Just nu i M3-nätverket
Gå till innehåll

Hur gör man när man fått veta att tiden är begränsad?


Snow

Rekommendera Poster

Hur ska man göra när man har så mycket på önskelistan och man har fått veta att man bara har en begränsad tid till sitt förfogande?

Konstigt för jag reagerade inte särskilt när jag fick reda på det utan det blev bara ett konstaterande "jag visste det". Detta beror kanske på att jag har ett enormt stöd av min familj så jag känner trygghet i samvaron med dem. Ensamhet är nog värre vid ett sådant besked men det finns alltid någon man kan kontakta cancerfonden har ju sköterskor som tar emot telefonsamtal och jag fick även tel.nr- till en sköterska öm jag behövde höra av mig och behöver jag så kontaktar hon läkare som i sin tur kontaktar mig. Sedan har vi faktiskt en palliativ sjukvård i Sverige som fungerar i.a.f. i det landstinget jag tillhör.

Har blivit lovad smärtstillande när jag kommer att behöva det och även Gemzar-behandling för att min livskvalitet ska bli så bra den kan bli.

Varför skriver jag då detta?

Jo för att det finns andra i precis samma situation som den jag är i nu och om de läser detta eller ngn anhörig till dem läser det och detta kan ge någon tröst till dem att de inte är ensamma om sitt öde så varför inte.

Vi är nog rätt så många som har det så här men vi får inte ge efter för rädslan för det finns inget att vara rädd för det är livets slutmål  vi kommit till och detta kan vi inte göra något åt.

Eller som min svåger sa till mig -"Det är en sak som är säker och det är att alla ska vi dö vi vet bara inte när eller hur."

Visst har han rätt för så är det.

 • Gilla 6
Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
 • Svars 150
 • Skapad
 • Senaste svar

Mest aktiva i detta ämne

 • Snow

  79

 • Flyfisherman

  17

 • Cecilia

  11

 • bgwm

  9

Mest aktiva i detta ämne

Populära inlägg

Hej allihopa, det här är Snows dotter. Jag har tråkiga nyheter, natten mellan den 20:e och 21:e somnade Snow in så  nu har han fått ro. Jag lovade pappa att jag skulle meddela er när så skedde samt t

Hej allesammans. Nu har jag avverkat min första strålbehandling och faktiskt den hjälpte! Ingen är gladare än jag, så nu tog jag inga morfintabletter kl.12:00 skönt att slippa dem så nu ska vi se om

Det ser ut som om jag äntligen har fått ett medel som hjälper mot smärtproblemen i vänster ben. Jag tar ju 5mg Oxycontin och 5 mg oxynorm samt 1g panodil Kl.08:00 och kl:20:00  5mg oxynorm +1g Panodil

Uppladdade bilder

Jag beklagar det som hänt och vi kommer att sakna dig här.

 

Ja, familjen är ett stort stöd i din situation, både för dig och dina anhöriga, så försök att prata med varandra så mycket som möjligt och får ni möjlighet att prata med en psykolog eller liknande så välj det.

 • Gilla 1
Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Vi är här på en genomresa. 

Man tittar bakåt för att se om man är nöjd med vad man åstadkommit "Tror jag iallafall det handlar om". 

 

Jag är nöjd iallafall. Har gjort 3 busiga barn :)

 

Lycka till!

Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Det känns skönt att höra att du har din familj och vänner omkring dig som bryr sig om dig. Min bror höll, av allt att döma, hemligt att hans cancer hade spridit sig. I oktober larmade dottern att han ligger på sjukhus, jag hann besöka honom en gång. Två veckor senare dog han. Jag tänker på honom varje dag.

Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Ja, livet är otroligt tufft. Förlorade själv min fru för några år sedan och blev helt plötsligt ensamstående pappa med barn. Vad jag förvånas över är att onekligen cancerforskningen går så långsamt som den gör. I princip kan alla sjukdomar idag botas... åtminstone om man bor i industriländerna. Jag minns när det började snackas om HIV/AIDS att nu har sjukdomen kommit som kommer att skörda fler offer än cancer. Men nu flera årtionden senare har vi ju bevis för att HIV i princip har eliminerats i västvärlden medans det inte har hänt så mycket vad beträffar cancer. Den enda sjukdom som skördar fler dödsoffer än cancer i västvärlden är väl idag bara hjärt- och kärlsjukdomar.  :(

Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Jag tackat alla för ert stöd, 

Cecilia du ska ha tack för din omtanke men en psykolog tror jag inte kan tillföra eller hjälpa oss jag har redan en massa läkare inkopplade på mitt fall.

 

Mikael63 Nej inte knepigt men jag tror jag vet vad du menar.

 

Phenomen 3 busiga barn? Då är du en lycklig familjefar och har massor av skoj.

Visst är vi på genomresa, för min del kan man säga att jag missade att stiga av vid förra stationen så nu är det bara slutstationen som väntar och konstigt nog ser jag fram emot den med intresse för jag har alltid varit och är fortfarande nyfiken. Vad som sker det sker.

 

kiwi01 Jag kan bara beklaga att du aldrig fick chansen att umgås lite mer med din bror.

Det var som med min bror men han talade om att han hade fått cancer men jag beslöt att jag skulle besöka honom en måndag men på lördagen somnade han in stilla och fridfullt hemma hos familjen.  Så det besöket jag tänkt ut blev inte av.

 

Xylophonotology Nej det är inte alls fånigt, för många kanske det är en utväg men inte för mig.

 

Bocken Bruse Jag kan bara beklaga din sorg och förlust Det är hemskt att mista någon som är i livets mitt för min del har jag levt ett rikt och relativt långt liv samt gjort en klassresa som är få förunnade. Eftersom vi är en familj som kramas ofta och ger mycket kärlek till varandra så känner jag mig trygg och vet eller tror mig veta att vi klarar av detta också. Vår paroll inom familjen är att man får inte tyngre bördor än att man klarar av att bära dem. Det är prövningarna som gör att man växer andligen och det är detta jag tror är meningen med livet att växa andligen och ta hand om varandra.

 

Jag kommer i fortsättningen att skriva lite då och då på E-forum och denna tråden ska jag försöka att uppdatera med rapporter om vad som händer för alltid kan det vara till tröst för någon medsyster eller medbroder som råkat ut för samma som jag.

 

 • Gilla 1
Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Hej Snow

Tack för omtanken i min tråd. Ja vad säger man om livet.

Igår (söndag) var jag tvungen att åka till akuten blev röntgad och inlagd, idag vid ronden fick jag också ett dystert sked att det finns en tumör i lungan och håller just nu på att dricka kontrats vätska för att kl. 16,00 åter till röntgen.

Men vid 73-års ålder får man kanske vara nöjd med att livet ändå varat så länge som det gjort Eftersom man läser i tidningar att yngre personers liv förspills alltför tidigt. Kan bara önska att våra närmaste har varit nöjda med oss.

Lycka till med den tid som är kvar.  

 • Gilla 2
Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

bgwm   Det var tråkiga nyheter för dig men ge inte upp du har visserligen KOL men de har kommit långt idag med Gemzar-behandlingar som kanske kan ge dig lite bättre livskvalitet den tid du har kvar.

Jag önskar dig också lycka till med den tid du har kvar.

Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Det kan låta konstigt det jag skrev Du får ursäkta mig

 

Men det är så jag brukar säga när ämnet diskuteras i min närvaro

 

Lev för dagen och när tiden är kommen så är den kommen....

 

Började jobba inom äldreomsorg när jag vara ganska ung och har set en hel del och på så sätt lyckats bli av med rädslan 

Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Har nu fått besked på tumör i vänster lunga plus metastaser i lever och lymfkörtlar, skall ta vävnadsprover torsdag och dessa skall enl. läkare

vidare till micro lab. Så ser status ut för tillfället. för tillfället är det  :) 

 

 

 

Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

bgwm skönt att veta att du har blivit inlagd på sjukhus inte roligt att få ett sånt besked.

Själv fick jag en remiss för blodprovstagning från Onkologen idag får väl kallelse till Onkologbesök de närmsta dagarna de ska resonera med mig hur de ska lägga upp behandlingen.

Men det är inte mycket de kan göra mer än att höja livskvaliteten för mig den sista tiden Vi får försöka göra det bästa möjliga av det ändå.

Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Phenomen Du ska inte ångra något finns inget i ditt svar till mig som är anstötligt.
Har man som jag haft en far som var synsk har man fått uppleva konstiga saker så rädsla har jag inte men lite nyfikenhet över vad som sker när man somnar in det har jag däremot.. :)

Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Det kommer att bli en jäktig början på 2015 vecka 1 är ju

29 dec.2014 till 4 jan.2015 inte många arbetsdagar där inte.

Men det är en lättnad att det går så snabbt att få igång behandlingen. Sedan får man se hur stor nytta jag har av den.

Röntgenbilderna har visat hydronefros* och hydrouretär* med utsläckt njure. Så jag har bara en njure som fungerar detta betyder att man inte kan sätta in de starkaste cellgifterna så det blir palliativ behandling *Dessa ord får ni själv söka svensk översättning på internet.

 

Remiss ankom: 2014-12-12

 

 

Remiss från: Urologiska kliniken,

 

 

Diagnos: Urinblåsecancer.

 

 

Frågeställning: Palliativ Gemzar?

 

 

Anamnes: Patient med urinblåscancer, hjärt-kärlsjukdom. Optikusinfarkt 2014, bukopererad x flera. Har nu muskelinvasiv blåscancer med skelettmetastaser.

 

 

Bedömning/Åtgärd: Gemzar. Behandlingsintention: Palliativ. Kallas till AMO, specialist (MC). Cyt.anmälan.

 

 

Bedömd av Läkare: namnet struket

 

 

Prioritet: Nybesök vecka 1. Behandlingsstart vecka 2.

 

 

Huvuddiagnos: C679 Icke specificerad lokalisation av malign tumör i urinblåsan

 

 

Kopia till Inremitterande.

Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Trött idag orkade knappt klä på mig. Ringt och ordnat sjuktransport till Onkologen den 5 jan 2015.
Nu tänker jag ta ett uppehåll tills jag varit hos onkologen i Lund så jag tänker önska

GOD JUL och GOTT NYTT ÅR till alla här på E-forum


 • Gilla 3
Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
Ja nu är bronkoskopin gjord och själva ingreppet gick bra.

 

Nu skall labbet ta över och hörde att inget kommer att ske

 

förrän måndag / tisdag och bad då att få permission för att

 

inte ligga på sjukhuset bara för att vänta på svar. Efter min

 

påstridighet att jag inte vill fira min (kanske sista) jul på

 

sjukhuset, fick jag till svar att om jag ligger inne så sker saker

 

och ting fortare, men jag anser att julen med familjen,nubben

 

sillen är viktigare än att leva några månader längre, för syvende

 

och sist kommer KOL ändå till slut att segra, jag att förlora och 

 

en långhelg med familjen är det som jag prioriterar just nu.

 

Så nu ser jag med tillförsikt fram den tid som är kvar, 1 mån. 10 mån.??

 

Vem vet.

 

En trevlig helg till alla som följer, engagerar och bara läser tråden

 

Ps. Livet känns fortfarande underbart  :thumbsup:   

 • Gilla 1
Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

God Fortsättning till alla!

Har haft en härlig Jul med mycket skratt och skoj, eller som en familjemedlem så riktigt påpekade -"Tur att vi har humorn gemensamt, så att vi kan ta det med en klackspark" Jag höll med och sade även att jag vill inte se några tårar så länge jag lever  Efteråt får ni gråta så mycket ni vill, om ni vill, vill säga. Överraskade med att föreslå ett spel på Julafton så vi spelade Yatzi och min fru vann till hennes stora förtjusning och förvåning.

 

Jag skaffade en HP 7 Plus G2 Platta med HP Executive Capacitive penna som en julklapp och har suttit korta stunder hela julen för att försöka lära mig hantera den, idag lyckades jag Äntligen få fram rätt tid och Svenska språket så man begriper vad det är man gör med den. Jag har tagit reda på att det finns gratis Wi-Fi på Onkologen och även en dator på Biblioteket där i nödfall om det skulle börja strula för mig med läsplattan.

Men det ska nog ordna till sig så småningom hoppas jag.

 

 • Gilla 4
Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Hej

Vad stark du är som vill berätta. Det gör stor nytta för många.

Hade det själv tufft 2012 då jag fick en annan allvarlig sjukdom. Kommer nu ihår det stora behovet jag hade att bli ännu mer social, skriva på forum, vara på stan och bara njuta att vara bland andra människor. Man blev instinktivt bättra på att skilja på oviktiga ting och fokuserea på det som är väsentligt i livet och på jobbet.

 

Man kom också till insikt om vad man gillade mest och var änglig över att förlora så nu när jag är helt frisk flyger mer än någonsin

 

En annan sak är att man blev mer känslig för andras missöden och vill att det ska går bra för alla, så nu rinner tårarna...

 

Jag håller tummarna för dig och kommer att följa dig här

(Min läsplatta gick varm när jag var inlagt på sjukhuset)

 

Det kan gå bra, det kan gå bra...

Gott Nytt år på dig

 • Gilla 3
Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
Gäst Tubular

Jag skulle vilja rekommendera folk att se filmen;

The Bucket List med Morgan Freeman och Jack Nicholson.

Nu är det ju då en dramakomedi och då kan man ju fråga sig varför rekommendera en komedi i detta läget. Det finns väl inget som är kul med cancer, MEN  denna filmen innehåller oerhört mycket mer än att vara en komedi.

I mycket korta ordalag handlar den om två personer som hamnar på sjukhus p g a cancerdiagnos och efter många om och men beslutar dom att genomföra en "att-göra-lista" (the bucket list).

Kan tyckas deprimerande och inget kul alls, men filmen innehåller många tänkvärda aspekter om vad som är viktigt här i livet. 

Blev själv rekommenderad att se den av en som hade cancer och jag ångrar på intet sett att jag tittat på den. Har sett den åtskilliga gånger på DVD och rekommenderar den verkligen, som sagt.

 • Gilla 1
Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Hej Snow

Tack för omtanken i min tråd. Ja vad säger man om livet.

Igår (söndag) var jag tvungen att åka till akuten blev röntgad och inlagd, idag vid ronden fick jag också ett dystert sked att det finns en tumör i lungan och håller just nu på att dricka kontrats vätska för att kl. 16,00 åter till röntgen.

Men vid 73-års ålder får man kanske vara nöjd med att livet ändå varat så länge som det gjort Eftersom man läser i tidningar att yngre personers liv förspills alltför tidigt. Kan bara önska att våra närmaste har varit nöjda med oss.

Lycka till med den tid som är kvar.  

 

Om du har en lunga kvar finns det hopp! Minns plötsligt hur jag fick berättat att en äldre släkting bara hade en lunga, den andra var bortopererad. Hon var på den tiden (det här var länge sedan, 1970-talet) förhållandevis pigg så detta lät inte stoppa henne, hon reste till Åland på kryssning bland annat minns jag som fick följa med. Underligt nog rökte hon fortfarande, men det gjorde alla på den tiden. Rökningen är ett gissel!

 

Starta gärna en tråd som denna där du berättar lite om hur det går för dig, du kan ju inte först berätta här om ditt svåra besked, och sedan inte dela med dig av hur det går för dig till alla oss som tycker att forumet vore tråkigare utan dina inlägg (bra som dåliga).

Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Det kommer att bli en jäktig början på 2015 vecka 1 är ju

29 dec.2014 till 4 jan.2015 inte många arbetsdagar där inte.

Men det är en lättnad att det går så snabbt att få igång behandlingen. Sedan får man se hur stor nytta jag har av den.

 

 

Hoppas att det blir en så bra tid som möjligt för dig, oavsett hur det sedan går, det kan man ju aldrig riktigt veta på förhand.

 

Det du skrev påminde mig om en bok som gjorde starkt intryck på mig när jag läste den i början på 1980-talet, den var då mycket omtalad. Det är Peter Nolls bok "Den utmätta tiden". (Han hade också cancer i urinblåsan vill jag minnas). Han skrev mycket tänkvärt. Här är boken om du vill kika: http://www.adlibris.com/se/bok/den-utmatta-tiden-9789185251407  Själv har jag under årens lopp tappat bort mitt exemplar av boken, och funderar nu efter att ha blivit påmind om jag ska beställa ett nytt exemplar, men det blir nog för min del i så fall på "Bokbörsen".

Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
 • Laso locked this ämne
Gäst
Detta ämne är nu stängt för ytterligare svar.×
×
 • Skapa nytt...