Just nu i M3-nätverket
Gå till innehåll

Svart skärm NEC


marim

Rekommendera Poster

Vet inte vilket forum detta ska skrivas i då skärmproblem tas upp i olika.

 

Jag har win 7 professional 64 bitars. (sitter vid en annan dator nu så kommer inte ihåg modell eller beteckning mer än att det är en HP) Och skärmen är en plattskärm NEC Multisync LCD 1500 M. Och de senaste månaderna har jag ibland fått svart skärm och jag vet inte vart jag ska börja leta efter vad som är fel. Visst skärmen är gammal, köpt 98 så kan vara så enkelt att den börjat ge upp, men jag tror inte det är orsaken.

 

Normalt sett så slår jag igång datorn och går därifrån så den får starta upp ifred. Ibland när jag kommer in så har jag svart skärm, men jag ser muspilen på skärmen och rör jag musen så flyttas markören. När det blir så så brukar det räcka med att stänga av datorn via "burken" då och sen starta upp den igen så brukar det vara normalt. Men ett par gånger har jag fått göra systemåterställning för att få det att funka igen. Jag har inga problem att gå in i felsäkert läge. 

 

Den här datorn köpte jag för ca 1 år sen och problemen började för några månader sen. Visst tittar jag på nätet så finns inte win7 med att den ska passa när det gäller denna skärm, men det har inte varit några andra problem mellan dator och skärm. Det som verkar för mig är att när jag fått uppdatering som det kan bli problem och det är då uppdatering till defender. Men för den skull behöver det ju inte vara det som är problemet.

 

Idag fick jag lika att skärmen var svart när jag kom in. Stängde av den och startade den. Den gick igång som vanligt. Sen när ordet välkommen kommer fram på skärmen så snurrar ringen ca 20 sek sen blev det svart. Provade en gång till och det blev lika. Så jag fick göra en stystemåterställare och då gick den igång som vanligt. 

 

Om det kom ofta och/eller regelbundet så skulle det vara lättare att felsöka, men som jag sa så vet jag inte ens vart jag ska börja. Det har blivit så här en 6-7 ggr under de senaste ca 4 månaderna. Så tar tacksamt emot förslag på vad jag börja titta på.

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Hoppar in med några kommentarer:

 

Tycker inte symptomen passar in på att det är skärmen som är felande.

Vore det skärmen som är svart skulle den ju vara svart även för musmarkören och ex. en systemåterställning påverkar ju inte själva skärmen.

 

Möjligen grafikkortet då men det är ju lite samma sak där, hårdvaran påverkas ju inte direkt vid såna åtgärder.

 

 

Stängde av den och startade den.

Den = datorn? Tyder också på att det inte är skärmen i sig. Om man temporärt kan lösa problematiken genom att starta om skärmen, ja då lutar det ju mera åt just den.

 

Köpte för ca ett år sedan men är datorn äldre än så?

Konstiga och oregelbundna symtom kan tyda på dåliga kondensatorer men om den bara är drygt ett år så är kanske inte det särskilt sannolikt.

 

Kolla efter uppdateringar för alla drivrutiner, kolla status på hårddisk, kolla upp minnen är ju några saker att börja med.

 

Edit:

Egentligen skulle man väl kunna omformulera frågan som att "Windows 7 startar inte"?

Eller tyder något på att operativet snurrar på som det ska i bakgrunden?

Kanske lägga in ett några minuter långt videoklipp i Autostart och om man hör filmjudet spelas normalt så torde operativet kommit igång riktigt?

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Tack för svaret.

 

Förut så stängde jag av skärmen på den egna av/på knappen så första gången det hände så trodde jag att det blivit fel på knappen eller skärmen. Och vad jag kommer ihåg nu så stängde jag nog av skärmen och sen satte på den igen utan skillnad sen har jag inte testat att starta om själva skärmen när problemet dykt upp. Numera låter jag skärmen stängas av med själva datorn och sen stänger jag av strömbrytaren på sladdosan. Att jag stänger av på sladdosan är för åskan för några år sen slog sönder en annan dator. 

 

Datorn i sig är väl troligen äldre än ett år för man får ju rätt många uppdateringar det första man får när man sätter igång den, men jag vet inte hur man kollar åldern om det nu ens går. 

 

Jag har HP-assistenten aktiverad så jag ser till att installera/uppdatera det som den säger behövs. Har haft två stycken som misslyckats. Båda gällde intel. Men jag tror inte nån av de är orsaken då ena misslyckades långt före problemet började och den andra misslyckades bara för nån månad sen. Men jag har letat upp intels sida och installerat det dom sa. Och som jag förstår det så är det motsvarande de två som misslyckats.

 

Hur kollar man status på hårddisk (är det chdesk eller vad det heter) och vad ska jag kolla när det gäller minnen. Jag har 4GB ram och det knappt använt. Och C: är på 453 GB, ledigt 353 GB.

 

Hur gör man för att lägga ett videoklipp i autostart. Jag har själv inget inspelat på datorn förutom exempelmusik. Så går det med nån youtube film.

 

Jag är rätt duktig på att rensa datorer från skräp/virus, men när det gäller det mekaniska som finns inuti datorn så har jag noll koll på hur man felsöker.

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Testade på en maskin med XP:

Högerklicka på skrivbordet

Välj Nytt

Välj genväg

Klistra in detta i rutan:

http://www.youtube.com/watch?v=gJe8CyYggzo

Klicka på Nästa

Klicka på Slutför.

 

Högerklicka på Start

Välj Öppna delade Start-menyn

Öppna Program

Öppna Autostart

Dra in den på Skrivbordet skapade genvägen.

Testa starta om :)

 

Ja, i första hand kan man ju köra chkdsk från kommandotolken för att se vad den visar.

Annars är testprogram från hårddisktillverkaren lämpliga att köra.

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Tack för utförliga instruktioner, med dom får jag nog in en film. Men jag får kanske leta reda på en film som är lite längre för ibland tar det 15-20 min innan jag går in till datorn.

 

Jag kommer ha fullt upp de närmaste dagarna, men sen ska jag köra genom en diskkoll och se till att få in en film i autostart.

 

Men jag har ev kommit på vilket program som ställer till det. För efter jag skrivit förut idag så kom jag på att jag i höstas så installerade jag malwarebytes anti-malware pro och det är ju ett av de program som ska gå igång allra först när datorn startar upp. Jag kollade datum på bekräftelse-mailet från dom och det var i slutet av oktober så det kan stämma tidsmässigt. Så undrar om det ibland timar ut vid uppstart och låser uppstarten.

Men jag ska göra dina förslag först och se. Sen bara vänta på att felet dyker upp härnäst.

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Okej.

Det går kanske att göra ett undantag och vänta vid datorn när du startat den ;)

 

Går kanske som alternativ att testa med att avinstallera, eller avaktivera, malwarebytes anti-malware pro och testa låt säga under 10 dagar för att se om det aldrig blir svart skärm under den perioden, sedan installera/aktivera igen och kolla om problem med svart skärm då dyker upp igen.

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Får göra en sak i taget. Och visst kan jag vänta kvar vid datorn så jag ser att den kommer förbi välkommen.

 

När det gäller malwarebytes så finns det en rubrik när jag högerklickar på ikonen nere till höger "starta när windows startar" så jag kan bara ta bort den bocken och sen får jag aktivera det manuellt när jag sätter mig vid datorn. För det är ju just uppstarten som problemet uppstår. Och med tanke på all skit som numera finns på nätet så vill jag ha det extra skyddet aktivt när jag surfar. 

 

Det här är ett sånt där tråkigt problem att felsöka då det kommer så oregelbundet så båda förslagen får ta mer än 10 dar vardera. Men jag har nånstans att börja.

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

  • 2 veckor senare...

Har ett liknande problem det Du beskriver. Detta gäller min gamla dator. Hade också W7 i den efter att ha haft Vista.

Mitt problem är att os:et inte går igång då jag trycker på startknappen på datorn, därav som Du skriver , svart skärm. Får starta om kanske ett tiotal ggr.  innan os:et startar. Ibland har det kanske hjälpt att trycka på F12 under tiden den bootar Har provat installera om OS, uppdatera grafikkort, tagit bort program, uppdatera det som jag kan få fram, kört checkkontroll på hdd, mm.  men det har inte hjälpt. Enda jag inte testat är elaggregatet. Ibland har det blivit blåskärm och datorn stängts av.

Har köpt en ny dator nu och lämnat in den gamla burken för felsökning hos butiken där jag köpte den  nya. Mest för att se vad felet kan vara. Får besked under veckan vad det är och då kanske jag har en lösning som Du också kan ha nyttan av. 

 

/Jaroma.

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Jaroma vad bra om du kan få fram vad som orsakade felet för dig. För mig är nackdelen att det kommer så sällan. F12 har jag inte provat, inte heller har jag provat att starta om datorn så många gånger. Jag brukar gå in i felsäkert läge och göra återställning om den inte startar efter omstarten. 

 

Jag har inte haft tid (pga sjukdom inom familjen) att få in en film. Fick svart skärm igår igen och dan före så hade jag fått uppdatering till defender. Det jag gjort nu först är att jag stängt av Malwarebytes anti-malware för det är snabbast att kolla den. Så jag aktiverar det när jag sätter mig vid datorn.

 

Men får du fram nåt så kan jag ju kolla upp det själv eller be nån annan kolla upp samma sak på min dator.

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Har egentligen haft mer eller mindre problem med uppstarten ända sen jag installerade W7 från tidigare Vista. I samband med det så var det ett annat fel på datorn som en datorspecialist skulle fixa.

Vid installationen av W7 kom en gul triangel fram som talade om att matematikprocessorn inte var uppdaterad. Han menade att det hade ingen betydelse men jag tror han hade fel. Försökte själv leta upp denna uppdatering men lyckades inte. Hursom, butiken som jag lämnade den gamla datorn till hade en annan uppfattning. Dom lyckades hitta denna uppdatering till moderkortet. Nu fungerar uppstarten som den ska.

Slutsats, mitt problem var att matemmatikprocessorn inte var uppdaterad och detta gjorde att processorn tydligen inte jobbade som den skulle.

Så, om Du har en indikation på matteprocessorn, uppdatera den i så fall!

 

/Jaroma.   

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Vad bra att dom hittade vad som var fel och att du talade om det, men tyvärr så hjälper det inte mig. Har ingen indikator på nånting. När det gäller matematikprocessor så har letat på nätet och som jag förstår det så var det förut en separat process och det finns beskrivningar för XP och vista. Men att det numera finns i grafikkortet som jag förstår det. 

Jag visste inte vad jag har för grafikkort, men om jag hittat rätt så har jag intel HD graphics och det var det som jag uppdaterade här förut så då borde även den processen blivit uppdaterad. Hittar då inget specifikt för matematikprocess till win7.

 

Jag har kollat enhetshanteraren och det finns inget som visar nåt fel där. Har även kollat alla loggar. Visst det finns både fel och varningar, men inte vid de tillfällen när det blir fel.

Det enda jag ser när jag tittar på den här senaste och den före så fick jag en uppdatering till defender dan före. Det är det enda gemensamma jag hittar. 

 

Jag har ju just nu så att malwarebytes anti-malware inte startar vid uppstart då jag tror att det ev är en faktor eftersom problemen började efter jag installerat pro. Får jag problem igen så får jag se då. Är det även då så att jag fått en uppdatering till defender så får jag ta för vana att starta om datorn direkt efter uppdateringen. Och skulle det då bli, så börja leta efter fel på själva uppdateringsprocessen.

 

Nu när det är nåt som knasar så vore det bra om det kom oftare så att jag kunde hitta felet. 

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

  • 1 month later...

Uppdatera denna ifall andra råkar ut för samma så finns kanske ett alternativ till att titta på.

 

I skiftet april-maj så återställde jag malwarebytes till att starta vid uppstart och det funkade bra några dagar. Sen fick jag ju de vanliga uppdateringarna den andra tisdagen i maj. Nån dag efter så fick jag åter svart skärm.

 

Så vanliga visan med omstart, men gjorde ingen nytta. Så gick in i felsäkert läge, men den här gången gjorde jag ingen återställningen utan gick in på malwarebytes och letade reda på inställningen för autostart. Tog bort den och startade om datorn. Funkade fint. Sen samma visa de två nästföljande dagarna.

 

Så för min del verkar det varit malwarebytes som av nån anledning ibland fått problem med uppstart efter jag fått uppdateringar, kommer inte ihåg om defender fanns med.

 

Så jag tog hem nya 2:an av malwarebytes och det har funkat hittills. I 2:an finns det ju numera en inställning där man kan fördröja uppstarten upp till 3 min. Så får jag problem igen så kan jag prova ändra där och hoppas det räcker med 3 minuters fördröjning.

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Arkiverat

Det här ämnet är nu arkiverat och är stängt för ytterligare svar.

×
×
  • Skapa nytt...