Just nu i M3-nätverket
Gå till innehåll

Se den unika skridskoturen på Blanktjärn


Flyfisherman

Rekommendera Poster

För den som är intresserad, så finns information och karta om Blanktjärn här http://www.arenaturguide.se/guidesidor/guidesidor_val.asp?ID=26
Ang. den turkosa färgen:

Vattnet är ofta väldigt stilla och står man uppe på åsen kan man till och med se fiskar simma runt i det helt glasklara vattnet, dock svårfångade enligt de som försökt.

 

Blanktjärn har ett utlopp och ett flertal inlopp. Dock en lite mer ovanlig variant i en version av källor på botten. Vattnet som kommer ut ur källorna är väldigt kalkrikt och en kemisk reaktion med syre resulterar i att kalk fälls ut och sjunker till botten i form av vit marmor. Därmed den turkosa färgen på vattnet

 

 

960.jpg?c8b3c8673dfa66ab262a21afcf8b2b48

 

10853270294_87c1ec05e6_b.jpg

 

20140518_161833-600x337.jpg

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Se den magiska skridskoturen på Ottsjön av Andreas Ekman.

För den som är intresserad, info och karta över Ottsjön: http://ottsjo.weebly.com/

 

För övrigt meddelas att BBC World News visat intresse av att visa den unika skridskoturen på Blanktjärn av Jonas Landmark på både teve och på sin webbplats framöver. Den verkar ha fått ett enormt genomslag på svenska och även i utländska medier, efter att den först publicerades på ÖP - Karin Bäckborn som är med och åker skridskor i videon är rätt paff

 

:)

 

[Edit] Korrigerat sista länken. 

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

  • 1 year later...

Man blir lite imponerad och ödmjuk inför naturen. Jag vet ju precis var den ligger och inte så väldans långt bort från där jag bor (fiskat i trakterna runt ikring förr), men jag har aldrig varit dit.

 

Efter den första filmen som visade Blanktjärn på skridskotur 2014 (vilken är mycket häftig och visats på många internationella nyhetskanaler runt om i världen) så har plötsligt turisttrycket ökat så enormt dit, så att man har problem hur man skall hantera så det inte blir skador på naturen - vilket det redan blivit.

ÖP 12/9 2016  http://www.op.se/jam...-kravs-atgarder
 

2014, 15 jul–16 sep: 2118 passager

2016, 15 juli–7 sep: 7462 passager, vilket enligt statistiken bör ge drygt 8000 passager till den 16 september.

 

Men man gör allt för att det skall kunna fungera och turistnäringen är ju viktig, samtidigt måste samspelet mellan människa och natur vara balanserad.

 

Finns förövrigt en liknande tjärn uppe i Frostviken, norra Jämtland, klarblå/grönt vatten ända ned till 18-20m djup. Där har jag varit med och lodat med siktskiva för många år sedan - och givetvis fiskat. Ingen aning om hur det är idag.

Mvh

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

  • 5 veckor senare...

Härlig video! Men nog är det ganska modigt att våga ge sig ut på nyisen. Idag är det första vinterdagen här i Malmberget, snö och minusgrader. Brr!

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Härlig video! Men nog är det ganska modigt att våga ge sig ut på nyisen. Idag är det första vinterdagen här i Malmberget, snö och minusgrader. Brr!

Visst är den härlig! Men dom har ju koll på läget, skyddsutrustning, ispikar, lina, isdubbar etc.

 

Här är en till och med riktigt tunn is:

Se den rekordtidiga skridskopremiären på Blanktjärn: "Vi gick genom isen"

http://www.op.se/jamtland/are/se-den-rekordtidiga-skridskopremiaren-pa-blanktjarn-vi-gick-genom-isen

- Vi var ute i onsdags, den 12 oktober, det är tidigast någonsin med skridskor på Blanktjärn, säger Andreas Englund.

– Vi mätte 1,5-2,0 centimeter, isen var sjukt mjuk och sviktade när man åkte. Fick även typ svindel när det var så klart, för att sjön är så djup. Känns som att man ska falla rakt ner genom en tunn glasskiva, säger Andreas Englund.

På ett par ställen var isen så tunn att den inte ens höll.

– Vi gick genom isen tre gånger var. Men det gick bra att komma upp. Det var som tunnast is längs med kanterna så man fick nästan hoppa ut en bit i starten, säger Andreas Englund.

https://www.youtube.com/watch?v=oJeQCVsJ6_Y

Fast dessa grabbar kanske inte har full skyddsutrustning, men dom verkar ha koll på läget... men dom var säkert lite småfrusna innan dom traskat stigen tillbaks till bilen...

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Arkiverat

Det här ämnet är nu arkiverat och är stängt för ytterligare svar.

×
×
  • Skapa nytt...