Just nu i M3-nätverket
Gå till innehåll

Extern HD (LaCie 2Tb) - Filsystemet (NTFS) borta!


MvS

Rekommendera Poster

Ett enda ofokuserat knapptryck tog det...!

 

Har en LaCie 2Tb extern HD som jag använder för BU. Härom dagen skulle jag skapa en räddningsdisk åt Paragon som jag använder som BU-program och var inte helt uppmärksam utan missade att ändra sökväg för startmediet så att den pekade på min LaCie HD i stället. Upptäckte precis efter jag satt igång det hela men då var det försent! Filsystemet på min LaCie hade tagits bort!

Jag har Googlat och sökt runt på snart sagt alla tänkbara lösningar, laddat ner flera program som påstås kunna lösa problemet men går bet på en lika enkel som billig lösning! Program som jag testat är:

  • Data Recovery
  • Mini Tool Partition...
  • PC Inspector File Recovery
  • Testdisc 7.0
  • Recuva

Flera av verktygen kostar en massa pengar för att göra jobbet och det känns försmädligt att behöva punga ut med flera hundralappar för ett program som jag sannolikt behöver en endaste gång och som jag i förväg inte vet kan lösa problemet 100%! Gratisvarianterna verkar inte fungera på detta problem eller så har de begränsningar i kapacitet.

Dilemmat är att alla filer ju finns kvar på LaCie-disken och det är inget fysiskt fel på hårdvaran, det är bara det att eftersom allt ligger som "Raw" och att det inte finns ett filsystem så jag kan accessa dem! 

 

Blir uppmanad att formatera LaCie-disken men jag vill inte förlora alla viktiga filer och det handlar om ca 1,4 Tb så jag kan heller inte skapa någon större partition "på sidan om" och rädda data den vägen! Finns det någon enkel metod att lösa detta på eller sitter jag med lång näsa och tvingas förinta flera års BU? :wacko:

Någon som har tips?

 

//Magnus 

 

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Det gick alltså inte att skriva in att det är en NTFS-partition i MiniTool Partition Recovery och TestDisk. I så fall återställer filräddning och då måste du ha någonstans att lägga filerna, men du kan ju lägga några i taget på en annan mindre hårddisk och bränna ut på DVD-skivor allt eftersom.

 

Här är de fyra bästa gratis filräddningsprogram enligt ett test: http://www.techsupportalert.com/best-free-data-recovery-file-undelete-utility.htm
Ibas rekommendation (återställer bara en fil gratis, men man kan se allt vad den kan återställa): http://www.ibas.se/ontrack-datarecovery/easyrecovery/
Ett tips till på betalprogram: http://www.idg.se/2.1085/1.205239/dataaterstallning-for-den-efterkloke

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Hej Cecilia!

Tack för svar! Den hittar bara gamla partitioner i den snabbsökning jag gjorde. Problemet är att det liksom blir lite Moment 22 över det hela; partitionen är oformaterad och kan därför inte visa data - formaterar jag så förlorar jag data.

Så här ser den i alla fall ut i "Minitool Partition Recovery":

post-61415-0-60500000-1396698970_thumb.png

 

//Magnus

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Cecilia!

Glömde fråga ifall du tror att "Minitool..." i den köpta versionen skulle fixa mitt problem enligt ditt förmenande?

//Magnus

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Jag kan inte se att det finns någon betalvariant av MiniTool Partition Recovery: http://www.minitool-partitionrecovery.com/recoverymore.html

Med tanke på att din bild ser rätt annorlunda ut än bilderna på den sidan undrar jag om det är samma program.

 

Det är klart att partitionen visas som Unallocated eller liknande ord, det är ju nödvändigt för att ett partitionsfixprogram ska göra någon nytta.

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Troligen har filsystemets MFT (Master File Table ) skrivits över då filräddningsprogrammen inte klarar återställning. Pröva med ett kriminaltekniskt program. De fungerar även om filtabellen är överskriven bmen kan inte återställa filernas metadata (datum, filnamn, senast använd m.m.).

Gratis är foremost och photorec. Bäda finns på SystemRescueCD, som är en live linuxdistribution.

http://www.sysresccd.org/SystemRescueCd_Homepage

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Har nu testat att ladda ner Sysresccd och hittar inget på denna iso som kunde vara relevant på mitt problem! Har Googlat Foremost och Photorec men de verkar handla om file-recovery, inte återställning av filsystem som sådant...

 

Jag "har" ju alla filerna kvar men de ligger på en partition som är unallocated. Det bara måste finnas någon enklare lösning att återställa ett förlorat filsystem utan att man formaterar om disken och därmed förlorar alla data, eller...?  :huh:

//Magnus

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Arkiverat

Det här ämnet är nu arkiverat och är stängt för ytterligare svar.

×
×
  • Skapa nytt...