Just nu i M3-nätverket
Gå till innehåll
Smedberg

Ny dator för bla grafisk design & CAD

Rekommendera Poster

Smedberg

Hej!

Jag och min fru planerar köp av en stationär dator då våra gamla student-laptops börjar ge upp och vi vill ha något med större skärm och mer prestanda. Jag är ganska oerfaren när det kommer till detaljerna så här kommer en rad funderingar och frågor! :)

 

Generellt:

Datorn kommer användas till i första hand att se på film, grafisk design (PS, illustrator, indesign, etc), CAD (sannolikt främst autocad, rhinoceros, revit, sketch-up och/eller dylikt), samt vanligt hemmabruk och ett eller annat mindre krävande spel (Heroes of Might and Magic 3 ftw!).

 

Budget:

Ca 12.000 inkl. skärm, men lite flexibelt (gärna mindre, men vid behov mer). Eftersom den kommer användas till mycket bildbehandling (och därtill vara det närmaste en tv vi kommer) så går nog en ganska generös del till skärmen, som nog får bli 27" och med hygglig prestanda.

Den stora frågan kommer nog bli hur själva datorn bäst komponeras ihop. Jag har inte byggt själv tidigare men är öppen för att testa (och har nog vänner som kan hjälpa till). Dock är det ju smidigt att få färdigbyggt, men det beror ju på hur mycket man tappar i pris och prestanda...

 

Komponenter:

Ok, jag är inte så vass på detta, så här behöver jag råd! Användningen av datorn kommer sannolikt vara liknande under ett antal år, så det finns ingen anledning att överprestera. Samtidigt vill vi ha något som kör våra program smidigt och som känns vasst några år framöver.

 

Processor: Intel core i5

Känns som att det borde räcka långt. Vad jag förstår är det inte ens alltid möjligt att utnyttja en i7's fulla kapacitet och i5 borde klara våra behov..? Dock misstänker jag att vissa CAD-program skulle kunna uppskatta en i7, men för adobe-serien är det kanske inte nödvändigt? Sen finns det ju olika versioner av i5 och där är jag vilse...

 

Minne: 8 Gb minst, helst 16 Gb.

Det blir ofta att man sitter med många av de ovan nämnda programmen uppe samtidigt och kör filerna parallellt, så jag antar att gott om minne då är önskvärt? Absolut värt att satsa på 16?

 

Hårddisk: 120-250 Gb SSD + 1 Tb mekanisk

Jag har ingen vana av SSD, men många verkar ju rekommendera det för operativsystem + program. Hur viktigt är SSD för vår del tror ni? Är det något man har nytta av när man ska starta upp tex alla adobe-programmen (som ofta är segstartade)?

 

Grafik: Här är jag ganska vilse... Eftersom vi inte spelar något avancerat grafisk bör ju "standardkort" duga långt för det mesta, MEN samtidigt kommer jag arbeta en del i 3D med rendering i CAD. Detta är dock inget jag kommer göra så ofta, så tills vidare räcker det med att kortet klarar att stödja programmen.

 

Övriga delar: Här tänker jag att en färdigbyggd dator med ovanstående prestanda lär ha tillräckligt goda standardkomponenter... Blir det att bygga själv i slutändan kan jag dock behöva tips här med.

 

Intressant hittills:

Jag tycker det är lite lurigt att hitta något färdigkomponerat med de specifikationer jag nämnt ovan, men närmast kommer kanske följande:

 

http://www.inet.se/produkt/1517084/vox-pro-i5-win7  (men kanske med lite mer minne)

+

http://www.netonnet.se/art/dator/bildskarm/monitor-27-tum-och-storre/Dell-UltraSharpU2713HM/182875.5474/   (om den är prisvärd, riskerar annars att spräcka budget något)

 

Såååå... Frågan är - är jag på rätt spår eller helt fel ute? Över-/underpresterar jag i några av komponenterna? Och framför allt, hur pusslar jag bäst ihop detta så att jag får ut det mesta av pengarna?

 

Ok, det var en lång inledande post, men jag ser fram emot era svar :) Fler frågor kommer längs diskussionens gång ;) Förslag med länk till datorer/komponent-listor uppskattas givetvis...

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
jannejanne

Jag är övertygad om att datorn och skärmen kommer räcka till det du vill göra.

Jag har varit i din situation  2002 och satsade på en ny dator för att bla köra AutoCad Inventor 3-D CAD.

Den dator jag skaffade delar till blev det en hel del problem med så till slut körde jag in Inventor i den gamla datorn från 2000:

2 st Celeron ca 450MHz

på ett moderkort för dubbla processorer

384MB RAM

Matrox grafikkort med 32MB minne

och en 21" tjock skärm 1280x1024

Windows 2000

Det var inga problem göra enkla geometriska kroppar,

tex en kon med hål genom i Inventor på den här datorn.

På jobbet kör jag vanliga Office på en dator med 4GB RAM och Windows 7 Enterprise (liten skillnad mot Professional)

utan minnesproblem

så 8GB kommer räcka långt för CAD.

Redigerad av jannejanne

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
Flyfisherman

Jag rekommenderar nog, men inte helt nödvändigt:

 

 • En CPU ur Intel Core i7 processor-familjen.
  Det krävs en kraftfull processor för att rendera, även om en Intel Core i5:a kulle räcka långt i dagsläget. så bör du tänka framåt.
 • 16 GB primärminne (RAM). Samma här, även om 8GB nog skulle klara av det mesta, så är det inga problem för tex. Adobe Premiere att använda över 6GB minne och har man då annat igång så måste Swapfilen användas hårdare.
  Se också tråden:Tips - Moderkort, CPU och Primärminne (RAM)
 • 1 SSD på minst 128GB gärna 256GB + en stor HDD (hårddisk) minst 1TB eller 2 TB.
  På SSD har du operativsystem och utvalda program installerade.
  På hårddisken har du dina bilder, musik, filmer, CAD-ritningar osv. lagrade. Aldrig spara dessa på SSD.
  Detta kan konfigureras upp i dom program du använder, så att även om dessa är installerade på SSD, så används HDD som "bibliotek".
  Se också tråden Tips - SSD och Hårddiskar
 • Grafik, ja Adobes olika program och även AutoCad klarar hårdvaruacceleration, men nu pratar jag i synnerhet om det som stödjer grafikkort med GPU med bla. Open CL och Open GL.
  Ett grafikkort ur AMD grafikkorts serie är ofta särskilt bra lämpat för något som kallas för Dircect Compute och klarar av att avlasta processorn vid tunga beräkningar som tex. vid renderingar. Men även nVidas grafikkort fungerar bra. Där är det mest en smaksak.
  Se också tråden:Tips - Grafikkort
 • Bildskärm; ja en med TN panel är ju det mest prisvärda och finns naturligtvis många bra sådana inkl. den du tittat på, men för bildvisning och om man håller på med Adobe Photoshop mycket så är helt klart en IPS-panel att föredra för överlägsen bildåtergivning, men då sticker prislappen iväg.
  Se också tråden Att köpa ny bildskärm

 

Jag kanske kan tycka att om du aldrig hållit på med datorbygge och känner dig osäker, så finns det all möjlighet att både på Komplett, Inet etc. att själv välja sina delar och mot en tillgäggskostnad butiken bygger.

Då har du garanti på hela datorn istället för dom enskilda delarna, samt inte minst viktigast, dom garanterar att valda delar fungerar (är kompatibla med varandra) och datorn är testad.

Det brukar kosta mellan 6 - 800:-

 

Då kan man själv skräddarsy sin datorkonfiguration och få det mer optimerat efter ens behov och kanske mer priseffektivt.

 

Då återstår väl då att komma på bra förslag...

Här kommer du nog att få tips. :)

Mvh

 

Ps. För ovanstående användning inkl. spel har jag själv denna dator //eforum.idg.se/topic/339916-effektförbrukning-på-datorn-uppmätt-i-olika-lägen/?p=1640472 som exempel, som nog är i överkant för era behov, se det mer som jämförelse. ;)

Redigerad av Flyfisherman
Lagt till tipslänkar

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
Smedberg

Tack så mycket för dina råd flyfisherman!

Jag har snackat en del med en vän som byggt datorer förr och han håller med om att en i7 nog är värt att satsa på, så där har jag svängt. 16 gig ram var jag redan själv inne på, så det får det nog också bli, samma med SSD... Grafikkorten tycker jag fortfarande är lite luriga, men jag tror nog det kommer landa i ett kort som fungerar bra. Som det ser ut nu kommer vi nog köpa datorn i delar och bygga själva, med stöd från min vän. Vi ska sitta ner någon dag och snacka igenom komponenterna i detalj, så jag återkommer säkert hit igen när vi satt ihop en lista - för att få lite fler ögon och tankar på den! =)

Angående skärmen så är det bra att du påpekar det där med IPS vs TN, det hade jag inte koll på! Dock tror jag faktiskt att skärmen jag länkade till är en IPS? Så det borde ju vara något i den stilen jag ska eftersöka... Har även sett att det finns andra liknande IPS som ligger runt 3500:- men man bör väl jämföra de olika modellerna i detalj för att verkligen veta vad man ska satsa på. Någon som sitter inne på bra tips för en prisvärd skärm på minst 27"? =)

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
Smedberg

Som det ser ut nu blir det antagligen något i den här stilen (fast antagligen i delar och inte nödvändigtvis exakt samma):
https://www.komplett.se/acer-aspire-tc605/816185
...men med 250 SSD och lite kraftigare nätagg. Om grafikkortet duger har jag inte full koll på, men jag har en känsla av att det borde räcka mer än väl.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
Jenkan86

Tack så mycket för dina råd flyfisherman!

Jag har snackat en del med en vän som byggt datorer förr och han håller med om att en i7 nog är värt att satsa på, så där har jag svängt. 16 gig ram var jag redan själv inne på, så det får det nog också bli, samma med SSD... Grafikkorten tycker jag fortfarande är lite luriga, men jag tror nog det kommer landa i ett kort som fungerar bra. Som det ser ut nu kommer vi nog köpa datorn i delar och bygga själva, med stöd från min vän. Vi ska sitta ner någon dag och snacka igenom komponenterna i detalj, så jag återkommer säkert hit igen när vi satt ihop en lista - för att få lite fler ögon och tankar på den! =)

Angående skärmen så är det bra att du påpekar det där med IPS vs TN, det hade jag inte koll på! Dock tror jag faktiskt att skärmen jag länkade till är en IPS? Så det borde ju vara något i den stilen jag ska eftersöka... Har även sett att det finns andra liknande IPS som ligger runt 3500:- men man bör väl jämföra de olika modellerna i detalj för att verkligen veta vad man ska satsa på. Någon som sitter inne på bra tips för en prisvärd skärm på minst 27"? =)

Hej!

Jag vågar inte svara på vad för dator du ska köpa, men jag fick bra hjälp här på forumet.

 

Angående bildskärm kan jag rekommendera NEC och Eizo ( dessa ligger dock högre i pris). Har själv en NEC som jag är jättenöjd med. Mycket bra svärta. Programmet Spyder är bra för att mjukvarukalibrera skärmarna med om du vill.

 

IPS- panelerna har långa responstider om man jämför med TN. Jag har inte testat att spela spel på min, men att titta på filmer o annat går jättebra, inget problem alls.

//Jenkan

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
Smedberg

Har läst en hel del positivt om Eizo... Kanske ska man kika på något sådant, om det är värt de extra slantarna.

 

Har kikat mycket på skärmar det senaste så jag startade en ny tråd där jag gärna tar emot tips och diskuterar för-/nackdelar med olika skärmtyper! Återkommer dock till den här tråden när jag funderat vidare på själva datorn, så fortsätt gärna komma med tips och erfarenheter kring datordelarna...

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
Smedberg

UPDATE!

 

Nu har jag med lite hjälp och mycket sökande knåpat ihop en komponentlista för datorn, samt en skärm jag tror kan vara fin... SÅ, vad tycker ni om detta?? Något jag glömt? Någon del som är lite over-kill? Någon del som är för klen? Någon del som kan bytas ut mot likvärdigt till bättre pris? Osv, ni hajjar ;)

 

Komponentlista_zps7a5edb84.jpg

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
Smedberg

Verkar inte vara så mycket action här just nu, men det är det minsann i min lista! Så här kommer en uppdatering med några komponenter jag bytt ut efter rekommendationer på annat håll... Något som ni tycker ser tokigt ut fortfarande?

Komponentlistav2_zps20aa39a9.jpg

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
Cecilia

Jag är inte rätt person att gå igenom din lista men det är möjligt att någon blir mer intresserad av att göra det om du har länkar till produkterna i stället för bara en lista i en bild. Som det är nu blir det ju rätt jobbigt att hålla på och skiva av dina produkter och googla fram mer information om dem.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
Smedberg

Point taken!

 

Här är en länk istället:

http://www.prisjakt.nu/list.php?l=2692776&view=m

 

Moderkort och HDD har ändrats sedan bilderna ovan, då jag hittade dem billigt på Komplett idag. Dessa två samt chassi och bildskärm har jag nu beställt, men då de antagligen väntar med att skicka allt till tidigast 8e dec då chassit släpps så är det gott om tid att ångra sig! Så kommentera vad ni vill ;)

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Skapa ett konto eller logga in för att kommentera

Du måste vara medlem för att kunna kommentera

Skapa ett konto

Skapa ett nytt konto på vårt forum. Det är lätt!

Registrera ett nytt konto

Logga in

Redan medlem? Logga in här.

Logga in nu×
×
 • Skapa nytt...