Just nu i M3-nätverket
Gå till innehåll
snippidippi

ram-minne som inte används!

Rekommendera Poster

snippidippi

Har en lång tid haft problem med mina ram-minnen men aldrig riktigt brytt mig men nu orkar datorn inte med senaste spelen så tänkte lösa problemet så att datorn får lite fart med sig iaf.

 

Har 4gb x 3 (corsair vengeance 1600mhz) alltså 12gb. Windows 7 har alltid fått för sig att jag bara har 10gb och att windows stjäl 2gb till att jobba med (10gb 7,98gb går att använda)

Så hur löser jag problemet med att få fram mina 2 sista gb?

 

känns som jag gjort fel i BIOS eller i värsta fall trasig ram modul?!

post-135032-0-04710600-1406282626_thumb.jpg

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
NordicOne
7,98gb går att använda

 

dvs 7.98GB är ledigt för program resten används av Windows och hårdvara...

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
snippidippi

dvs 7.98GB är ledigt för program resten används av Windows och hårdvara...

 

Det svaret vart inte mycket till hjälp...

 

som sakt jag har 3st 4GB moduler och windows hittar 10GB (alltså 2GB hittas inte i bios/windows)

förstår också att windows använder 2GB till OS men då ska det stå "12GB (10GB går att använda)" korrekt!?

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
kikotte

Det svaret vart inte mycket till hjälp...

 

som sakt jag har 3st 4GB moduler och windows hittar 10GB (alltså 2GB hittas inte i bios/windows)

förstår också att windows använder 2GB till OS men då ska det stå "12GB (10GB går att använda)" korrekt!?

Det du får göra är att ta ut alla ram minne från dator och sätt in en i taget för att se att den funkar som den ska.

 

1. Ta bort alla ram minne från dator.

2. Sätt in en och sätt igång dator kolla i bios så att den funkar.

3. Sen när du har prova alla om alla funkar då vet vi om dom funkar eller inte.

 

Tror jag vet felet nu.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
NordicOne
korrekt!?

 

Nej

 

Öppna ett kommandofönster och kör 

dxdiag

 kolla där hur mycket RAM du har

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
vertpre

Klicka på Start och skriv in msconfig i sökrutan. Öppna och välj fliken Systemstart. Öppna Avancerade alternativ. Vad står det vid Högsta mängd minne? Jag har det på 0.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
jannejanne
Postad (redigerade)

Vad har du för dator?

Fabrikat och modell ?

eller

Vad har du för moderkort?

Fabrikat och modell ?

 

Det kan finnas begränsningar i datorn / "moderkortet" över hur mycket minne som kan hanteras.

Varför har du tre minnen?

Det vanliga är 2st lika minnen eller 4 st parvis lika minnen. Tex 4GB+4GB, 4x4GB eller 2x4GB+2x8GB (fodrar W7 Pro eller bättre) W7 Home hanterar max 16GB)

Vitsen med att köra 2 eller 4 minnen är att windows då stöder en Doublechannel teknik vilket innebär att Windows  omväxlande sparar i

det ena minnet i paret

det andra minnet i paret

vilket går lite snabbare

Har du ett Double Channelmoderkort med 4 minnesplatser så är det ren flax att Windows ser mer än 8GB.

 

Har du en dator med tre minnesplatser, tex bärbar gissar jag att den kan ha en gräns vid 10GB, läs dator manualen för att kolla om det är så.

Redigerad av jannejanne

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
snippidippi

Jag testade med 1 ram minne åt gången och startade och en av minnena var väldigt känslig vid montering, anting starta dator eller inte men efter lite extra hårt tryck på modulerna så fick jag vips 12GB istället för 10GB.

 

Dock kvarstår problemet med att mina moduler är på 1600mhz och att mitt BIOS vill köra 1333mhz. Har försökt med overclock profil på 1600mhz samt manuellt tvinga 1600mhz men lyckas inte få datorn att gå med på det. Mitt BIOS säger att jag har clockat minnet vid uppstart och sedan tvingar ner det på 1333mhz istället.

 

Någon ide på detta fenomen? har förstått att CPU & RAM måste samarbeta på frekvenserna men har inte lyckats hitta rätt antar jag?!

 

Gigabyte ga-970a-ds3 rev 1.0 är mitt moderkort. enligt hemsidan så ska jag ha X.M.P på moderkortet men hittar ingen sådan meny i BIOS?! hittar något annat som heter något med easy memory overclocking eller något sådant men hjälper inte ändå!

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
vertpre

Jag kan inte se att rev. 1.0 har X.M.P. Rev. 3.0, som har UEFI bios, har X.M.P. inställningar.

 

Att minnena klockas ner kan bero på att moderkortet och processorn inte klarar 3 minnen i mer än 1333 Mhz.

 

Genom att ändra "timings" för minnena, kanske det går att ordna. Prova att i bios, öppna Dram Configuration. Ändra Command Timing från Auto till 2T. De andra inställningarna har inga förslag på, då jag inte vet vilka Vengeance minnen du har.

 

Det är inte alls säkert att detta fungerar, eftersom det kan vara processorn som inte klarar fler än 2 minnen i 1600 Mhz. Det kan du själv testa genom att göra samma inställningar i bios som förut, men med 2 minnen.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Skapa ett konto eller logga in för att kommentera

Du måste vara medlem för att kunna kommentera

Skapa ett konto

Skapa ett nytt konto på vårt forum. Det är lätt!

Registrera ett nytt konto

Logga in

Redan medlem? Logga in här.

Logga in nu



×
×
  • Skapa nytt...