Just nu i M3-nätverket
Gå till innehåll
_carro

LÖST Router stjäl hastighet?

Rekommendera Poster

Hej!

 

Jag bor i lägenhet som har fiber indraget, och har valt Telia 100/100. De senaste månaderna har jag upplevt det som att nätet varit väldigt segt och kopplade i och ur mer eller mindre regelbundet. Därför var jag i kontakt med Telias kundtjänst, som konstaterade att de inte hittade några fel på deras service.

 

De tipsade mig om att testa modemet respektive routern med hjälp av bredbandskollen.se. Om jag kopplade in min dator med nätverkskabel till modemet fick jag ut 96/97 MBit/s, men trådlöst eller trådbundet till routern endast 14/15. Via appen bredbanskollen i min mobil fick jag 17/18.

Kundtjänst trodde därför att min router var trasig/för gammal, och tipsade mig om att köpa en ny, vilket jag gjorde. Det blev en TP-Link Archer C7 efter rekommendation, som jag installerade igår. Den ska tydligen ha dualband 2,4GHz resp 5 GHz, men såvitt jag uppfattat det kan jag inte använda 5GHz förrän jag köper ny dator och smartphone. Anslöt därför till 2,4 bandet, och trådlöst till datorn fick jag 36/37Mbit/s, och liknande från mobilen. Detta då datorn stod placerad precis bredvid routern. Provade också att koppla in datorn via kabel, och fick samma hastighet, 36/37.

 

Min fråga är alltså om routern kan stjäla så mycket i hastighet? Med kabel direkt till modemet får jag ju 96/97Mbit/s.  Borde jag inte få ut mer än 36/37 efter routern? Kan jag ha kopplat in något annat fel? Kan nätverkskabeln mellan modemet och routern vara för dålig/gammal?

 

Tack på förhand!

 

Vänliga hälsningar,

 

Carolina

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Tack för era svar!

 

Jag har nu provat att koppla in routern till modemet med den nätverkskabel som följde med routern istället för min gamla, men jag får fortfarande inte högre hastigheter :( Det står "CAT 5e" på båda sladdarna - finns det olika "hastigheter" på nätverkskablar?

 

Knappen för trådlöst står på on har jag nu dubbelkollat. Jag kan ju använda internet trådlöst, och får samma låga hastighet då som om jag var ansluten med kabel (36/37Mbit/s).

 

Igår kväll försökte vi streama en film från Viaplay genom Chromecast till vår tv, men tyvärr så gick det bara några minuter sedan kopplade Chromecast ifrån och återgick till att visa vanliga bilder i viloläge. Signalen på min mobil, som jag använde Viaplay appen i, visade att det var låg signal till Chromecast, men fullt till trådlösa internet. 

 

Väldigt frustrerande... 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

den där routern ska klara betydligt mer än du får ut av den. Du ska kunna, utan problem, via kabel få ut dina 100/100.

 

Trådlöst, 2,4 GHz når du inte lika högt med men du bör kunna få tillräckligt så att säga.

Vi får testa lite.

1: Ta samma kabel som nu ansluter routern till bredbandsboxen/modemet.

2: Ta kabeln du ansluter datorn till routern med och anslut denna till bredbandboxen/modemet

 

Vad för hastigheter, och pingtider, får du?

 

Steg 3, om allt ok ovan: Anslut routern till modemet och din dator till routern, samma kablar.

Vad för hastighet, och pingtid, får du?

Öppna upp inställningarna för modemet, se efter om det finns något där du kan göra..

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Har testat igen nu, och med kabel direkt från dator till modemet får jag enligt bredbandskollen 95,29/93,77 svarstid 5s. 

 

Enligt steg 3 (router till modem, dator till router samma kablar) får jag visst editera mitt första inlägg där jag skrev att jag får samma hastighet som trådlöst. Nu när jag testade med kabeln som jag fick med routern får jag 96,95/93,9 svarstid 5s. Kanske var det den gamla sladden som jag tidigare testade mellan dator och router som var trasig...

 

När jag kopplade bort kabeln mellan router och dator för att testa trådlöst igen (endast en meter från routern) fick jag 36,79/39,97 svarstid 10s. Appen bredbandskollen i min mobil visar 39,32/53,95 svarstid 7s.

Från min arbetsplats i rummet bredvid, ca 5m bort, får jag 25,08/33,7 svarstid 11s.

 

Innan ovan tester startade jag om datorn, och har inga program igång förutom F-Secure antivirus (som jag är medveten om, annat än vad datorn kör i bakgrunden...)

 

Vilka inställningar i modemet är det jag skulle kunna göra? Jag har kollat på inställningssidan för routern (tplinklogin.net), men vet inte vilken sida jag kan kolla för modemet. Modemet är "Inteno boradband Technology XG6746-R1", ca 3,5 år gammalt tillhandahållet av Telia. Till modemet är också en box för telefoni inkopplad, en "Tilgin IPRG Vood 322".

Redigerad av _carro

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Hoppas du menar ms i svarstid...

 

 

Ah telefoni!

Koppla bort den boxen! Anar att den ligger mellan din router och bredandsboxen! Den är troligen den skydliga, placera denna box bakom din router!

Du behöver då öppna vissa portar för att telefonin ska kunna ta sig igenom routern men det rä inget problem. Eventuellt öppnar routern dessa portar automatiskt.

 

5004 till 5010, 5060  samt 3478 är de portar jag har öppna, troligen är det samma för dig, för att IP-telefonin ska fungera.

 

ed: och/eller kanske det räcker med att aktivera SIP-genompassning. Osäker.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Ja, jag menade ms, sorry för det....

 

Telefoniboxen är inkopplad till gröna uttaget (LAN3) på modemet enligt instruktionsmanualen från Telia. Routern är inkopplad till röda uttaget (LAN1) på modemet. 

 

Jag provade att koppla ur telefoniboxen helt och gjorde sedan ny koll av hastigheten. Fick då 23,12/25,12 på datorn och 29,28/42,9 på mobilen. Så telefoniboxen verkar inte ha gjort någon skillnad (tyvärr, hade hellre varit utan telefoni och fått bättre hastighet på trådlösa internet...)

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

mmh.

 

då vet jag inte. Om du ansluter med kabel till routern ska den ge dig samma hastighet som om du ansluter din nätverkskabel till bredbandsboxen. Trådlöst med 2,4 GHz bandet når du inte upp i samma hastigheter. Du borde dock kunna nå till kanske 50-60 Mbit/s. 

 

Men primärt strunta i trådlösa, om routern inte kan ge 100/100 via kabel är det något annat som är galet.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Det verkar ju som att kabel till router är ungefär samma som kabel till modemet nu när jag använder den nya kabeln. Så det kanske är okej? 

 

Det är det trådlösa som irriterar mig mest, med tanke på att det är jobbigt att ha en "snubbeltråd" ligga på golvet... Jag deltog precis i ett webbmöte genom Adobe Connect, och mitt internet hackade så mycket på trådlöst att jag var tvungen att sätta mig bredvid routern och koppla in nätverkskabeln, då fungerade det bra. 

 

Kan det vara några inställningar jag måste göra i routern? Det känns som att det är hos den som felet ligger. Visserligen är inte min dator särskilt ny (2 år), men om det bara vore i datorn som hastigheten är lägre så borde ju inte även min smartphone visa liknande låga hastigheter...

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Du kan prova byta kanal på det trådlösa. Problemet kan bero på att grannar använder samma eller bredvidliggande kanal.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Det kan ju vara många andra trådlösa nätverk i närheten som stör och man kan behöva pröva sig fram med olika kanaler i routern. I en dator kan man använda Vistumbler och i en Android-mobil WiFi Analyzer för att ta reda på vilka kanaler som andra använder och hur starka deras signaler är.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Tack för tipsen! Jag har laddat ner Vistumbler till datorn nu. Har inte använt det tidigare, men försökte läsa mig till hur jag skulle göra. Fick fram något som jag tolkar som resultat på vilka nätverk som finns (se bifogad skärmdump). Mitt nätverk är det översta (TP-LINK_313E). Jag kopplade in nätverkssladden till min datorn innan körning efter tips i Vistumblers forum.

 

Om jag ska ändra band, vet ni hur jag gör det? Vad ska jag ändra till i så fall? Försökte läsa användarmanualen till routern men blev inte mycket klokare... Har lyckats ändra så att routern bara använder 2,4GHz istället för "concurrent" 2,4GHz och 5GHz, då jag läste på Googles forum att det kan ha orsakat problemen med min Chromecast (som inte verkar stödja 5GHz). 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

För att bifoga en bild klickar du på knappen "Använd fullständig editor", följt av att bläddra fram filen och slutligen knappen "Bifoga denna fil".

 

Förhoppningsvis kan en bild på hur det ser ut i Vistumbler göra att vi kan se om det är någon kanalkrock idag och vilken kanal (channel) som kan passa bättre.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Sorry, trodde jag hade gjort så men missade att klicka bifoga.. Nytt försök...

 

Loggade in på tplinklogin.net för att kolla inställningar, och i nuläget står det "Auto" under både Channel och Channel Width. 

 

 

post-129771-0-20152200-1416760650_thumb.jpg

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Ah, missade den raden där du skrev att farten via kabel kom upp i det du ska ha.

 

 

Men -  vilken version av WiFi stöder din dator, mobil osv. 802.11.a/b/n/whatever de heter?

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Jag har fiber, Framtidens Bredband (Fiber från Göteborgs alla kommunala bostadsbolag är döpt till "Framtidens bredband")

Jag har en nätverkskontakt på väggen.

Till den kan jag ansluta en dator direkt med nätverkskabel.

Eller ansluta en router (har en ASUS RT-N66U router) med nätverkskabel till nätverkskontakten.

Och från routern vidare till familjens datorer med kabel. Eller till de längre bort trådlöst.

Jag har valt Bahnhof som leverantör av 100/10 Mbit/s

Kör jag bredbandskollen.se så får jag med nätverkskabel från router till dator 95,71 Mbit/s / 12,64 Mbit/s

 

JAG HAR INGET MODEM mellan nätverksuttaget på väggen och routern.

 

Men modemet är kanske den burk från RAYCORE som sitter i hallen där fibern går in och två nätverkssladdar går ut?

http://www.raycore-fos.com/?page_id=1339

det är burken till höger som sitter i min hall men den kallas

optical/electric converter

 

vilket förståss inte hindrar Telia att kalla sin lösning av "optical/electric converter" för MODEM

 

Men eftersom jag inte har nått som kallas modem så undrar jag vad som händer om du kopplar bort modemet.

Under förutsättning att modemet är anslutet med två nätverkssladdar, en till väggen och en till routern

Och kopplar routern direkt till vägguttaget.

Men jag har kanske fått allt om bakfoten..... :blush:

Redigerad av jannejanne

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Jag vet faktiskt inte vilken WiFi de stöder... Hur kollar jag upp det?

Mobilen är en Samsung Galaxy Express 2, och datorn en Toshiba Satellite C8552EU.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

I väggen hos mig sitter en dosa "Direktronik Fiber2Home". Jag provade att koppla in routern direkt till det uttaget (dvs skippade modemet) som du föreslog jannejanne. Om jag testar med kabel mellan router till dator får jag då 96,94/93,89. Trådlöst får jag 27,24/40,68. Så verkar inte göra någon stor skillnad för det trådlösa... 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Sorry, trodde jag hade gjort så men missade att klicka bifoga.. Nytt försök...

 

Loggade in på tplinklogin.net för att kolla inställningar, och i nuläget står det "Auto" under både Channel och Channel Width. 

 

 

attachicon.gifvistumbler.jpg

Kanal 11, som routern har, ser ut att vara ett bra val. Däremot så har routern också ett Gäst-nätverk (rad 2 i bilden) så jag föreslår att du prövar med att stänga av det.

 

Men signalstyrkan skulle ju kunna vara högre, pröva med att flytta på antennerna och se om du får upp signalstyrkan.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Monshi: siffrorna är för ta emot/skicka enligt bredbandskollen. Jag har ingen uppfattning om det i sig är bra eller dåliga siffror, utan märker bara att det hackar när jag skypar, använder Adobe Connect eller lyssnar på musik på tex Spotify. Det har det inte gjort tidigare, innan min förre router gick sönder. Nu, med en ny router, trodde jag att  trådlösa skulle bli bättre, inte sämre som nu är fallet...

 

Cecilia: jag har stängt av gästnätverket nu, men får tyvärr inte högre siffror för hastigheten. Men däremot så växlade min kanal till nr 6 nu när jag testade igen. Tror du att det är bra att ha "Channel" och "Channel Width" på Auto, eller ska jag låsa på tex 11?

Angående antennerna så är enligt manualen tre antenner för 2,4GHz inbyggda, och 3 externa för 5GHz. Jag har provat att vinkla de tre externa mot rummet, men det verkar inte göra någon skillnad. Står jag bredvid routern och testar får jag nu runt 31/32, och i rummet bredvid ca 24/25.

Kan det spela någon roll om man har "Concurrent" mellan 2,4GHZ och 5GHz (även om mina enheter inte stöder 5GHZ), eller om jag låser på 2,4GHZ för att inte Chromecast ska hacka?

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Normalt är bästa att ha på auto, den växlar då automatiskt mellan bästa kanalerna.

Du kan inaktivera 5 GHz-nätet eller ha det på, spelar ingen roll iochmed att ingen lyssnar där.

 

20 Mbit/s ska räcka för spotify. Räcka bra.

Svarstider på 5-15 ms är mycket bra det med.

Vilken hastighet fick du upp med gamla routern?

Om du ansluter via kabel, fungerar det utan störningar då?

 

vi kanske jagar en vild gås här...allt fungerar kanske som det ska men något finns som stör.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Monshi: jag kommer tyvärr inte ihåg vad jag fick med gamla routern innan den pajade... Då hängde sig aldrig något webbmöte, musikstreaming eller chromecast, så jag hade ingen anledning att testa nyligen. Men det var en gammal Thomson router, säkert fyra år gammal, det är därför jag tycker att det är frustrerande att internet hackar och känns segt nu med en ny router... Via kabel fungerar det perfekt, inga störningar.

 

Mikael63: tack för tipset. Provade att "disable security", och fick då 38,57/41,69, så marginellt högre. Men det känns kanske inte så tryggt att ha nätverket öppet...?

 

Jag börjar nästan ge upp på trådlösa snart... Antingen drar jag kabel till arbetsrummet eller flyttar arbetsstationen till hallen! ;)

 

Funderar på att försöka låna en router från en kompis för att prova med den hemma hos mig. Om jag tex provar bredbandskollen med min mobil hos henne, baserat på vad hon har för internetabonnemang, och sedan hemma hos mig så borde det väl bli likvärdiga tester, eller? Bara för att kanske utesluta om det är den nya routern eller dess inställningar som det är "fel" på, eller om det är någon annan störningskälla hemma hos mig... Vad tror ni, kan det vara ett lämpligt test?

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Skapa ett konto eller logga in för att kommentera

Du måste vara medlem för att kunna kommentera

Skapa ett konto

Skapa ett nytt konto på vårt forum. Det är lätt!

Registrera ett nytt konto

Logga in

Redan medlem? Logga in här.

Logga in nu×
×
  • Skapa nytt...