och låten. Den har ett budskap.

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Hej snow,

Aktiv dödshjälp är en svår fråga för politikerna. Jag är för aktiv dödshjälp och ibland går debatten här i finland också. Skulle man hålla ett husdjur på samma sätt utan att avliva skulle man säkert bli anmäld för djurplågeri. En annan sida av dödshjälpen är ju att det kan vara mentalt svårt för en läkare att utföra jobbet så med tanke på det är schweiz modellen eller en variant på den bättre. Sedan kommer väl försäkringsbolagen med sina paragrafer när det gäller utbetalning på livförsäkringar.

Hur som helst är det tufft av dig att hålla humöret uppe och dela med dig av dina erfarenheter. Förhoppningsvis får du tillräcklig smärtlindring så fort som möjligt.

Kämpa på!

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Odiskat, fullt på borden

pinnarna och benen har ramlat av stolarna.

Bron är snöig, det tinar av till våren

och allt jag skall göra, det gör jag i morgon

Dialekter är intressanta. Om man går österut från jämtland tills man kommer upp på land igen på finska sidan, rätt över från Umeå till jakobstad, så skulle stycket se ut så här. Vi har väldigt lokala dialekter och man hör skillnader redan med 1-2 mil emellan

 

Odiska, fullt på boli ( långt o nästan som booli)

Pinna å bejne ha folli åv stola (folli me o uttalat som namnet ove)

Broe e snögo, ha tinar åv ti våre

Å allt ja ska jö, he jö ja i måro

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Tack vare allt stöd jag får av er som läser min tråd så får jag kraft att stå ut med prövningarna jag har. Smärtan är olidlig ibland men jag hoppas ju på att jag ska få adekvat hjälp snart.

Det värsta är att fötterna svullnat upp till dubbel storlek vad gäller fothöjden. Än så länge kan jag få skorna på mig Har fått hjälp av en dietist också som dels rekvirerade energidrycker till mig. Klara energidrycker med svartvinbärs smak och hallon/svartvinbär är goda och slinker lätt ner så nu tar jag en flaska på fm. och en flaska på em. 300 kalorier finns det i var flaska det hjälper ju till så jag slipper tappa för mycket vikt. Sedan fick jag tips om Risifrutti också och ostkaka samt räkor och krabba så jag har börjat leva som en riktig gourmet numera.

Kalla rätter som potatissallad ( där gör min fru en jättegod potatissallad på gräddfil) med kokt skinka eller kassler salta kex med Brie ost så allt som jag tycker är gott får/ska jag äta numera. Så jag måste säga att Urologen i Malmö har verkligen ställt upp med alla resurser de har, Läkare, sjuksköterskor samt dietist har hjälpt mig till ett drägligare liv.

Att jag sedan sitter och sover i en stol kan ju inte de hjälpa men det beror på att tabletterna

 inte tar bort smärtan i höger ben. Men jag hoppas mycket på hemsjukvården  att de ska kunna hjälpa mig med adekvat smärtlindring. Det värsta är att jag knappt kan stödja på höger ben så rullatorn är min stora hjälp. Svårt när jag ska duscha men vi får skaffa något att sitta på i duschen så går det också. Har man bara en positiv syn på livet så klarar men det mesta! :thumbsup:

Smärtan ser jag som en prövning som jag ska klara av för vad är livet egentligen? Jo, en massa prövningar som man måste gå igenom hela tiden. Var människa har sina prövningar och man får inte fler än vad man klarar av. Så dessa prövningar jag fått nu på sista tiden de ska jag klara av de också! :thumbsup:

Till alla läsare säger jag bara ta väl hand om er och glöm inte att livet är en prövning! :D

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Du är väldigt modig och tapper, Snow :thumbsup:

 

En arbetsterapeut borde kunna hjälpa dig med att få en duschstol, och andra hjälpmedel som du kan behöva för att klara av det dagliga livet.

 

Passar det med en sista hälsning till bgwm?
//eforum.idg.se/user/131861-bgwm/

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Nu har det börjat hända saker jag ska läggas in på hemvårdens anläggning i Helsingborg några dagar. Dels för att kollas upp  (de misstänker blodbrist) och för andra prover. Tyvärr så får jag ta Time  Out några dagar men jag har ju min dotter som jag kan ringa och hon kan ju sedan lägga in rapporter om vad som händer med mig.

Men det ska nog gå bra. Jag är positiv till allt som blir bättre.

Ni får ha det så bra och ta väl hand om er .för  det tänker jag göra. 

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Hoppas det blir en positiv upplevelse att få byta miljö för några dagar. Jag tänker mycket på din fru också, och nu även dottern. Hälsa dem det så hörs vi snart igen!

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Hej! Tack kiwi01 för din omtanke, tyvärr höll det på att sluta i en tragedi för min fru skulle kasta lite skräp och sedan cykla ner o handla. Hon föll med cykeln över sig och fick en fraktur på höger överarm! Så nu ligger jag i Helsingborg och hon på Ortopeden i Lund förhoppningsvis nyopererad.

Idag fick jag besök av min dotter som hade min reservdator med sig så jag kan uppdatera mig och lämna livstecken ifrån mig.

Men hur min fru kom på fötter igen och lyckades ställa in sin cykel i förrådet samt gå runt huset öppna ytterdörren, gå in och ringa till min dotter efter hjälp övergår mitt förstånd. Hon måste ha en vilja som är . stark som en björn

Med mig är det bra nu kommer de att hjälpa mig med hjälpmedel i bostaden så jag ska kunna klara mig själv i så stor utstreckning det går.

Min dotter blev imponerad över hur flott jag bor egen 32" TV  Cd anläggning  SPA-bad finns det också som jag prövade i dag. God mat vilket är nog så viktigt för en skåning! :D

Som ni ser går det ingen nöd på mig utan jag har fått hjälp med smärtlindring och de upptäckte en infektion i kroppen vilket jag får antibiotika för dessutom hittade de svamp i munhålan som jag också får medicin mot. Rar och trevlig personal pysslar om mig.

Nu hoppas jag bara att min fru ska bli bra också men även hon är i goda händer.

Ta väl hand om er och gör det bästa av ert liv för det tänker jag göra med det som är kvar av mitt liv. :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup:

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Tala om att bli bortskämd! Grillspett med potatisgratin samt glass med fruktsås till lunch och hallontårta till em-fikat. Samt nu ikväll

Sparrissoppa med en rostad brödskiva med Brieost på samt gurkskivor Ett stort vinglas med äpple/fläderblomscider några vindruvor samt 3 physalis.

Suverän smärtlindring får jag också detta är sjukvård av högsta klass! :thumbsup:

Tillgång till SPA-bad frisör som kommer hit och klipper mig på onsdag.

Jag har ju fått höra att cancervården är av hög kvalite i Skåne och nu börjar även jag få ta del av denna sjukvård, vilket känns skönt.

Den bästa nyheten fick jag i em. min fru ringde och meddelade att hon skulle överföras till hemlasarettet för ortopedisk eftervård. Så nu har jag fått besked att flytten gått bra. Blir lite lättare för vår dotter att besöka henne då hon kan gå upp till henne kvällstid. Allt ser lite ljusare ut nu vilket är en oerhörd lättnad för mig. Hon lät trött på rösten men humöret var uppåt. Och att hon är trött är ju inte så konstigt efter vad hon fått gå igenom.

Så det ser ut som att en återförening ligger inom en snar framtid.

Ni alla läsare får ha det så bra för det tänker jag ha. Sköt väl om er och njut av livet för det är kortare än man tror! :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup:

 

 

 

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

En liten lägesrapport. Jag har fått bada SPA-bad idag igen med olja i vattnet  sedan fick jag taktil massage på fötterna och benen. Har fått det tidigare också men då var det ryggen och armarna/händerna. De pysslar om mig så det känns nästan som om jag redan är i himmelriket. :D

Smärtlindringen är i en klass för sig och det tackar jag för.

Samtidigt vill jag passa på att skicka en hälsning och ett stort tack till U.L. som tipsat mig om att allt detta finns genom våra döttrar. Utan dina tips hade jag inte haft det så bra som jag har det. Så STORT TACK U.L.

Min fru gör också framsteg på sitt håll så allt ser lite ljusare ut numera.

Nu ska det bara organiseras så att vi får hjälp att klara oss själva där hemma med hjälp av assistans. Samt att vi vill ha lite vårvärme och sol och slippa allt regnandet men man får inte alltid som man vill. Vädrets makter rår man inte på. Till alla som följer tråden vill jag bara säga tack för all uppmuntran ni ger mig. Ha det så bra ni kan för det försöker jag ha. :thumbsup:

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Äntligen hemma! Dessutom har vi fått duschstol och säkerhetshandtag på toastolen.

Trygghetslarm är installerat och tider bokade för hjälp med att ta av och på stödstrumporna.

Men det bästa av allt att vi äntligen är återförenade min fru och jag, Hämtning av mediciner kommer vår dotter att ombesörja i a f nu till en början innan jag fått en El-rullstol, om jag nu blir beviljad någon vill säga.

Skönt att kunna ta tag i problemen och lösa dem med lite snabbare bredband än vad jag hade på Palliativvården. Wi-Fi är väl bra men alldeles för slött för mig. Jag vill att det ska gå undan men det var som att trampa i sirap! :D

Blev nästan chockad när jag fick väga mig och såg att jag gått upp 8 Kg i vikt under de 14 dagarna jag legat inlagd på Palliativ vård. Detta trodde jag knappt på! Men jag vägde 83Kg när jag lades in och väger nu 91,7  Kg.  Det märks på byxorna de sitter åt lite mer nu.

Undrens tid är tydligen inte förbi för detta behövde jag.

Alla ni läsare får ha det så bra för det tänker jag ha, tänker njuta av varenda minut och varje andetag jag drar. För finns det något underbarare än Livet?

Ha det bra :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup:

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Snurrig i huv´´et vill bara sova och sova. vet inte vad som hänt mig. Vaknar upp rent groggy! Tror det beror på medicinen. Gjort  stolpar till min fru så hon kan beställa sjuktransport till sig idag. Inte lätt när man själv inte är  van.

Toa-stol och duschstol samt trygghetslarm är installerat och de funkar. Hemskt när man är så groggy men det ska väl klarna så småningom. Väcktes kl. 18:00 och bara åt inte vanligt för mig inte. men det rättar väl till sig så småningom hoppas jag för det är hemskt att vara så förvirrad. Det ska väl bli normala gängor igen hoppas jag.

Kommer vi bara in i normala rytmer igen så ska det väl bli bättre hoppas jag.

Slutar nu för jag känner jag är fortfaranade lite groggy men jag kommer väl att bli bra med tiden hoppas jag Men humöret är det inget fel på! :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup:

Ha det bra allihopa och glöm inte att leva livet har en del mediciner jag kommer att få i morgon alla piller är inte uthämtade ännu! så än finns det hopp att det ska bli normala 

gängor.  Med detta säger jag Hej Då! :D

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

  • 3 veckor senare...

Hej allihopa, det här är Snows dotter. Jag har tråkiga nyheter, natten mellan den 20:e och 21:e somnade Snow in så  nu har han fått ro.

Jag lovade pappa att jag skulle meddela er när så skedde samt tacka för allt stöd han har fått genom denna tråden, det betydde mycket för honom.

 

Var rädda om er

Mvh

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Tack för att du meddelade oss. Jag har följt hans kamp och kan inte annat än instämma i att nu har han äntligen fått ro, och beklaga sorgen. / Hälsningar Claes

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Mycket tråkigt att höra, han har ju försökt att hålla humöret uppe i sina inlägg, även om vi läst mellan raderna att det varit stundtals mycket jobbigt.

 

Snows dotter, tack för att du meddelade oss, nu har han fått lugn och ro på andra sidan.

 

Beklagar sorgen.

 

VILA I FRID SNOW

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Flyfisherman

Det var mycket sorgliga nyheter. Jag hoppas att han slapp alltför mycket plågor på slutet.

Han var en mycket fin och omtänksam människa med positiv livssyn och jag hoppas att vi tillsammans har bidragit något lite till stöd och uppmuntran för honom under hans sista tid.

 

Saknaden kommer att bli mycket stor på Eforum, inte bara i olika trådar, även i olika PM som vi med tiden skrivit till varandra.

 

Far väl på din sista resa, Snow.VitaStenar-R%C3%B6d-Ros-164023896.png

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Arkiverat

Det här ämnet är nu arkiverat och är stängt för ytterligare svar.

Gäst
Detta ämne är nu stängt för ytterligare svar.
×
×
  • Skapa nytt...