Just nu i M3-nätverket
Gå till innehåll

Hur gör man när man fått veta att tiden är begränsad?


Snow

Rekommendera Poster

Efter flera nätter med usel nattsömn p.g.a.muskelvärk i höger ben så ringde jag till Blåsteamet, Urologen SUS Malmö och frågade om jag vågade ta Ibumetin tabletter. Enligt sköterskan skulle det gå bra. Min fru köpte ut när hon var och handlade men när apotekaren hörde att jag tog  Trombyl så blev han lite tveksam. Men då hade frugan redan fått och betalt tabletterna.

Så jag tog 1 Tablett i går kväll dessutom smorde vi in benet med Aloe Vera och jag slocknade väl vid 23-tiden och har sovit som en stock till 04:00 då fick jag upp ingen värk i benet! Somnade om och vaknade 06:40 lagom till att jag skulle ta min hjärtmedicin. Skönt att att ha fått sova flera timmar i ett sträck.

 

Så Du ska ha ett stort Tack Cecilia för ditt tips om Ibumetin.

 

Sedan tyckte sköterskan på Blåsteamet att jag skulle skriva ut en medicinlista till min läkare Jo det har jag redan gjort svarade jag för hur kan han annars göra en bedömning om vad jag kan ta eller inte få ta utan att det blir biverkningar. Det är snart tid för läkarbesök vilket är skönt.

Blev rädd igår då jag tyckte att jag hade blod i urinen men det kan ha varit något tillfälligt. Jag får lugna mig och se vad undersökningen säger.

Bra att man kan följa med på dataskärmen och själv se hur blåsan ser ut vid undersökningen. Om cancern blommat upp igen så går de in och tar bort det de kan ta bort. Och ser de att det är något som blöder går de in med en wire och bränner så blöningen slutar. Man har ingen känsel inuti blåsan. Tyvärr sitter ju cancerns huvudcell inkapslad i muskulaturen på urinblåsan så den kan de inte göra något åt Jag tror att de bestrålade den sist jag fick strålbehandling för höftleden för de hade ritat en symbol över blåsan också och det brukar de inte göra utan de har bara ritat på höfterna. Så det är möjligt att den fick en dos strålning.

Det är egentligen helt fantastiskt att de kan gå in genom urinröret med alla grejor lampa.kamera.slang för spolning och slang för utsugning av det bortskurna som ska sparas och skickas till Patologen för undersökning samt verktyget som ser ut som en liten fräs. Tur att man sover under operationen så man känner ingenting. Samma vid undersökningen de sprutar in bedövningsgel som får verka en stund sedan går de in med lampa kamera och slang som spolar in koksaltlösning så blåsan vidgas.

Jag har gjort dessa undersökningar plus operationer så många gånger nu men är lika fascinerad över sjukhuspersonalens kunnande och skicklighet.

Jag fick en läkare som ersatte min ordinarie läkare en gäng och han tyckte väl att jag såg lite nervös ut så när han tog på sig sitt plastförkläde så frågade han -Du har varit med om det här förr, eller hur. Ja många gånger svarade jag.

Det är bra då kan du visa mig hur det ska gå till sade han då för det är första gången för mig! Jag bara gapflabbade och sa det tror du att jag ska tro på! Sedan var ju isen bruten och jag har träffat denna läkare flera gånger och han är mycket skicklig.

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

  • Svars 150
  • Skapad
  • Senaste svar

Hej snow har följt tråden, men svårt att veta vad jag ska säga.

 

Men jag såg här att du skulle leta reda på skivor som handlar om hur man hanterar smärta. Vet inte om du kan ha hjälp av en sak som jag lärde mig för många många år sen när jag hade mycket huvudvärk. Nu är det ju inte samma sak, men kanske värt att prova.

 

Allt sker enbart i tankarna. Nu är jag inte så bra på att förklara, men försöka.

 

Sätt dig eller lägg dig så bekvämt det går och slappna av. Tänk inte på nånting utan dra djupa andetag medan du slappnar av.
Sen tar du en penna och ritar en linje runt det område du har ont. Ta till lite marginal. 
Sen på lägsta punkten i det inritade området borrar du hål. Under hålet sätter du en bunke eller hink och låter det onda rinna ut. Jag själv tar sen en gummiskrapa och skrapar riktigt rent i hela området. När du anser att området är så rent det går så stäng igen hålet och gå till slasken och töm bunken/hinken. Ligg/sitt sen kvar en stund till och bara låt dig vara avslappnad.

 

För min del hjälpte det för det mesta, men om värken hade blivit för kraftig så funkade det inte så tricket är att göra det innan värken blir outhärdlig.

 

Önskar dig styrka i det du står inför.

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Torsdagen 9/4 var inbokat läkarbesök. Sjukresetaxin kom 12:00 så vi var framme till SUS Malmö 13:00. Anmälde mig och blev visad dit jag skulle.De håller på att renovera Lasarettet så Urologens mottagning var flyttad till Handkirurgens lokaler. Trots att jag var 1 timme för tidig blev jag inkallad till min doktor nästan meddetsamma. Det första han sa var att mitt blodvärde var inte bra det låg på 85. Borde legat på 117. En frisk 30-åring brukar ha ett värde på 130. Så det var ju dystra nyheter. Alltnog han ordnade med remisser och en plats på hemma Lasarettet. Så vi fick gå ca 200m till Lab. SUS Malmö och ta blodprover 4 rör. Men hon var proffs det gick hur galant som helst trots att jag är svårstucken och i och ned lågt blodvärde så krymper ju venerna.

Sedan hemtransport till Lasarettet istället för bostaden Så vi uppsökte avd.1. Jodå jag var väntad fick en säng och min fru som varit med som ledsagare fick ta bussen hem och hämta mina medicin för de hade inte de tabletterna på avdelningen. Sedan kom det en narkossköterska och satte en kanyl till blodgivningen  jag fick en enhet blod ca. 3,5 till 4 dl. som var klart till 22:00. Inga problem denna gången enda reaktionen var att jag piggnade till. Fick en sömntablett sedan sov jag så gott hela natten. Det var länge sedan jag sovit så gott.. Vi var 2 gamlingar som låg på salen en Malmöbo som blivit opererad för ljumskbråck och han var så tacksam att han fått komma dit och bli opererad för annars hade han fått vänta till Maj månad på plats för operation i Malmö. Vi fick sova länge. Klockan 08:00 kom de och tog tempen och blodtrycket samt pulsen sedan var det dags för nästa enhet blod som rann in på 1 timme. Det tyckte de inte om för det hade gått för snabbt. Fick vänta i 2 timmar sedan var det dags för prov av blodvärdet som sköterskan tog i fingrarna skulle ha 2 prover. Då hade värdet stigit till 103. Men min läkare var inte nöjd med fingerprovet utan ville ha ett prov tagit med en nål i en ven i armen. Sköterskan försökte flera gånger men venerna sprack så det gick inte. Det blev hemfärd istället med en remiss för nytt blodprov 20/4  min fru kom upp och hämtade mig sedan tog vi bussen hem. Har nu ätit gott inte klokt vilken aptit jag har fått. Och jag är så tacksam att min urologläkare har tagit kontroll över mig nu och är noga med blodvärde och allt annat som uppstår. Han talade om att undersöka om det fanns hemsjuksköterskor som kunde komma hem till mig i bostaden och ge mig blod där annars blir det inläggning ett dygn igen. antingen i Malmö eller här hemma. Skönt att ha fått reda på varför jag varit så trött och hängig. Ska bli skönt nu om det håller i sig ett tag och det bästa är att värken i höger ben har minskat i natt inga besvär alls. Så kanske det berodde på blodbristen det får tiden utvisa. NU spirar optimismen igen och jag ser fram emot våren med tillförsikt. Ha det så bra alla läsare och tag vara på vårvärmen. :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup:

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Jag skulle vilja rekommendera folk att se filmen;

The Bucket List med Morgan Freeman och Jack Nicholson.

Nu är det ju då en dramakomedi och då kan man ju fråga sig varför rekommendera en komedi i detta läget. Det finns väl inget som är kul med cancer, MEN  denna filmen innehåller oerhört mycket mer än att vara en komedi.

I mycket korta ordalag handlar den om två personer som hamnar på sjukhus p g a cancerdiagnos och efter många om och men beslutar dom att genomföra en "att-göra-lista" (the bucket list).

Kan tyckas deprimerande och inget kul alls, men filmen innehåller många tänkvärda aspekter om vad som är viktigt här i livet. 

Blev själv rekommenderad att se den av en som hade cancer och jag ångrar på intet sett att jag tittat på den. Har sett den åtskilliga gånger på DVD och rekommenderar den verkligen, som sagt.

 

 

 

 

Nu har jag sett filmen The Bucket List för vilken gång i ordningen vet jag inte men den gick på TV7 nu i em.

den är verkligen sevärd inte bara för cancersjuka utan för alla. Inte bara dramatik utan massor av humor finns i filmen.

Morgan Freeman berättar i filmen för Jack Nicholson att Egyptierna fick 2 frågor att besvara när de lämnade jordelivet och gick over till andra sidan. Och de frågorna är verkligen Begrundansvärda.

Fråga 1: Har du hittat Livsglädjen i ditt liv?

Fråga 2: Har du varit till glädje för någon annan i ditt liv?

Det är frågor som verkligen visar vad livet går ut på.

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Flyfisherman

Oj, det var verkligen två svåra frågor och inte helt lätt att svara på, rent spontant.

Mvh :wacko:

 

[Edit] Men efter ett kortare tags funderande, så känner jag att jag vill svara ja på båda. :)

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Det börjar bli jobbigt nu med min värk i benen. Det började faktiskt efter strålbehandlingen på Onkologen Lund.

Kan ju knappt gå längre.

Kontaktade Blåsteamet Urologen Malmö i morse dels för nya morfintabletter dels för att belysa problemet med värken. Poängterade att jag fick ta 2 Ibumetin med några timmars mellanrum för att värken skulle släppa.

Hon lovade ta upp det på mötet de har onsdagsmorgon då de tydligen går igenom allt som uppkommit under veckan, så får vi se vad de kommer fram till. Ibumetin gick ju inte så bra ihop med Trombyl som jag också tar för hjärtat.

Men som jag sa -jag är döende så vad gör det då om jag tar 2 piller bara jag slipper värken,

Hon höll faktiskt med, men skulle ta upp det med min läkare.

Börjar bli kämpigt nu att hålla humöret uppe. 

Men ett bakslag då och då ska inte få mig att deppa ihop. :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup:

Har köpt nya trädgårdsmöbler hoppas de kommer snart för då kan man sitta ute och njuta av solen och fågellivet. Vi har talgoxar som häckar i närheten trevligt att se när är ute och samlar mat till honan och sedan ungarna när de börjar flygträna. Tyvärr finns det skator här också som faktiskt har tagit ungar från dem men i år ska jag vara ute lite mer och vakta dem. När vi hade hund såg man aldrig någon skata  då vågade de inte närma sig. Han låg alltid och sov vid förrådet där hade han uppsikt över hela trädgården. Och kom det någon var han på benen och jagade bort dem. Inte utan att man saknar honom. Ha det bra alla läsare. :thumbsup:

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Det ser ut som om jag äntligen har fått ett medel som hjälper mot smärtproblemen i vänster ben. Jag tar ju 5mg Oxycontin och 5 mg oxynorm samt 1g panodil Kl.08:00 och kl:20:00  5mg oxynorm +1g Panodil kl.12:00

samt kl.16:00 Samtidigt lägger jag till 1 Ibumetin tablett 400mg kl.16:00 och Kl.20:00. Detta har gjort att smärtan nästan är borta. Inte värre än att jag står ut med den.

Så du Cecilia ska ha ett stort tack för tipset. Inte nog med att du är fenomenal

på datorer du är bra på sjukvård också tydligen. Apotekaren var lite tveksam till att expediera det då jag tar Trombyl 75mg men jag har ju inga blödningar och nu när de börjat ge mig blodtransfusioner för att förbättra mitt blodvärde så kan det ju knappast bli bättre. Kanske det kan bli lite bättre  livskvalite  på slutet för mig vilket jag hoppas. För det är inte roligt att ligga och vrida sig i plågor när det tydligen finns bot för det.

Men jag räknade igenom min medicinlista idag.20 stycken piller+ 10 droppar i ett glas vatten samt Travatan som jag ska droppa i vänster öga för starr. Börjar bli lite i mastigaste laget nu. Men så länge jag orkar göra frukosten till oss och en del annat också så ska det nog gå detta med.

Jag vet ju inte hur lång tid jag har kvar, det kan gå fort det kan dra ut på tiden mellan 2 månader och 5 år sa läkaren när han lämnade beskedet att det var kört, Men 5 år tror jag inte på det verkar som en evighet. Jag har siktet inställt på att fira Jul 2015 med min familj längre sträcker inte sig mina planer. Inte värt att planera för långt man blir bara besviken.

Nu får ni alla som läser detta ha det så bra och ta väl hand om er och era anhöriga. Själv tänker jag göra detsamma. :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup:

 

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

  • 2 veckor senare...

Var och lämnade blodprov måndagen 20/4 min läkare ringde idag och meddelade att blodvärdet låg stabilt på 104. När sköterskan tog det var det 103. Så visst är det stabilt. Ska få remiss och lämna nytt prov igen om 3 veckor. Läkaren ändrade min medicindosering också till 10Mg OxyContin kl:08;00 och kl.20:00 samt sluta ta  Oxynorm . Så får vi se om det hjälper mot min smärta för den är hemsk, speciellt om nätterna min fru har hittat mig flera nätter nu sovandes i fåtöljen framför TVn och väckt mig samt lotsat mig i säng igen. :)

Skönt att läkaren kollar upp blodvärdet med jämna mellanrum för det kan ändras kvickt. Det blir väl så också att jag får ha en ny strålbehandling för cancern i höger höftled. Nu kan jag inte ligga på höger sida längre sitta uppe i en bekväm stol är det mest komfortabla för mig så det är inte konstigt att jag sover i stolen framför TVn. TVn är ju ett bra sömnmedel.

Finns bara tråkiga program som man slocknar av.

Vårt köp av trädgårdsmöbler blev en följetong. Beställde paketet 3/4 första leveransen försvann på vägen till mig. Ringde och undrade när leveransen skulle komma. Då skickade de ett nytt paket. De krediterade dessutom fraktkostnaden + 10% av priset så det var nästan 700:- jag fick tillbaka.

Men det kom bara 2 stolar och ett bord i tisdags. Ringde och klagade igen jo de hade hittat paketen på terminalen men sa inte var. Alltnog stolarna levererades idag så nu är det komplett. Äntligen får man väl säga.

Tror att fabriken inte haft 4 stolar utan skickat vad de hade och sedan lovat skicka resterande när de fått fram det. Men det är historia nu som väl är.

Jag är nöjd med den ekonomiska rabatten jag fick.

En trevlig helg till alla som läser detta. Ta väl hand om er. För det tänker jag göra. :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup:

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Prövade att följa läkarens ordination med 10Mg Oxicontin Kl.08:00 och Kl.20:00 Men det gick inte så bra. Jag fick frossa och mådde allmänt pyton orkade inte äta med någon reda. Verkar inte som jag tåler morfin i stora doser, så jag gick till baka till den versionen jag kört med tidigare 5Mg oxicontin + 5Mg oxynorm + 1 G Panodil kl.08:00 och 20:00 samt 5 Mg oxynorm +1G Panodil Kl.12:00 och 16:00. Så nu mår jag bättre än vad jag gjorde innan.

Jag skrämde upp min fru och det var inte bra för jag fick höra hur dum jag var som gjorde vad de säger till mig istället för att känna efter hur jag mår. :)

Mitt kom ihåg är inte vad det varit p.g.a. alla piller jag stoppar i mig för visst har jag haft denna erfarenheten tidigare när Onkologläkaren sa till mig att jag skulle ta 25Mg oxicontin då mådde jag dåligt och detta kom min fru ihåg men inte jag. Ja gamla senila gubbar, tur att jag har min fru för hon är en "klippa" för mig nu, utan henne vet jag inte hur jag hade klarat mig.

Det värsta är att jag tappar muskler! Mina biceps är inte större än vad mina handleder var förr. Handlederna har också minskat i omfång klockarmbandet har jag minskat ner så mycket det går så snart  får jag börja montera bort länkar för att inte tappa klockan. Cancer är en hemsk sjukdom för den äter upp en inifrån. Men min fru gör allt för att fresta mig med goda maträtter men när det inte smakar så vad gör man. Men jag får i alla fall äta gott och får rätter jag vill ha så det är en liten fördel trots allt. :D

Men jag sover gott i alla fall fast i natt väcktes jag av att fjärrkontrollen till TVn föll i golvet då satt jag i fåtöljen med TVn på  så det var bara att släcka den och ta mig till sängen och somna om. Får värk i höger ben och får gå upp och sätta mig i en stol så släpper det efter en stund och då somnar jag tydligen.

Men Ibumetin det hjälper också men jag kan eller vågar inte ta hur mycket som helst, tar 2 tabletter dagligen med 8 timmars mellanrum. och det bruka funka bra. Detta är lite vad som hänt sista tiden, Väntar på en remiss för jag ska gå och kolla blodvärdet igen. Känns skönt att läkaren är noga med att följa upp detta med jämna mellanrum. Till alla som läser detta ha det så bra och var rädda om er för livet hänger på en skör tråd. Själv tänker lag göra det bästa av den tid jag har kvar. :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup:

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

spinnare357

Jag tänker på två nära vänner/anhöriga som gått ur tiden.  Den ena levde inte alls utan tyckte livet var tomt och utan värde under sina sista 5 år. Den andra levde tom sin sista dag och kunde glädja sig åt såväl stora som små ting.

Du verkar vara av samma sort som den senare vilket väcker beundran hos mig som läser dina inlägg. Att se dom små ljusglimtarna och hålla humöret uppe är medicin för själen för friska som sjuka. Själv hoppas jag kunna leva till sista dagen när det än blir. Eller som man säger "den som lever får se".

Så fortsätt kämpa och som du själv skriver.  "Göra det bästa av den tid som är kvar. :thumbsup:

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Har du tänkt på det rent praktiska när du dör? Min bror gick bort  i lungcancer för 4½ år sedan. Problem uppstod då änkan och sonen inte hade tillgång till lösenorden på hans dator. Se till att delge dina anhöriga all information som de kan tänkas behöva, som t.ex. hur du vill bli begraven. Min bror, som var en ivrig seglare, ville bli begraven i havet och det blev så, trots att sonen önskat sedvanlig begravning. Det här är tyvärr något man skall tänka på när man vet att  tiden är begränsad.

 

Har själv gjort vårdtestamente, som utesluter livsuppehållande åtgärder, som emdast belastar vårdapparaten utan att ge meningsfull förlängning av livet. Är så gammal att mina organ inte längre duger för transplation.

 

Hoppas du har en skön sommar och kan hålla smärtorna borta.

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Tack för din omtanke Fagerja, men allt är ordnat så jag kan börja min resa precis när som helst och veta att de klarar sig utan mig. Allt är dokumenterat!

Är lite av en kamrerstyp som vill ha ordning och reda både på finanser och viktiga papper. Så jag känner mig trygg i att de klarar av det utan mig.

Min dotter får ju ta ansvaret för datorerna och allt som ingår i det men jag ska gå igenom och uppdatera hennes kunskaper så att det viktiga sitter som det ska. Jag  hoppas du också får en skön sommar Ha det så bra och än en gång tack för din omtanke.

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Efter att i 4-5 nätter suttit och sovit i en stol därför att jag inte kunde ligga i sängen p.g.a.smärta i hö. ben ringde jag till Blåsteamet i morse men ngt blev fel så jag fick en tel.tid hos Urologen istället. Men sköterskan som ringde upp kollade min journal och sedan föreslog hon 2x5Mg YxoContin morgin och kväll och så skulle jag ta IxoNorm när jag kände av smärtan. Eftersom jag tidigare prövat 10Mg Yxocontin och blivit illamående så skulle hom be min urologläkare skriva ut något mot illamåendet. Det är vanligt att bli illamående av stora doser morfin sa hon och OxyContin och OxiNorm är morfin . Dessutom skulle hon be en Dietist ringa upp mig och ge mig lite råd om vad jag ska göra och äta för att må så bra som möjligt.

Alltså dessa sjuksystrar på Urologen i Malmö är helt fantastiska tur att det finna sådana människor synd bara att de ska ha så dåligt betalt!

Jag var ute på internet och sökte i helgen också fick reda på att smärta är vanligt i livets slutskede dessutom matleda och orkeslöshet samt illamående allt stämmer in på mig så det är bara att inse att något julfirande med familjen i år det kan jag nog glömma bort.

Men jag ska försöka hänga med så länge jag kan men går det inte så är det inget att göra åt det. Vi får väl fira lite tidigare jul istället! :D

Ha det så bra alla läsare för det tänker jag försöka att ha.

Detta inlägget blev så trist så vi får muntra upp det lite.

Kommer ni ihåg denna :

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Flyfisherman

Hej Snow,

Visst kommer jag ihåg denna "tänk på pocenten Helge". Haha :D

 

Tycker att du gör det fantastiskt, helt enkelt otroligt och särskilt när det blir som det kan, upp och ned, men du trotsar allt ändå.

Och att fira jul lite tidigare är ju ingen nackdel egentligen, man slipper ju tex. all trängsel, parkeringsproblem och allt annat. tror jag skall jag skall ta och införa detta här också...

 

Det gäller att se allting positivt och det vet jag att du gör och det kan jag säga, efter att ha känt mången som gått bort alldeles för tidigt i sjukdom som dom vetat har bara en enda dörr ut; knappast nån har varit lika positiv som du.

 

Men nu gäller det att se tiden an, våren är ju här trots att det regnar och är kallt här uppe +3C (snöblandat regn i kväll på väg hem från Övik), knappt det blivit musöron på björkarna, men därnere där du bor lär väl björklöven redan spruckit ut kan jag tänka.

 

https://www.youtube.com/watch?v=x4o0XxXfTzw

 

Jag önskar att det funnits något som jag kan göra för dig, annat än att försöka ge mitt fulla stöd.

Mvh, :thumbsup:

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Ja du Flyfisherman jag tycker nog du har gjort mycket för mig, Dikten du skrev till mig jag läser den först av allt var morgon och hämtar kraft från den. Sedan var det någon som hade läst att jag fick gå upp och sitt i en stol för att sova. Hon tipsade min  dotter om att det finns hemsjuksköterskor som kommer hem och ger smärtstillande intravenöst eller muskulärt.
Jag kontaktade "Blåsteamet" direkt och de skulle skicka en remiss till dem. Sedan ringde en Dietist idag och föreslog klara dietdrycker samt räknade upp vilka smaker de finns  med. .
Jag samtyckte så hon skulle beställa 4 styck x 4 sorter är 16 flaskor för  70:- fritt till dörren. Jag fick hennes telefon nummer så jag ska kontakta henne när jag behöver mer.
Så jag tycker   det börjar ljusna nu för nu har de börjat hjälpa mig på ett helt annat sätt än tidigare. Nu kan vi snart tala om livskvalite.   Dessutom skulle hon skicka tips på kalla rätter vilket är lättare att äta när man mår illa. Döden skrämmer inte mig inte ett dugg!
Men smärtan för den är djävulsk!!  Men nu börjar det hända saker runt mig skönt att det finns sjukvårdspersonal som-fast de går på knäna- lägger ner så mycket för att hjälpa en döende gammal gubbe. Det är bara att tacka och ta emot.
Sedan är det väl inte uppåt alla gånger men vi min fru och jag vi använder varandra som bollplank och när vi rivit av oss vad vi skulle kramas vi och återställer frden. Det är viktigt att ha en partner som är med på det annars hade det inte gått.
Vi kramar varandra mycket för att energin mellan oss ska vara så positiv som möjligt.
Det under lättar. Jag får säga att när jag träffade min fru då vann jag högsta vinsten!!
Jag slutar som jag alltid brukar göra men en uppmaning till alla er andra ta vara på ert liv och gör det bästa av det för man har bara ett. För det tänker jag göra. :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup:

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Flyfisherman visste det var något jag glömt. Jo här är full sommar snart Rapsen blommar för fullt på fälten och i trädgården är det så fint med alla buskarna som Rosenripsen som blommar med sina röda blommor och stora knoppar i syrenerna   Ginsten lyser gul med sina blommor.  Härlig tid nu men alltför tidigt. Minst en månad för tidigt. Men det är så grant.

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Flyfisherman

Om du vill så kan du också få en jämtländsk dikt som jag har som bonad på väggen, fått av min farmor.

Finns i många jämtländska hem.

 

Odiske, fullt på bolan

pinnan å bejna ha dötte ta stolan.

Brua e snöu, de tin ta te våra

o allt je ske jära, de jär je i måra.

 

Den som kan förstå och skriva den på sk. "rikssvenska" till fullo får en poäng. :)

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

1 poäng är lite snålt tycker jag. 10 poäng är mer rättvist.

 

Odiskat och osopat, fullt uppe på bordet

pinnarna och benen har trillat av stolarna

Farstubron är snöig, men det tinar ju bort till våren

och allt det jag ska göra det gör jag imorgon.

 

Vad säger du nu Flyfisherman?

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Flyfisherman

Jag är imponerad. hur löste du detta, fast inte helt korrekt, men poäng utgår.

 

m du vill så kan du också få en jämtländsk dikt som jag har som bonad på väggen, fått av min farmor.
Finns i många jämtländska hem.
 
Odiske, fullt på bolan
pinnan å bejna ha dötte ta stolan.
Brua e snöu, de tin ta te våra
o allt je ske jära, de jär je i måra.
 
Den som kan förstå och skriva den på sk. "rikssvenska" till fullo får en poäng. :)

Odiskat, fullt på borden

pinnarna och benen har ramlat av stolarna.

Bron är snöig, det tinar av till våren

och allt jag skall göra, det gör jag i morgon.

 

Kanon, Det var kul att just du lyckades, men beskriv hur?

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Flyfisherman

Nästa då:(ingen dikt)

 

Kvällfläxa jaga flugu o flög i e härse-ro,

 

Ps. För att underlätta lite: Kvällfläxa=kvälläpp

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Jag sökte på internet och hittade en översättning som jag skrev av! Jämtländska är tydligen ett världsspråk eftersom det finns översättningar på internet. :D

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Fladdermusen jaga flugor och flög i en härse-ro . Det sista ordet hittar jag ingen översättning till.

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Flyfisherman

Haha, du är duktig på jamtska må je säg.. :thumbsup:

 

Nå, en härse-ro eller en "roa" är ett lång smal "typ av stång" av senvuxen gran, som används för att bygga upp en hö-hässja som det ibland också kallas.
Jag har själv varit med om att hässja hö, och när jag var liten, så minns jag att mamma kom ut med kaffe till pappa, farfar, farbröderna, grannarna som hjälpte till och vi småbarn fick rabarbersaft och bullar. Mums .

 

Obs. detta är bilder från internet som exempel. Dom röda pilarna pekar på roan.

post-73434-0-54260200-1431192843_thumb.jpg

 

post-73434-0-84452400-1431192852.jpg

 

När tyska spaningsflyg flög över Sverige 1941 för spaning så blev dom övertygade om att Sverige hade ett omfattande luftförsvar - ett  tag...

 

Det var detta dom såg från hög höjd - härseroan uppställda som man alltid gjort sedan gamla tider.

017_14180110.jpg

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Arkiverat

Det här ämnet är nu arkiverat och är stängt för ytterligare svar.

Gäst
Detta ämne är nu stängt för ytterligare svar.
×
×
  • Skapa nytt...