Just nu i M3-nätverket
Gå till innehåll
Mikael63

update-grub gör fel

Rekommendera Poster

Mikael63

Nu har jag åter råkat ut för detta fenomen  :angry:

Det tar ett tag innan polletten ramlar ner och det har den gjort och problemet är löst.

 

Nu tänkte jag försöka få veta varför det blir som det blir?

 

En dator med två SATA

SATA 0 = "Linux"

SATA 1 = "OFF"

SATA 2 = "Windows"

 

När det fungerar som tänkt kan man i "Grub-menyn" välja vilken disk som ska starta, vilket också sker.

 

Om man då råkar  :blush:  köra kommandot update-grub så fungerar inte detta längre.

Valet att välja Windows finns kvar men datorn bootar om när man väljer detta alternativ.

 

Kollar man för det valet så finns där denna information:

 


insmod part_msdos
insmod ntfs
set root='hd1,msdos2'
if [ x$feature_platform_search_hint = xy ]; then
  search --no-floppy --fs-uuid --set=root --hint-bios=hd1,msdos2 --hint-efi=hd1,msdos2 --hint-baremetal=ahci1,msdos2  06B08172B081694F
else
  search --no-floppy --fs-uuid --set=root 06B08172B081694F
fi
parttool ${root} hidden-
drivemap -s (hd0) ${root}
chainloader +1
 

Ovanstående är alltså fel. Det fel som kommandot update-grub gör.

Det ska se ut enligt:

 


insmod part_msdos
insmod ntfs
set root='hd2,msdos2'
if [ x$feature_platform_search_hint = xy ]; then
  search --no-floppy --fs-uuid --set=root --hint-bios=hd2,msdos2 --hint-efi=hd2,msdos2 --hint-baremetal=ahci1,msdos2  06B08172B081694F
else
  search --no-floppy --fs-uuid --set=root 06B08172B081694F
fi
parttool ${root} hidden-
drivemap -s (hd0) ${root}
chainloader +1
 

Ser ni skillnaden?

hd1 - hd2

 

Varför blir det så?

Redigerad av Mikael63

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
Mikael63

Hmmm..

 

Nu är det ju ett tag sedan jag installerade Mint 18 och jag testade nog aldrig att XP startade, kollade bara att XP kom med i Grub-menyn.

Nu när jag skulle starta XP funkade det inte. Letade reda på denna tråd (tack eforum för att du fungerar som mitt anteckningsblock)

Denna gång hjälpte det dock inte att ändra från hd1 till hd2.

 

Ahh! Ser att jag nog måste ändra på fler ställen än bara det grönmarkerade i inlägget ovan.

 

Ahh2! Inte jag som grönmarkerat ju, sker i kodrutan!!

Återkommer!

 

Japp, så var det.

Redigerad av Mikael63

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Skapa ett konto eller logga in för att kommentera

Du måste vara medlem för att kunna kommentera

Skapa ett konto

Skapa ett nytt konto på vårt forum. Det är lätt!

Registrera ett nytt konto

Logga in

Redan medlem? Logga in här.

Logga in nu



×
×
  • Skapa nytt...